Vapaaehtoisena Nepalissa: tehtävänä tukea naisten yrittäjyyttä

Himalajan vuoristo.

Lahjoitan

euroa


Naisten Pankin Skills donation -vapaaehtoisena ollut Paula Makkonen kertoo kokemuksistaan Nepalissa.

Vuoden 2024 alkupuolella vietin kolme viikkoa Länsi-Nepalissa, lähellä Intian rajaa Naisten Pankin Skills donation -vapaaehtoisena.

Tavoitteena oli tutustua kahteen Naisten Pankin tukemaan hankkeeseen, joissa edistetään haavoittuvassa asemassa olevien naisten yrittäjyyttä ja voimaantumista. Tehtävänäni oli tukea projekteja omaa osaamistani ja kokemustani hyödyntäen.

Ryhmä naisia istumassa vuorenrinteellä.

Perunanviljelijöitä Dadeldhurassa. Kuvan ottanut Naisten Pankin yhteistyökumppanin työntekijä.

Valmistautuminen ja saapuminen

Huolellinen valmistautuminen antoi hyvät eväät matkalle. Ennen matkaa sain kattavan tietopaketin ja kävin läpi mm. digitaalisen turvakoulutuksen. Lisäksi matkan tavoitteita käytiin läpi sekä Suomessa että Nepalissa toimivien vastuuhenkilöiden kanssa.

Osallistujalle itselleen jää kuitenkin vastuulle suunnitella, mitä ja miten matkalla tavoitteisiin päästäisiin. Luvassa oli kolme viikkoa syvällistä asialle omistautumista.

Viimein koitti matkalle lähdön päivä! Kauas on pitkä matka, sanotaan ja se piti hyvinkin paikkansa. Lento suuntasi Kathmanduun Dohan kautta, ja itse kohteessakin välimatkat paikasta toiseen veivät hyvinkin aina kokonaisen päivän, vaikka kilometreissä matka ei olisi pitkä ollutkaan.

Olin käynyt Nepalissa aikaisemminkin – viimeksi vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen, jolloin 9000 ihmistä kuoli, yli puoli miljoona kotia tuhoutui ja sen tuhot vaikuttivat suoraan noin 8 miljoonan ihmisen elämään.

Järistyksen jälkiä ei enää onneksi näkynyt. Kathmandu on mielenkiintoinen kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.

Erehdyttävää kauneutta

Ensimmäiset kylät sijaitsivat Nepalin länsirajan tuntumassa Himalajan kainalossa, lähellä Intian rajaa. Kuten monissa muissakin maissa, joissa korkeuserot ovat suuret, viljeltävää maata on saatu porrastamalla vuorten rinnettä.

Dadeldhurassa tutustuimme paikalliseen perunanviljelyprojektiin, jossa tavoitteena oli paikallisten naisten voimaannuttaminen viljelyprojektin ja siitä saatavien mahdollisten lisätulojen avulla.

Opin kuitenkin pian, että kauniista maisemista huolimatta naisten päivittäinen työ viljelmillä koostuu raskaasta kiipeämisestä usein vuorten laaksoissa sijaitsevista kodeista jalan rinteillä sijaitseville viljelmille. Talvella lämpötila laskee usein pakkasen puolelle.

Työ tehdään manuaalisesti ja sääolosuhteet vaihtelevat kuivuuskausista tulviin. Työpäivä sisältää myös ruokahuollosta, lapsista, appivanhemmista ja perheen eläimistä huolehtimisen.

Pitkiä välimatkoja

Miehet työskentelevät tyypillisesti Intiassa ja tulevat käymään kotona harvakseltaan – yleensä vain juhlapyhinä, eivätkä tuolloin osallistu yleensä perheen työtehtäviin.

Kuulemamme mukaan miesten työskentely Intiassa ei myöskään käytännössä näy välttämättä elintason kohoamisena kotikylässä – palkat hupenevat työskentelystä johtuviin lisäkuluihin matkojen ja asumisen sekä vähäisen vapaa-ajan kustannusten kattamiseen.

Porrastettuja viljelyalueita Himalajan syleilyssä. Kuvat Paula Makkonen

Myytävät tuotteet, kuten kaikki muukin painava, kannetaan paikalliseen tapaan selässä tai päänpäällä.

Raskaita kantamuksia. Kuvat Paula Makkonen

Yksi mieleenpainuvimmista tehtävistä olikin kartalla määrittää hankkeeseen osallistuvien yhteisöjen välimatkat lähimmälle tielle ja pohtia, kuinka tuotteet ylipäätään saataisiin markkinoille järkevään hintaan pilaantumatta.

