Terveisiä Saritalle – korona on vaikuttanut meihin molempiin
Viime keväänä kirjoitin blogin siitä, miksi osallistun Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti -kampanjaan. Muistelin blogissani nepalilaista Sarita Gautamaa, jonka olin tavannut loppuvuodesta 2018 vapaaehtoisten omakustanteisella matkalla Lalitpurissa, Ghuselin kylässä.
Matkalla näin omin silmin, mitä köyhyys Nepalin vuoristokylissä tarkoittaa ja miten naiset siellä selviävät. Naisten Pankin tuella he olivat saaneet koulutusta ja taloudellista tukea – oman toimeentulon. Sarita viljeli kiivejä sekä vihanneksia, appivanhemmat auttoivat ja mies vei tuotteita myytäväksi.
Kun pandemia iski, se ulottui kaikkiin Naisten Pankin ohjelmamaihin ja vaikutti kaikkeen hanketyöhön, myös Nepalissa. Maassa otettiin käyttöön tiukkoja liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Talouden tukipilarit eli turismi ja siirtotyöläisten lähettämät rahavirrat romahtivat. Liikkuminen paikallisesti oli mahdollista, mutta esimerkiksi vierailut Kathmandusta hanketyön yhteisöihin olivat mahdottomia.
Naisten Pankki toimii osana Kirkon Ulkomaanapua (KUA) ja kriisitilanne osoitti kumppanuuden suuren arvon. KUA maakumppaneineen on kokenut toimija kriisiolosuhteissa. Sen kestävään hanketyöhön kuuluu jatkuva arviointi ja nopea reagointi.
Naisten Pankin hankevaroja siirrettiin keväällä Nepalissakin covid-toimenpiteisiin. Yhteisöjä tuettiin mm. jakamalla ruoka-avustuksia ja hygieniatarvikkeita. Yrittäjyyskoulutuksia jouduttiin perumaan, mutta tuki jatkui pienryhmissä ja verkon välityksellä. Osuuskuntia tuettiin säästö- sekä korkotukien avulla ja lainojen takaisinmaksuja helpotettiin. Covid-tiedotuksesta tuli osa normaalia hanketyötä. Covidiin varautuminen jatkuu, vaikka tiukimmista rajoituksista on jo asteittain luovuttu.
Lahjoituksia kertyi koronasta huolimatta
Pandemia vaikutti Naisten Pankin toimintaan myös täällä. Valtakunnallinen kävelytapahtuma muutettiin useamman kuukauden kestäväksi kampanjaksi. Koska suuria massatilaisuuksia ei voitu järjestää, kannustimme ihmisiä kävelemän yksin, kaksin tai pienryhmissä. Ja onnistuimme hienosti. Kampanja tuotti 60 000 euroa, mikä merkitsee koulutusmahdollisuutta noin 2000 naiselle.
Poikkeusolot osoittivat, että Naisten Pankin vapaaehtoiset ovat kekseliäitä ja sinnikkäitä. Erilaisia pienimuotoisia kävelytempauksia järjestettiin 80 paikkakunnalla Suomessa ja 18 ulkomailla. Tempaukseen osallistujat halusivat tukea naisia kehitysmaissa ja ilmoittivat tämän tärkeimmäksi syyksi osallistua.
Osallistuin itsekin kampanjaan sekä vetäjänä että lahjoittajana. Tein kävelylenkkejä lähes päivittäin ja välillä kävin soutamassa. Vapaaehtoistyö kohotti myös kuntoa!
Tänäkin vuonna kävelemme, tempaisemme yhdessä sunnuntaina 5.9. Toivottavasti silloin jo ilman rajoituksia. Tukemme Saritan kaltaisille naisille kartuttaa heidän osaamistaan, verkostojaan ja vaikutusvaltaansa, joita mikään kriisi ei voi heiltä viedä pois.
Teksti: Paula Pauniaho, Naisten Pankin vapaaehtoinen, johtoryhmän puheenjohtaja
Kuva: Liisa Kapanen