Yrittäjyys tuo vapauden: ”Uskon, että me voimme muuttaa maailman, jossa elämme”

Kenialainen Amelia selvisi seksuaaliväkivallasta ja auttaa nyt yrityksensä kautta muita väkivaltaa kohdanneita naisia. Samalla hän luo tyttärelleen turvallisempaa tulevaisuutta.
Kenialaisen Amelia Awuorin, 40, tarina kertoo selviytymisestä – mutta ennen kaikkea mahdollisuuksien merkityksestä. Vaikeiden kokemusten keskeltä nousi nainen, joka haluaa luoda muutosta ympärillään.
Amelian käsityöyritys Nairobissa tarjoaa nyt työtä ja toivoa naisille, jotka ovat kokeneet seksuaalista tai lähisuhdeväkivaltaa. Tyttärelleen Olivelle, 8, Amelia rakentaa elämää, jossa hänen ei tarvitse pelätä.
Tapasimme Amelian hänen Korogochon slummialueella olevassa liikkeessään. Vain muutamaa kuukautta aiemmin hänen vanha työtilansa oli yllättäen raivattu uusien asuinrakennusten tieltä.
Mutta mikään ei enää lannista Ameliaa.

Amelian silmäterä on hänen 8-vuotias tyttärensä Olive, joka on innostunut tekemään koruja äitinsä kaupassa. Lapsen isä jätti heidät Oliven ollessa alle vuoden ikäinen.
Amelia Awuor: Minun tarinani
Elämäni muuttui, kun minut raiskattiin 16-vuotiaana. Pidin tapahtuneen salaisuutena enkä kertonut kenellekään. Se söi minua sisältä, ja minulla oli pitkään hyvin vaikeaa.
Toinen isku oli, kun jouduin 18-vuotiaana lopettamaan koulunkäynnin. Olisin halunnut jatkaa opiskeluja, mutta isäni ei antanut.
Jossain vaiheessa parikymppisenä aloitin vapaaehtoisena naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa ohjelmassa, joka oli amerikkalaisen kansalaisjärjestön tukema. Sain koulutuksen aiheeseen ja voimaannuin itse.
Mitä enemmän puhuin ja autoin muita, aloin toipua omista väkivallan jäljistä.
Perustimme alueelle anonyymit selviytyjät -ryhmän, jossa toimin yli kymmenen vuotta. Vaikka ohjelmalta loppui rahoitus, jatkoin ja kutsuin naisia minun luokseni oppimaan ja keskustelemaan sukupuolittuneesta väkivallasta ja lisääntymisterveydestä.
Mutta tieto yksin ei riitä.

Amelian käsityökauppa lähti kasvuun Naisten Pankin yrittäjyyskoulutuksen avulla.
Amelia yhdistää yrittäjyyden ja väkivallan vastaisen työn
Kun perustin käsityöyritykseni muutama vuosi sitten, päätin työn ohessa kouluttaa seksuaaliväkivaltaa kokeneita naisia ja auttaa heitä luomaan oman toimeentulon.
Työn ja oman rahan avulla naiset voivat lähteä väkivaltaisesta suhteesta, muuten he ovat jumissa miehen kanssa, josta he ovat taloudellisesti riippuvaisia.
Olen itse ollut aina hyvä käsistäni ja olen oppinut lähinnä tekemällä. Korona-aikana ompelin ja myin kasvomaskeja.
Mutta tuotteiden myynti ei ole helppoa, joten kun kuulin Naisten Pankin luovien alojen yrittäjyyskoulutuksesta, olin heti todella innoissani. Olin hakenut moneen muuhunkin koulutukseen tuloksetta.
Siksi olin niin onnellinen, kun pääsin nyt mukaan!

Amelia on aina pitänyt käsitöistä ja hän on onnellinen voidessaan saada siitä toimeentulon.
Naisten Pankin koulutus käänsi yrityksen menestykseen
Jo yhdessä vuodessa olen oppinut valtavasti. Koulutusohjelma on hyvin laaja, ei kuin monet muut, jotka kestävät vaikka kaksi viikkoa. Koulutus on oikeastaan muuttanut kaiken tekemiseni.
Erityisesti olen oppinut digitaalisesta markkinoinnista ja mainostamisesta. Löydän asiakkaita messujen ja tapahtumien lisäksi verkossa. Pidin myös valmennuksesta, jossa opetettiin erottamaan työ ja vapaa-aika. Nyt minulla on esimerkiksi kaksi tiliä, toinen yritykselleni ja toinen tyttärelleni Olivelle.
Mikä parasta, myyntini ovat kasvaneet! Kun ennen sain 1–2 tilausta viikossa, nyt saan jo 4–5 tilausta viikossa. Siitä tulee niin hyvä olo! Tienaan noin 350–500 euroa kuussa.
Paras asia yrityskoulutuksessa on, että saan aina muistiinpanot ja esitykset käyttööni ja voin opettaa asiat eteenpäin muille. Tällä hetkellä koulutan kuutta naista käsitöihin ja olen voinut ottaa neljä palkallista työntekijää. Me teemme tuotteita myyntiin yhdessä.

“Teemme kukin sitä, missä olemme hyviä ja opimme toisiltamme”, Amelia kertoo kaupassaan työskentelevistä naisista. Vertaistuki auttaa heitä myös käsittelemään väkivallan kokemuksia.

Amelian kaupan hyllyillä vasemmalla olevat pehmoleluelefantit on tehty käsin erilaisista kangastilkuista. Olive-tytär kertoo säästävänsä itse tekemiensä korujen myynnillä, jotta hän voisi antaa äidilleen yllätyslahjan.
Muutos alkaa jokaisesta itsestään
Olemme erikoistuneet kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen käsitöissä. Haemme räätäleiltä ylijäämäkankaita ja ompelemme niistä kaikenlaisia tuotteita. Ihan mitä vain: penaaleita, tuoleja, laukkuja ja vaatteita.
Kerran eräs asiakas sanoi haluavansa pehmoleluja kissojen, koirien ja aasien orpokotiin. Minä vastasin, että selvä, voin tehdä. Mutta en kertonut hänelle, etten ollut koskaan tehnyt pehmoleluja!
Katsoin videoita Youtubesta, tein testiversioita ja loppujen lopuksi niistä tuli hienoja.
Kierrätys on minulle tärkeä arvo, johon kannustan kaikkia. Sanon, että muutos alkaa omasta kodista ja toiminnasta.
Naiset tarvitsevat lisää mahdollisuuksia
Suunnitelmani on kasvattaa yritystäni ja palkata lisää naisia töihin, erityisesti lähisuhdeväkivallan uhreja. Jotta he voivat ansaita omaa rahaa ja päättää itse elämästään.
Tällä alueella naiset kohtaavat valtavasti seksuaalista väkivaltaa. Se on todella yleistä. Naisia myös syrjitään, eikä heille ole niin paljon mahdollisuuksia.
Saan voimaa siitä, kun huomaan, että minä selvisin. Kaikki alkaa aina jostakin. Nyt me tiedämme, että Naisten Pankki on valmis tukemaan meitä.
Uskon, että me voimme muuttaa maailman, jossa elämme. Emme anna maailman muuttaa meitä.
Kirjoittanut: Eija Wallenius
Kuvat: Patrick Meinhardt
Anna äitienpäivälahjaksi Naisten Pankin Toisenlainen lahja >>