Kylistä lähimmälle liikennöidylle tielle, jos se ei ole maanvyörymien tai monsuunin takia käyttökelvoton, saattaa olla jyrkkää rinnettä pitkin jopa useamman tunnin kävelymatka. Tiet saattavat olla jopa 6 kuukautta vuodesta yksinkertaisesti poikki.

Käsinpiirretty kartta.

Sosiaalinen kartta välimatkoineen yhteisöistä ’markkinaan’

Missä naisen paikka on?

Toinen kylistä sijaitsi Mahendranagarissa, joka ilmastollisesti poikkesi merkittävästi edellisestä kohteesta. Täällä oltiin tropiikissa, jossa edellisestä paikasta poiketen ruoasta ei ole pulaa.

Yhteistä molemmille paikoille on kuitenkin halpojen intialaisten hyödykkeiden vyöryminen rajan yli siten, ettei paikallisesti tuotetuille tuotteille ole juuri kysyntää kalliimpien tuotantokustannusten takia.

Pienen myyntikojun edessä nainen ja lapsi.

Projektin myötä perustettu välipalamyymälä. Kuva: Paula Makkonen

Täällä painopisteenä oli omien mikroyritysten perustaminen, esimerkkinä välipalatuotteet. Vaikka oletettavat lisätulot voisivat lisätä koko ruokakunnan hyvinvointia, suurimmaksi haasteeksi naisten yrittäjyydelle osoittautuivat perheen ja yleensä aviomiehen, isän tai appivanhempien tuen puute.

Yrittäjyyteen käytettävä aika olisi poissa perheen tarpeiden tyydyttämiseen käytettävästä ajasta. Kotipiiristä ei juuri ole lähtemistä ilman perheen tukea.

Haasteita muodostuu myös monitahoisista kulttuurisista tekijöistä, joilla on suuri merkitys käytännön elämään ja käytänteisiin. Vaikka kasteja ei enää virallisesti tunnustettaisikaan, käytännössä niiden merkitys on kuitenkin edelleen suuri: keneltä ruokaa voi ostaa, milloin sitä voi myydä tai keneltä raaka-aineita hankkia.

Projekteista saatava konkreettinen hyöty

Tavatessamme paikallisia naisia saimme osaksemme paitsi lämmintä paikallista vieraanvaraisuutta, mutta hyvää ja rakentavaa keskustelua siitä, mitä he ovat saaneet Naisten Pankin hankkeesta.

Työmme sisältää myös ryhmätapaamisia, joissa yhdessä keskustellaan perheväkivallasta, terveydenhuollosta ja muista henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävistä teemoista.

Projektin kautta naiset saivat myös konkreettisia eväitä lisätulojen hankkimiseen vuohien, kananpoikien ja erilaisten tarvikkeiden kautta, joilla aloittaa toiminta.

Erityisesti mieleeni jäi naisten elämänmyönteisyys ja yhteisöllinen välittäminen. Haasteista huolimatta naiset tukevat toisiaan pienissä yhteisöissään, joissa he toimivat perheidensä pääasiallisina elättäjinä.

Matka oli silmiä avaava. Naisten Pankki tukee hankkeita, joilla edistetään naisten voimaantumista ja kyvykkyyttä vaikuttaa paitsi naisten omaan elämään, niin vielä suuremmassa määrin heidän tyttäriensä tulevaisuuteen.

Teksti: Paula Makkonen, Naisten Pankin Skills donation vapaaehtoinen

Tue naisia, lahjoita nyt >>

Lue lisää Skills donation -ohjelmasta >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vapaaehtoisia tukemaan Naisten Pankin hankkeita Nepalissa, Ugandassa, Keniassa ja Myanmarissa

Haemme vahvoja yritystoiminnan, markkinoinnin, brändäyksen ja luovien alojen asiantuntijoita Naisten Pankin hankkeisiin Nepalissa, Ugandassa, Keniassa ja Myanmarissa. Vapaaehtoisten tehtävänä on tukea ja kehittää paikallisten naisyrittäjien ja tiimien osaamista. Hakemamme henkilöt...

Lue lisää

Määrätietoisille naisille lisää kasvua ja osaamista

Kuulin tammikuussa Naisten Pankin hakevan uusia Skills donation-ohjelmaan osallistujia Ugandaan ja Nepaliin. Olin itse juuri vaihtamassa työpaikkaa, ja oma unelmani oli jo usean vuoden ajan ollut päästä tekemään ohjelman kaltaista...

