Ohjausryhmän puheenjohtaja esittäytyy: Saara Lehmuskoski näkee Naisten Pankin ainutlaatuisena
Saara Lehmuskoski on tehnyt pitkän uran Kirkon Ulkomaanavun ohjelmatyössä ja toiminut muun muassa Kambodzan maatoimiston johtajana vuosina 2016-2020. Nykyisin Lehmuskoski toimii muutosjohtamisen konsulttina CCEA Oy:ssa, joka on osa Gofore-konsernia.
Mutta Naisten Pankista hän ei luovu! Lehmuskoski ryhtyi vuoden vaihteessa Naisten Pankin ohjaustiimin puheenjohtajaksi.
- Tervetuloa, Saara! Kerro millaisena Naisten Pankin työ maailmalla on sinulle näyttäytynyt?
Vaikuttavalta ja voimauttavalta. Kontekstit, joissa työtä tehdään, ovat haastavia. Työ ei ole helppoa, mutta tulokset puhuvat puolestaan.
Parasta on ollut tavata niitä naisia, jotka ovat Naisten Pankin tukemina parantaneet omaa ja perheensä taloudellista tilannetta. He ovat voimaantuneita, vahvoja ja huolehtivat siitä, että kasvanut hyvä hyödyttää kokonaisia perheitä ja yhteisöjä.
- Mikä sinusta Naisten Pankissa on kaikkein parasta?
Naisten Pankissa parasta on verkoston moninaisuus ja kuinka sen eri osat tekevät työtä saman päämäärän eteen, naisten aseman parantamiseksi.
En ole muualla kohdannut tällaista symbioosia, missä yhdistyy suomalaisten vapaaehtoisten varainhankinta- ja liiketoimintaosaaminen, kunnianhimoista ja korkealaatuista kehitysyhteistyötä tekevät KUAn ammattilaiset Suomessa ja maailmalla, asiantuntevat paikalliset kumppanijärjestöt ja tuhannet kehittyvien maiden naiset, joilla on tahto pärjätä, hankkia omalla työllä parempi toimeentulo ja raivata samalla tietä muille.
- Miksi sinulle henkilökohtaisesti on tärkeää tukea naisten yrittäjyyttä ja työtä?
Olen tehnyt kehitysyhteistyötä ammatikseni yli 20 vuotta ja nähnyt kuinka naisten taloudellinen ja sosiaalinen voimauttaminen mahdollistaa kokonaisten yhteisöjen menestymisen. Minulle keskeinen ajatus on se, että tehdään kestäviä investointeja tulevaisuuteen. Sellaisia, jotka kantavat tuleviakin sukupolvia.
Jos naiset jätetään yhtälöstä pois, jätetään puolet ihmiskunnasta eli puolet voimavaroista huomiotta.
Jokainen ihminen maailmassa tarvitsee elääkseen toimeentulon, eikä kukaan hyödy siitä, että jää riippuvaiseksi ulkopuolisesta avusta. Naisten on usein haastavaa ponnistaa köyhyysrajan alapuolelta kohti parempaa toimeentuloa. Sitä täytyy tukea erityisin, kuhunkin kontekstiin sopivin toimenpitein.
- Miten haluat kehittää Naisten Pankin toimintaa?
Olen aina ihaillut Naisten Pankin perustajajäseniä ja heidän kykyään tehdä todeksi Liberiassa syntynyt, upea visio. Haluan säilyttää Naisten Pankissa tämän rohkean, iloisen tekemisen meiningin ja rakentaa tulevaisuutta verkoston vahvuuksien varaan.
Missio ja arvot pysyvät samoina, ja naisten voimauttaminen yrittäjyyttä ja aktiivista toimijuutta tukien on aina keskiössä.
Maailma muuttuu sitä tahtia, että tekemisen tavat täytyy pitää raikkaina ja kehittyvien maiden todellisuuteen ja tulevaisuuteen relevantteina. Siihen löytyy ratkaisuja naisten näkemyksiä kuunnellen ja Naisten Pankin vapaaehtoisten, KUAn ja kumppanijärjestöjen osaamista yhteen sovittaen.
- Naisten Pankin lisäksi, mistä muusta nautit vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajalla minut löytää useimmiten luonnossa liikkumassa, useimmiten metsässä tai merellä, perheen tai ystävien kanssa. Nyt kun lapset ovat jo teinejä, lukemisellekin jää enemmän aikaa.
Viime aikoina olen lukenut paljon kirjallisuutta oman kulttuuripiirini ulkopuolelta: Nigeriasta, Ugandasta, Palestiinasta ja Uudesta-Seelannista. Pandemia ja ilmastokriisi ovat vähentäneet matkustamistani merkittävästi, mutta kaipuu tutkimusmatkoille ei ole hävinnyt mihinkään. Onneksi kirjojen avulla pääsee sukeltamaan uusiin maailmoihin.
Ja koskaan en kieltäydy hyvästä ateriasta!
Lue myös aiempi uutinen aiheesta:
Naisten Pankin ohjaustiimiin puheenjohtajaksi Saara Lehmuskoski