Osuuskuntatyötä tukemassa
![](https://www.naistenpankki.fi/wp-content/uploads/2017/12/Chieb_santipheap_SKH_015-880x587.jpg)
Mukana oli valokuvaaja Maria Miklas, joka dokumentoi vierailua valokuvin ja videoin. Kambodzan osuuskuntahanke on Naisten Pankin yhteistyökumppani Suominen Oyj:n nimikkohanke.
![](https://www.naistenpankki.fi/wp-content/uploads/2017/12/kuva1-500x334.jpeg)
Ritva Ohmeroluoma kertoo yhteistyöjärjestö CWED:n projektikoordinaatotri Ty Ratanan tulkkaamana osuuskuntien historiasta Women Agricultural Cooperative, Bak ch-nhchien meanchey jäsenille.
![](https://www.naistenpankki.fi/wp-content/uploads/2017/12/kuva2-500x332.jpeg)
KUA:n maaedustaja Saara Lehmuskoski ja Ritva Ohmeroluoma keskustelevat Kompong Changin maakunnassa toimivan osuustoimintahankkeeseen osallistuvien ihmisten kanssa. Tapaamista pidettiin tärkeänä, mikä näkyy muun muassa osallistujien huolitellussa pukeutumisessa.
Ritva Ohmeroluoma kertoo, miten suomalaiset osuuskunnat käynnistyivät 1900-luvun alussa. Esimerkiksi maidon tuotantoa tehostettiin osuuskuntien avulla mm. jakelua tehostamalla. Ritva kertoo, kuinka esimerkiksi Valio on saanut alkunsa pienestä osuuskunnasta.
Paikallisen osuuskunnan jäsenet olivat kiinnostuneita Suomen historiasta ja Ritva kertoo mm. ilmaisesta koulutusjärjestelmästämme, joka on taannut teollisen ja taloudellisen kasvun ja vaurauden mahdollisuuden.
Chan Sophal kertoo Kompong Changin maakunnasta toimivan naisryhmään kuulumiseen muuttaneen hänen ajatteluaan. Aiemmin kylän naiset eivät rohjenneet käyttää ääntään yhteisössä. Nyt naisia on kutsuttu kokouksiin ja he uskaltavat puhua myös omasta puolestaan. Naisilla on myös oikeus perustaa oma yritys, joka hyödyttää koko perhettä. Chan Sophal on myös aloittanut säästämisen voidakseen kustantaa lastensa opiskelun.
Teksti: Maria Miklas ja Tiina Toivakka
Kuvat ja videot: Maria Miklas