Lue lisää

Vapaaehtoisrekry: Skills donation -vapaaehtoisia Nepaliin ja Ugandaan

Haemme kokeneita markkinoinnin osaajia, jotka yhdessä paikallisten työntekijöiden kanssa arvioivat toimintaympäristöä ja yritysten lähtötilannetta sekä kehittävät kehitysyhteistyöhankkeiden ja paikallisten toimijoiden tarjoamia markkinointipalveluja yrittäjille. Hakemamme henkilöt ovat hyviä sparraajia ja kouluttajia, jotka...

Lue lisää

Naisten Pankin hankkeet antavat toivoa tulevasta 

Naisten Pankin Skills Donation -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset lahjoittavat osaamistaan osallistumalla hankkeen toimintaan paikan päällä. Jaana Jokinen auttoi Myanmarissa naisyrittäjyyttä tukevan hankkeen arvioinnissa ja kehittämisessä. – Työ tehdään yhdessä paikallisen tiimin...

Lue lisää

Naisten Pankin Skills Donation -vapaaehtoistyötä Ugandassa

Lokakuussa sain mahdollisuuden osallistua Naisten Pankin Skills Donation -vapaaehtoistoimintaan ja lähteä Ugandaan selvittämään ja kehittämään paikallisten naistenpankin VSLA (Kyläsäästö- ja -lainayhdistyksen) jäsenten markkinoinnin tarpeita. Oli todella mielenkiintoista ja jännittävää lähteä...

Lue lisää

Skills Donation –vapaaehtoisrekry: yritystoiminnan kehittäjä Myanmariin

Kaw Lah Foundation (KLF) toteuttaa Naisten Pankin rahoittamaa Women Socio-Economic Reconstruction –hanketta Myanmarissa Kayinin osavaltiossa. Tässä vuonna 2018 alkaneessa 3-vuotisessa hankkeessa on perustettu 15 naisten kehityskomiteaa (Women Empowerment Committees, WAC),...

Lue lisää

Skills Donation –vapaaehtoisrekry: kolme avointa paikkaa nyt haussa!

Tehtävä 1: DRI Uganda toteuttaa Naisten Pankin rahoittamaa hanketta Ugandan pääkaupungin Kampalan slummeissa ja ympäröivällä maaseudulla. Tässä vuonna 2018 alkaneessa 3-vuotisessa hankkeessa perustetaan vuosittain 50 säästö- ja lainaryhmää (VSLA), joiden...

Lue lisää

Markkinatutkimusta Kambodžassa

Astuessani lokakuun puolessa välissä Finnairin Bangkokin yökoneeseen minulla ei ollut vielä tarkkaa kuvaa, mitä kaikkea Kambodžan kolmen viikon projekti tulisi pitämään sisällään. Olin lähdössä Naisten Pankin Skills Donation –ohjelman puitteissa...

Lue lisää

Skills donation –ohjelman kohteena Liberian kanalat

Tapasimme Maria Virolaisen ennen lähtöä ja kyselimme hänen odotuksiaan tulevasta matkasta. Mikä sai sinut hakemaan Skills donation – ohjelmaan? – Koen itseni monin tavoin etuoikeutetuksi saadessani olla nainen, joka on...

Lue lisää

Skills Donation -vapaaehtoisrekry: Liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittäjä Liberiaan

Paikallisesti tuotetuille kananmunille on Liberiassa valtaisa kysyntä, johon tuottajat eivät ole pystyneet vastaamaan. Naisten Pankki ja Kirkon Ulkomaanapu ovat tukeneet kaupallisen munatuotannon kehittämistä maassa sekä hankerahoituksella että osallistumalla liiketoiminnan suunnitteluun...

Lue lisää

Chhon Chamren toteuttaa unelmaansa Naisten Pankin tuella Kambodžassa

Chhon Chamren on asunut koko elämänsä vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Phnom Tochin kylässä Siem Reapin maakunnassa. Chhon on sisaruksista kolmanneksi vanhin. Hän joutui lopettamaan koulunkäynnin yhdeksännellä luokalla, koska hänen...

Lue lisää

Koskettava Kambodza –ilta Oulussa

Naisten Pankin Oulun paikallisryhmä järjesti pääsiäisen jälkeen Koskettava Kambodža –illan yhteistyössä Heli Isohookanan ja Kalevan kanssa. Idea illan järjestämiseksi syntyi tammikuussa Naisten Pankin Kevätpäivillä, kun Naisten Pankin oululaiset vapaaehtoiset kuulivat Helin kokemuksista Skills Donation...

