Mistä virtaa pyörittäjälle?
En voi olla pohtimatta nykypäivän työelämää. Esimiehille tarkoitetussa työnohjaustilanteessa jo pitkän työkokemuksen omaava nainen esitti huolestuneen kysymyksen: ”Kuka huolehtii esimiehen jaksamisesta?” Ylemmältä johdolta oli tullut jälleen kerran ohjeistus esimiehille huolehtia erityisesti työntekijöiden jaksamisesta.
Samaa pätee myös vapaaehtoistyöhön. Naisten Pankin pyörittäjä toimii monen työntekijän kanssa, vaikkakin vertaisina. Naisten Pankista puhutaan ns. löyhänä organisaationa, mikä asettaa omat haasteensa. Pyörittäjäksi ei aina välttämättä haluta, siihen ennemminkin ajaudutaan.
Jollakulla ne langat on kuitenkin pysyttävä käsissä. Joskus se vaatii äkillisiä päätöksiä, eikä aina välttämättä mukavia. Joku peruuttaa osallistumisensa keskeiseen tehtävään viime hetkellä, some vaatii välitöntä vastausta. Perhe ja lähimmäiset vonkuvat kiireisen äidin perään. Muihinkin harrastuksiin pitäisi ehtiä, työasiatkin vaativat omansa. Pyörittäjän on onnistuttava johtamaan myös itseään ja luomaan toiminnalle myönteinen ilmapiiri.
Mikä auttaa jaksamaan, antaa virtaa? Onko se toiminnan tuoma yhteisöllisyys ja tutustuminen uusiin ihmisiin? Toimiminen hyvän asian puolesta ja toiminnan tuloksellisuus? Hyvät uutiset hankemaista?
Nämä asiat saattavat olla monenkin pyörittäjän mielessä. Entä mitä muuta? Mentorointi, vertaistuki, kokemusten jakaminen ovat niitä eväitä, jolla pääsemme eteenpäin.
Tule mukaan tiistaina 19.11.2019 klo 17 keskustelemaan Skypessä.