Naistenpankkilaisten matka Kosovoon
Kosovon hankematkalle osallistui 8. – 13.6.2014 seitsemän naisen ryhmä: Kirkon Ulkomaanavun aluevastaava Kaarina Niemisen ja sidosryhmäpäällikkö Asta Turtiaisen lisäksi matkalle osallistuivat omakustanteisesti Naisten Pankin vapaaehtoiset Pirjo Hiltunen, Ritva Jolkkonen ja Marja Kauppinen pääkaupunkiseudulta, Päivi Korkee Oulusta sekä allekirjoittanut Jyväskylästä.
Naisten Pankki on myöntänyt Kosovon hankkeeseen varoja KUA:n kautta vuosina 2012 – 2014 yhteensä 270 000 euroa. Paikallisen Mundësía-kumppanijärjestön kautta varoilla on tuettu Interethnic Community Empowerment Programme -hanketta (ICEP) nimenomaan Mitrovican alueella. Mundësía on saanut rahoitusta ko. projektiin myös muilta tahoilta, esim. Ruotsin kirkolta ja liechtensteinilaiselta Medicorilta.
Naisten Pankin Kosovon hanke on tukenut ensisijaisesti vuoristokylien naisia. Toissijaisena tuen kohteena ovat olleet nuoret. Hankkeen kautta naisille on järjestetty mm. erilaisia ammatillisia kursseja, joiden avulla he pystyvät saamaan edellytyksiä omalle toimeentulolle ja mahdollisesti joskus jopa omalle yritystoiminnalle. Lisäksi naisille on järjestetty erilaisia luentoja esim. naisten oikeuksista, sukupuolten tasa-arvoisuudesta, terveydestä, trauman käsittelystä jne. Hanke on myös vahvistanut eri etnisten ryhmien välistä yhteistoimintaa ja siten myötävaikuttanut rauhan rakentamisessa sekä etnisten ryhmien kulttuuriperinnön vaalimisessa.
Tähän mennessä ICEP-hankkeessa on perustettu naisten ja nuorten ryhmiä yhteensä 50, joista 20 oli perustettu ennen Naisten Pankin Kosovo-hankkeen alkua vuonna 2012. NP:n hankkeen aikana on perustettu 30 ryhmää lisää (tilanne ensimmäisen kvartaalin loppuun mennessä 2014). Viidestäkymmenestä ryhmästä 34 toimii Mitrovicassa maaseudulla ja 16 ryhmää kaupunkialueella. Ryhmissä on yhteensä 886 jäsentä, jotka ovat taustaltaan albaaneja, serbejä, turkkilaisia, bosnialaisia ja RAE-laisia (Roma, Ashkali, Egyptian). Naisryhmien epävirallinen verkosto Multiethnic Women Group Network (MWGN) koostuu naisryhmien kylissä ja kaupungeissa keskuudestaan valitsemista johtajista. MWGN:n toiminta on vakiintumassa viralliseksi tänä vuonna kansalaisjärjestöksi rekisteröitymisen myötä. Lisäksi MWGN:n johtamisrakenteita on vahvistettu viime vuonna perustetun ohjausryhmän myötä. Ohjausryhmään kuuluu yksi Mundësían työntekijä ja 4 eri etnisen ryhmän edustajaa. Multiethnic Youth Group Network (MYGN) –nuorisoryhmien osuus on em. viidestäkymmenestä ryhmästä 20. Kaikki MYGN-ryhmät on perustettu NP:n hankkeen aikana. Nuorten ryhmille muodostetaan vielä tämän vuoden aikana ohjausryhmä ja tavoitteena on rekisteröidä myös MYGN kansalaisjärjestöksi.
Kuten NP:n arvoihin kuuluu, hyväntekeväisyystyötä tehdään Kosovossa Mitrovican alueella kestävän kehityksen periaattein. Mundësía-kumppanijärjestö tukee uuden ryhmän toimintaa eri tavoin 3 – 4 vuotta. Tänä aikana ryhmälle järjestetään ammatillisia kursseja, joissa kouluttajina toimivat aina ensisijaisesti oman verkoston ammattilaiset. Jäsenille koulutetaan myös hallinnollisia ja neuvottelutaitoja, jotta ryhmä pystyy jatkossa toimimaan omillaan. Ryhmien jäsenet tapaavat toisiaan myös vuosittain Mundësían järjestämissä erilaisissa yhteistapaamisissa ja tilaisuuksissa, esim. 8.3. Naistenpäiväjuhlassa.
Hankematkan aikana pääsimme tutustumaan useisiin eri naisryhmiin. Ensimmäisenä päivänä kenttätyössä vierailimme albaanialueilla: tapasimme Qabran, Studimen ja Banjskan vuoristokylien naisryhmät sekä Mitrovicassa Roma Mahallassa Roma-ryhmän edustajan. Toisena kenttätyöpäivänä vierailimme Pohjois-Mitrovican serbialueella. Zvecanissa tutustuimme sekä nuorten ryhmän että naisryhmän toimintaan. Vierailimme myös Banov Don ja Zubinpotokin naisryhmissä. Ryhmäjohtajat kertoivat meille omien ryhmiensä muodostumisesta, niiden aktiviteeteista, aikaansaannoksista ja tuotteista. Meillä oli ilo tavata kylissä yhteensä 20 ryhmien jäsentä. Kenttäpäivien jälkeen meille oli järjestetty vielä yhteistapaaminen ryhmien johtajien kanssa lounaan merkeissä. Tällöin saimme tutustua vielä kymmeneen muuhun naisryhmän johtajaan, heidän ryhmien toimintaan ja tuotteisiin. (Kts. yhteiskuva)
Valitettavasti Kosovon valtio ei ole vielä pystynyt auttamaan haavoittuneimpia väestöryhmiä. Siksi onkin hienoa, että Naisten Pankki on osaltaan pystynyt yhdessä Mundësían kanssa tukemaan juuri näitä ryhmiä Mitrovican alueella hankkeen aikana. Matkan aikana kiinnitin huomioni nais- ja nuorisoryhmien toiminnan samankaltaisuuteen Naisten Pankin verkoston toiminnan kanssa – vain funktio on eri. Suomessa kerätään yhdessä varoja ja viedään Naisten Pankin viestiä eteenpäin, vapaaehtoisverkostojen yhteistyöstä itsekin voimaantuen. Mitrovicassa naisryhmissä kouluttaudutaan, jaetaan kokemuksia, pyritään löytämään keinoja lisätä perheen tuloja. Hekin tekevät sitä yhdessä yhtä lailla toisistaan voimaantuen ja toisiinsa tukeutuen. Oli myös ilo huomata, miten suurella sydämellä Mundësían työntekijät tekevät työtään naisten ja nuorten hyväksi.
Kosovon hankematkan tärkein tuliainen kaikille naistenpankkilaisille on ehdottomasti suuri kiitollisuus avustamme, jota kaikki tapaamamme naiset toivat esille. He ovat saaneet itseluottamusta, tietoutta naistenoikeuksista ja tasa-arvoisuudesta, ammatillista koulutusta ja ennen kaikkea mahdollisuuksia omalle toimeentulolle ja paikalliselle vaikuttamiselle.
Saija Tolvanen
Jyväskylän Naisten Pankin vapaaehtoinen