Minna Canthin elämä ja perintö
Suomalaisen kirjallisuuden ja tasa-arvon edistäjä Minna Canth vaikuttaa työllään edelleen naisten elämään.
Maaliskuun Next Generation -tiimin blogikirjoituksessa syvennymme Minna Canthin elämäntarinaan ja työhön, jonka perintö inspiroi meitä yhä edelleen tänä päivänä.
Elämän alkutaival
Minna Canth syntyi Tampereella 19. maaliskuuta 1844 Ulrika Wilhelmina Johnsonina. Perhe muutti myöhemmin Kuopioon, missä hänen isänsä perusti lanka- ja kangaskaupan. Kymmenen vuotta myöhemmin Canth aloitti opettajaseminaarin Jyväskylässä, joka oli ensimmäinen suomenkielinen ja naisille avoin oppilaitos kansakoulunopettajien kouluttamiseen.
Muutaman vuoden kuluttua Minnan opinnot keskeytyivät, kun hän meni naimisiin koulun lehtorin Johan Ferdinand Canthin kanssa. Tuolloin hän sai tilaisuuden osallistua lehtityöhön, ja hän kritisoi kärkkäästi yhteiskunnallisia epäkohtia.
Vain 35-vuotiaana Canth jäi leskeksi ja seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Hän oli jo paikallislehtien pysyvä avustaja ja hänen ensimmäinen teoksensa oli julkaistu.
Miehensä kuoleman myötä Minna Canth jatkoi yrittäjänä isältään perimäänsä lankakauppaa, joka oli siihen aikaan naisille poikkeuksellista. Liiketoiminnan tuoman taloudellisen itsenäisyyden myötä Canthilla oli mahdollisuus käyttää aikaansa myös kirjoittamiseen ja järjestää kotitalossaan Kanttilassa kokoontumisia muille yhteiskunnallisille vaikuttajille ja taitelijoille.
Taistelua tasa-arvon puolesta
Minna Canthilla oli vahva halu vaikuttaa yhteiskuntaan ja edistää hyvinvointia. Ylempään keskiluokkaan kuuluvana hän näki osallistumisen erilaisiin yhdistyksiin ja järjestöihin yhtenä parhaista tavoista vaikuttaa. Canth oli aktiivinen monissa seuroissa ja naisyhdistyksissä ja osallistui myös köyhäinapuun.
Toimiessaan naisasian puolesta Canthin tavoitteena oli kasvattaa nuoria naisia itsenäiseen arvostelukykyyn. Siihen aikaan tyttöjen opetusohjelma erosi huomattavasti poikien opetuksesta, sisältäen muun muassa käsitöitä, uskontoja ja kieliä.
Canth oli vakaasti sitä mieltä, että tytöille tulisi opettaa myös käytännöllisempiä aiheita, joita äidit voisivat hyödyntää perheensä hyväksi.
1880-luvulla Canth alkoi ajamaan naislyseota, joka mahdollistaisi tytöille pääsyn yliopistokoulutukseen. Vuonna 1886 Canthin tuella ensimmäinen suomenkielinen yhteiskoulu perustettiin Helsinkiin ja Kuopioon vastaava yhteiskoulu perustettiin 1892, jossa Canth toimi johtokunnan puheenjohtajana.
Minna Canth kirjallisena vaikuttajana
Canth oli monipuolinen kirjailija toimiessaan sekä kaunokirjailijana että lehtikirjailijana. Hän oli myös Suomen ensimmäinen naispuolinen toimittaja. Canth rohkaisi aktiiviseen keskusteluun vaikeistakin aiheista, otti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja pyrki edistämään tasa-arvoista koulutusta ja raittiusaatetta.
Siihen aikaan kansanlukutaito oli niin harvinaista, että kirjailijat tekivät pääasiassa näytelmiä. Myös Canth kirjoitti kymmenien lehtijuttujen lisäksi kymmenen näytelmää, joiden realistinen tyyli kuvasti köyhien ja erityisesti naisten elämää sellaisena kuin se oli.
Canthin ihanteena oli kaikkien ihmisten yhtäläinen tasa-arvo, riippumatta sukupuolesta, taloudellisesta asemasta tai terveydestä. Canth koki syvää myötätuntoa vähäosaisia kohtaan, jonka sai hänet kamppailemaan sitkeästi paremman yhteiskunnan ja tulevaisuuden puolesta.
Minna Canthin perintö
Vaikka Minna Canth eli yli sata vuotta sitten, hänen vaikutuksensa elää edelleen voimakkaana. Vuonna 2007 Minna Canth ja tasa-arvo saivat oman kansallisen liputuspäivän, jolloin hänen syntymäpäiväänsä 19. maaliskuuta, juhlitaan ympäri Suomea.
Canthia on kunnioitettu myös nimikkoseuralla ja patsailla ja hänen mukaansa on nimetty rakennuksia ja katuja. Lisäksi Canthin näytelmät ovat edelleen arvostettuja, ja niitä esitetään teattereissa ympäri maata.
Canthin vaikutus kulttuuriin ja yhteiskuntaan on korvaamaton ja hänen tarinansa inspiroi meitä jatkamaan työtä tasa-arvon puolesta. Hänen elämäntarinansa on osoitus siitä, miten yksi ihminen voi muuttaa maailmaa rohkeudellaan ja päättäväisyydellään.
Kirjoittanut: Helena, Naisten Pankin Next Generation -tiimi
Aloituskuva: Museovirasto.
Tue naisten työtä ja tasa-arvoa:
Lähteet – voit tutustua Minnaan lisää!
- Minna Canth kahdessa minuutissa. YLE Uutisluokka. 19.3.2019. https://yle.triplet.io/uutiset/minna-canth-kahdessa-minuutissa-37041d7a-ca1d-4f4e-bb6e-a9eaa7423cce
- Tietoa Minna Canthista. Minna Canthin seura. https://minnacanthinseurassa.org/tietoa-minna-canthista/
- Mitä Minna todella sanoi? Canthin sitaatit on usein ymmärretty väärin. Aristoteleen kantapää. 22.3.2023. https://areena.yle.fi/podcastit/1-64971433
- Canth, Minna (1844 – 1897). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 16.9.1997. https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/2816
- Minna Canth (1844–1897). Feministisiä ajattelijoita 1600–1950-luvuilta. Klassikkogalleria. 7.7.2011. https://blogs.helsinki.fi/klassikkogalleria/2021/07/07/minna-canth-1844-1897/