Framtiden är kvinnornas
Elisabeth Rehn deltog i resan. Hon har följt med utvecklingen i Liberia i över 12 års tid. Hon har sett landet resa sig efter kriget och bli ett land som idag klarar sig någorlunda. Rehn är också bekant med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Henne fick också Kvinnobankens resenärer träffa under resan. Under den nuvarande presidentens tid, har man gått framåt inom flera områden men mycket återstår att göra. Kriget lämnade en hel generation utan utbildning, vilket har lett till en märkbar ökning av arbetslösheten bland de unga.
“Också små saker är viktiga för landets framtid. Det finns hopp och kvinnornas roll i att bygga upp landet är viktig. De åstadkom freden i landet och de har även tagit ansvar för framtiden”, kommenterade Rehn.
Med på resan var också Heidi Hautala. Hon konstaterade att Kvinnobankens verksamhet är innovativ. “Både Liberia och Sierra Leone återhämtar sig efter krig och behöver stöd för att bygga upp sin framtid.”
För den ekonomiska utvecklingen spelar kvinnorna en betyande roll men problemet är kvinnornas juridiska ställning. Kvinnorna har fortfarande inte samma rättigheter som männen och de får inte äga jord. Heidi Hautala konstaterade att principerna för hållbar utveckling är en viktig del av utvecklingssamarbetet.
“Projekt som sker på initiativ av Kvinnobanken, står för nytänkande, gemenskap och kontinuitet. Det kunde man gärna kopiera till andra projekt .”
Päivi Sihvola, som var med på resan, berättade om hönsgårdsprojektet som påbörjats i Liberia. Idag importeras 90% av alla hönsägg. Äggens kvalitet är ofta mycket dålig. Med Kvinnobankens hjälp har man startat hönsgårdsprojekt som skall ge inkomster till kvinnor i Liberia. Den lokala samarbetsparten eller moderorganisationen, utser de kvinnor som behöver mest stöd. Man utbildar dem, ger dem 30 hönor och hjälper dem att bygga en liten hönsgård.
“Med avkastningen från hönsgården kan kvinnorna nu servera sin familj två varma mål om dagen istället för ett. Och familjerna är stora. Det att kvinnan deltar i arbetslivet gynnar inte enbart hennes familj. Hela bygemenskapen har nytta av det”, påpekar Sihvola.
Reetta Meriläinen berättade om Mother’s club- nätverket som verkar i Liberia.
Lokala klubbar utbildar kvinnor och idkar näringar vars avkastning används till att utbilda flickor och kvinnor.
“I det verksamhetscenter vi besökte, utbildades flickor i sömnad. Hela byns skoluniformer syddes där. Man hade också organiserad dagvård så att barnen kunde följa med. Med vinsten från verksamheten har man kunnat finansiera flickornas skolgång i byn”, berättade Meriläinen.
Kyrkans Utlandshjälp har en viktig roll i Kvinnobankens verksamhet. Genom Utlandshjälpen har man fått ett fungerande maskineri vilket bidrar till effektiv verksamhet och god kostnadseffektivitet.
Text: Tiina Toivakka
Publicerad i Kvinnobankens Årsöversikt 2013