Tuemme tyttöjä ja naisia ilmastokriisissä
Mitä yhteistä on tippakastelulla, kierrätyksellä ja mustasotilaskärpäsillä? Ne ovat kaikki osa Naisten Pankin edistämiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi.
Naisten Pankki
- Turvaa tyttöjen koulunkäyntiä.
- Vahvistaa naisten osaamista.
- Lisää tyttöjen ja naisten vaikutusmahdollisuuksia.
Yhteensä 722 naista osallistui ilmastokoulutukseen vuonna 2021.
Kambodžassa koulutamme naisia ilmastoystävällisten kasvien viljelyyn ja vettä säästävien kastelumenetelmien käyttöön.
Keniassa naiset oppivat tekemään rahaa kierrätysmateriaaleilla sekä ratkomaan slummialueiden ympäristökysymyksiä.
Nepalissa testataan mustasotilaskärpästen toukkien tuotantoa eläinrehuksi. Lista on loputon, sillä jokaisessa Naisten Pankin hankkeessa edistetään ilmasto- ja ympäristökestäviä käytäntöjä.
Kriisien keskellä tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja kaikkialla!
Miksi ilmastokriisi uhkaa juuri tyttöjä ja naisia?
llmastokriisi uhkaa tyttöjen ja naisten oikeuksia monella tapaa. Yksi syy on siinä, että enemmistö äärimmäisessä köyhyydessä elävistä on naisia ja neljä viidestä asuu maaseudulla.
– Köyhyydessä elävillä ei ole mahdollisuuksia sopeutua muutoksiin. He ovat myös yleensä kaikkein riippuvaisimpia luonnonvaroista, sanoo Kirkon Ulkomaanavun ilmastoasiantuntija Aly Cabrera.
Ilmastonmuutos lisää nimenomaan naisille ja tytöille kuuluvien töiden määrää, kun esimerkiksi vedenhakuun ja ruoanlaittoon kuluu enemmän aikaa. Naiset tekevät jo nyt kolme kertaa enemmän palkatonta työtä kuin miehet.
Aika on pois opiskelusta ja palkallisesta työstä, joiden kautta yhteiskunnallinen asema yleensä kohenee. Köyhyys myös ajaa perheitä naittamaan tyttärensä lapsina.
Samaan aikaan juuri tyttöjä ja naisia tarvitaan kriisin ratkaisemiseen. He ovat oman tilanteensa asiantuntijoita – eikä kestäviä ratkaisuja synny ilman puolta maailman väestöstä.
Miten tyttöjen ja naisten ääni saadaan kuuluviin?
Tyttöjen ja naisten koulutus on ratkaisevan tärkeää. Se avaa mahdollisuudet vaikuttaa oman elämän suuntaan ja lopulta yhteiskunnan kehitykseen.
Edelleen tyttöjen koulutus on globaalisti heikompaa kuin poikien. Tuloksena Saharan eteläpuolisessa Afrikassa joka neljäs nuori nainen ei osaa lukea.
Naisten Pankki tukee heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä koulustipendeillä, jotta he pääsevät ammatilliseen koulutukseen. Viime vuodet tuimme myös naisten lukutaito-opetusta Keski-Afrikan tasavallassa, ja naisten koulutus on keskeisessä asemassa jokaisessa hankkeessamme.
Naisten tukeminen tuottaa tulosta
Ilmastoystävällisten viljelykoulutustemme ansiosta naiset ovat onnistuneet paitsi kasvattamaan satojaan myös monipuolistamaan perheensä ruokavaliota.
Olemme todistaneet, kuinka naisten asema perheissä ja yhteiskunnissa vahvistuu erityisesti työn ja osaamisen kautta.
Oman ammatin hankkineet naiset ovat murtaneet työmaailman lasikattoja ja itseluottamuksen kasvaessa lähteneet mukaan paikallispolitiikkaan. Näin naiset voivat olla mukana vaikuttamassa myös ympäristöasioihin ja -päätöksiin.
Naisten aseman muuttuminen vaikuttaa suoraan seuraavan sukupolven tulevaisuuden näkymiin.
– Tytöt saavat ansiotyötä tekevistä äideistään uudenlaisia roolimalleja ja uskovat itse omiin mahdollisuuksiinsa, kertoo toimeentulotyön vanhempi asiantuntija Ulla Sarasalmi Kirkon Ulkomaanavulta.
Yhdessä tytöt ja naiset muuttavat maailmaa.
Kirjoittanut: Eija Wallenius
Aloituskuva: Yabengue Carole toimii Lakanzan naisten ryhmän johtajana Bozoumin alueella Keski-Afrikan tasavallassa. Alueen naisten toimeentulo on riippuvaista maataloudesta. Kuva: Patrick Meinhardt
Lahjoita Ilmastolahja naiselle > >