Näin Yhdysvaltain avustusleikkaukset iskevät naisten ja tyttöjen oikeuksiin – nyt myös Suomi leikkaa kehitysyhteistyöstä

Tasa-arvotyölle on tällä hetkellä huutava tarve. “Meidän on syytä rakentaa, kun maailmaa yritetään hajottaa”, kirjoittaa KUA:n vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso.
Vuoden alku on ollut dramaattinen erityisesti köyhimmissä ja hauraissa valtioissa eläville ihmisille. Yhdysvallat päätti käytännössä yhdessä yössä lopettaa lähes kaiken kansainvälisen apunsa: noin 10 000 rahoitussopimusta, joiden arvo oli huimat 58 miljardia dollaria.
Kehitysyhteistyötä seuraaville tämä ei ollut vain byrokraattinen päätös, vaan alku kriisille, jonka mittakaavaa on vaikea liioitella.
Suomen hallitus teki puolestaan juuri murheellisen päätöksen leikata kehitysyhteistyöstä jo kolmatta kertaa. Tässä yhteydessä on paikallaan muistuttaa, että naisten ja tyttöjen oikeuksien tukeminen on yksi parhaimpia tapoja tukea kestävää kehitystä.
Tästä voit lukea, miksi tasa-arvotyölle on juuri nyt huutava tarve.
”Sukupuolten tasa-arvo” on kielletty
Maailmanpankin mukaan yli 2,7 miljardia naista elää maissa, joissa lainsäädäntö estää naisilta tasavertaiset työmahdollisuudet miehiin verrattuna. Joka 10. nainen maailmassa elää äärimmäisessä köyhyydessä, ja määrä uhkaa kasvaa ilmastokriisin edetessä.
Samaan aikaan on arvioitu, että maailmantalous kasvaisi neljänneksellä, jos naiset voisivat osallistua tasa-arvoisesti työelämään
Silti pyrkimykset edistää tasa-arvoa ovat olleet yksi pahimmin Trumpin hallinnon tulilinjalle joutuneita asioita. ”Sukupuolten tasa-arvo” on ollut niiden sanojen joukossa, joita amerikkalaiset diplomaatit ovat vaatineet poistettaviksi esimerkiksi YK-asiakirjoista.
Kyse ei ole byrokraattisista tai abstrakteista asioista vaan esimerkiksi tyttöjen koulutuksesta ja seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuudesta. Miksi tämän pitäisi kiinnittää jokaisen meidän huomiomme?

Naisten Pankki tukee Kenian Nairobissa päiväkoteja, jotta äidit voivat käydä töissä ja osallistua Naisten Pankin tarjoamiin koulutuksiin. Kuva: Patrick Meinhardt
Leikkaukset iskevät koulutukseen ja toimeentuloon
Yhdysvallat on ollut suurin kahdenvälinen perusopetuksen rahoittaja. Nyt avustustyön leikkaukset kohdistuvat erityisesti koulutukseen ja taloudelliseen voimaannuttamiseen – niihin tekijöihin, jotka tunnetusti vaikuttavat suoraan sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.
Koulutusmahdollisuuksien väheneminen kasvattaa lapsiavioliittojen, teiniraskauksien ja sukupuoleen perustuvan väkivallan riskiä. Kun koulutus keskeytyy, valinnanvapaus katoaa. Epätasa-arvo syvenee.
Naisten Pankin ja muiden toimijoiden työ taloudellisen itsenäisyyden edistämiseksi tarvitsee pikemminkin lisää rahoitusta – ei sen äkillistä loppumista. Esimerkiksi yrittäjyyskoulutukset ja toimeentuloa tukeva työ on usein avainasemassa köyhyyden kierteen katkaisemisessa.
Leikkaukset osuvat miljoonien naisten terveyteen
Johtavan kansainvälisen perhesuunnittelujärjestön IPPF:n (International Planned Parenthood Federation) selvityksen mukaan 8,6 miljoonaa ihmistä – pääosin naisia ja tyttöjä – tulee jäämään vaille elintärkeitä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.
Pelkästään IPPF:n kumppanien hankkeissa tämä tarkoittaa seuraavan neljän vuoden aikana:
- Lähes 4000 lisäkuolemaa synnytyskomplikaatioihin.
- 3,1 miljoonaa ei-toivottua raskautta.
- 750 000 vaarallisissa oloissa tehtyä aborttia.
Arviot avustusleikkausten vaikutuksista ovat kylmääviä. Nämä eivät ole pelkkiä tilastoja. Kyse on naisista, joiden mahdollisuus päättää omasta kehostaan, terveydestään ja tulevaisuudestaan vaikeutuu tai jopa tuhoutuu.
Leikkausten vaikutukset ulottuvat myös monenkeskisiin järjestöihin, kuten YK:n väestörahasto UNFPA:an, joka on ollut avainasemassa ehkäisyvälineiden ja äitiysterveyspalveluiden tarjoajana köyhimmissä maissa. Jopa humanitaarisiin kriiseihin suunnatut lisääntymisterveyspalvelut ovat vaarassa.

Kenialainen yksinhuoltajaäiti Martha Wanjiku ansaitsee jätteenkeräyksellä noin kolme euroa päivässä, mutta säästää siitä osan silti voidakseen kattaa lastensa koulunkäyntimaksut. Kuvaaja: Patrick Meinhardt
Emme voi katsoa sivusta
On tärkeää ymmärtää, että tämä ei ole mikään väistämätön katastrofi. Kyse on poliittisesta päätöksestä – ja siten se on myös poliittisesti korjattavissa. Kun Yhdysvallat vetäytyy, syntyy valtava tyhjiö.
Kysymys kuuluu: kuka täyttää sen? Entä mitä tapahtuu, jos naisten oikeuksille ei löydy tukijoita? Aiommeko katsoa sivusta?
Euroopan unionilla ja jäsenvaltioilla – myös Suomella – on nyt mahdollisuus toimia. Meidän on syytä rakentaa, kun maailmaa yritetään hajottaa.
Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa syystä asetettu tärkeään rooliin. Kyse on siitä, haluammeko maailman, jossa naisten ja tyttöjen oikeudet ovat tinkimättömiä, vai maailman, jossa tasa-arvo uhkaa taantua.
Leikkausten vaikutukset kertautuvat, kasaantuvat ja muuttuvat lopulta globaaleiksi ongelmiksi – epävakaudeksi, konflikteiksi, muuttoliikkeeksi ja inhimilliseksi kärsimykseksi.
Naisten oikeudet eivät ole lisäpalvelu. Ne ovat kehityksen ydin. Kun niistä leikataan, leikataan tulevaisuudesta.
Kirjoittanut: Tapio Laakso, Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö
Aloituskuva: Nepalilainen Sabitri Pant on kouluttautunut ilmastokestävien lajikkeiden viljelyyn Naisten Pankin tuella.
Sinua tarvitaan: Ryhdy Naisten Pankin kuukausilahjoittajaksi >>