Lue lisää

Leivonnaisilla tuloa perheelle

Kambodzalaisessa Kralanhin kylässä, Siem Reapin ulkopuolella  Yern Sok Ke valmistaa rapeita pieniä, ohuenohuita kakkuja tai keksejä, joita näkee kaikkialla.  Hän työskentelee kotona ulkokeittiössä ja käsittelee taikinaa nopeasti ja varmasti. Hän...

Lue lisää

Puuvillaisten huivien kutominen vaatii osaamista

Siem Reapin kaupungin ulkopuolella  Ta Leungin kylässä  rouva Tip Phor kutoo kangaspuilla  kahdenlaisia puuvillahuiveja.  Toinen malli on traditionaalinen kambodžalainen huivi, joita myös turistit ostavat matkamuistoksi. Toinen malli menee edelleen myytäväksi paikallisille...

Lue lisää

Yrittäjänainen, jonka tavoitteena on työllistää

Kambodzalaisella Som Peounilla on oma ompelimo ja kauppa Siem Reapin turistikaupungin laidalla Phnom Kraomin kylässä. Hän ja kaksi palkattua ompelijaa valmistavat laadukkaita työhousuja miehille ja pojille. Kestävistä työhousuista on kysyntää...

Lue lisää

Naisten Pankki hakee vapaaehtoista Kambodžaan

Naisten Pankin tänä vuonna lanseeraama skills donation –vapaaehtoistohjelma saa jatkoa! Haemme Naisten Pankin Kambodžassa rahoittamaan Promoting Women’s Entrepreneurship –hankkeeseen alkavan yritystoiminnan ja yrittäjyyskoulutuksen osaajaa (Specialist, Curriculum Development and Training of...

Lue lisää

Kylissä kylässä

Nyt olen päässyt kyliin tapaamaan sekä naisten osuuskuntien jäseniä että naisyrittäjiä. On mukana ollut muutama mieskin. Kahdeksan maastopäivän aikana kävimme viidessä Lalitpurin alueen VDC:ssä. Suomalaisittain VDC:t ovat kuin kuntia. Olen...

Lue lisää

Työntouhua ja toimistohommia

Ensimmäiset päivät ovat menneet aika tehokkaasti työn touhussa. Olen päässyt tutustumaan sekä Kirkon Ulkomaanavun että Luterilaisen maailmanliiton (LML) paikalliseen henkilökuntaan ja toimistoihin. Ihmiset ovat olleet erittäin ystävällisiä, tulevat tervehtimään ja...

Lue lisää

Mansikoista mangoihin

Laitetaanpa silmät kiinni ja kuvitellaan Suomen kesä parhaimmillaan. Mitä siihen kuuluu? Aurinkoa totta kai, sininen taivas, mansikat, kukat, pörriäiset, veden liplatus ja tuulen vire. Entäs kesälomatyöt? Usea meistä löytää itsenä...

Lue lisää

Naisten Pankin vapaaehtoisohjelma asiantuntijoille käynnistyy – jyväskyläläinen Kirsi Itkonen Nepaliin

”Naisten asema ja kehitysyhteistyö ovat minulle tärkeitä. Kun näin hakuilmoituksen Skills donation-ohjelmaan, ajattelin heti, että tämähän on aivan mainio tilaisuus”, kertoo Itkonen. Itkonen lähtee arvioimaan Naisten Pankin rahoittamaa Ulkomaanavun hanketta...

Lue lisää

Naisten Pankin skills donation –ohjelma käynnistyy Nepalin evaluaatiopaikalla

Haemme Naisten Pankin Nepalissa rahoittamaan POWER-hankkeeseen yrittäjyyden ja/tai osuustoiminnan asiantuntijaa evaluaatiotiimin jäseneksi. Evaluaation kenttäosuus Nepalissa on noin kahden viikon mittainen ja ajoittuu välille 20.6. – 15.7.2016. Skills donation -vapaaehtoisohjema Hakemamme...

Lue lisää

Skills Donation -vapaaehtoisohjelma

Naisten Pankin verkostossa on arvokasta asiantuntemusta ja ammattitaitoa, jota voimme hyödyntää hanketyössämme. Kohdemaissamme on puolestaan tarvetta monialaiselle osaamiselle, jonka avulla voidaan edistää naisyrittäjyyttä ja kehittää entistä parempia hankkeita. Skills Donation ...

Lue lisää
preload imagepreload image