Lasten hyvinvointi on tärkeintä
Ghushelin 2000 asukkaan vuoristokylä sijaitsee Kathmandun laaksossa Nepalissa. Matkaa pääkaupungista kylän keskustaan on kolmisenkymmentä kilometriä, autolla matka
mutkaisilla vuoristoteillä vie kolmisen tuntia.
Kylän keskustasta lähtee kapea polku ylöspäin. Polun päässä on pieni, hyvin hoidettu talo, jonka edustalla meidät vastaanottaa hymyilevä nainen. Sita Devi Timalsina on 63-vuotias, ja hän hoitaa tilaa yhdessä miehensä Nanda Keshar Timalsinan kanssa.
Pariskunnalla on kolme aikuista poikaa. Yksi pojista työskentelee ulkomailla, muut asuvat lähikaupungeissa. Lapsenlapsia on yhteensä kuusi. Lasten muutettua kotoa Sita Devi asuu tilalla kahdestaan miehensä kanssa.
Pihapiiriin kuuluvassa navetassa on kaksi puhvelia ja pari vuohta. Tilalla viljellään alueelle tyypilliseen tapaan maissia, kukkakaalia, porkkanoita ja sipulia.
Viljelyksiltä saatavan sadon Sita Devi vie joka toinen päivä kylään yhteiselle keruupaikalle, josta ne kuljetetaan edelleen lähikaupunkien markkinoille myyntiin. Tuotteet viedään jalan selässä kantamalla, koska ajotietä tilalle ei ole.
Sita Devi on yksi Naisten Pankin tuella kylään perustetun osuuskunnan jäsenistä. Hän on kuulunut alusta asti naisryhmän säästö- ja lainaryhmään ja on sen avulla voinut ottaa pienen lainan.
– Lainan avulla olemme ostaneet siemeniä ja lannoitteita sekä rakentaneet tilalle vesijohdon. Se on helpottanut elämää ja tuntuu hyvältä, kun laina on saatu maksettua jo takaisin.
– Ryhmään kuuluminen on merkinnyt minulle paljon. Se on lisännyt yhteenkuuluvuutta muiden naisten kanssa ja sitä kautta olen saanut omaa rahaa, Sita Devi kertoo.
Sita Devi ei valita, vaikka päivät ovat pitkiä ja työskentelyolosuhteet jyrkällä rinteellä hankalat. Terveys on säilynyt hyvänä, ja pariskunta toivoo voivansa elää vielä pitkään yhdessä työtä tehden.
– Välillä tuntuu yksinäiseltä ja ikävöin lapsiani. Näen heitä liian harvoin, koska he ovat kiireisiä.
– Minulla ei ole isoja unelmia. Siitä olen onnellinen, että olen voinut kasvattaa viljelyalaa. Olemme saaneet siitä lisää tuloja ja voineet lähettää rahaa lapsillemme. Heidän hyvinvointinsa on minulle tärkeintä.
Tiina Toivakka
Kirjoittaja vieraili Naisten Pankin Nepalin hankkeissa marraskuussa 2018.