Kiitos, kun olet mukana – vastuullisuus kantaa Naisten Pankkia eteenpäin
"Naisten Pankki on aina ollut edelläkävijä kehitysyhteistyössä, joten uskomme, että pystymme vastaamaan myös tuleviin haasteisiin", sanoo Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Anni Vepsäläinen.
Jo aivan ensimmäisissä alustavissa keskusteluissa vuonna 2007 Liberiassa me Naisten Pankin perustajäsenet ymmärsimme jotain olennaista. Yksittäisten projektien sijaan halusimme rakentaa kestävän ja pitkäjänteisen tavan tukea hauraassa asemassa olevia naisia saavuttamaan omaehtoisen toimeentulon.
Samalla hyvinvointi kasvaisi perheissä ja yhteisöissä.
Nämä keskustelut johtivat Naisten Pankin perustamiseen. Siitä seuranneet tapahtumat ovat ainutlaatuinen saavutus suomalaisessa kehitysyhteistyössä, joka herättää kasvavaa kiinnostusta myös globaalisti.
Meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan
Naisten Pankissa vapaaehtoisten osaaminen yritysmaailmasta sekä Kirkon Ulkomaanavun vankka kehitysyhteistyö-osaaminen muodostavat lujan perustan yhteistyölle naisten yrittäjyyden edistämiseksi.
Eettisesti ja kannattavasti hoidettu yritystoiminta on parasta mahdollista yhteiskuntavastuuta kaikkialla maailmassa.
Yhteistyön tuloksena Naisten Pankin toiminnasta on hyötynyt suoraan 80 000 ihmistä. Perheet mukaanlukien olemme koskettaneet 400 000 ihmistä.
Nykyisessä maailmantilanteessa vastuullisuutta tarvitaan enemmän kuin koskaan.
- Koronapandemian raskaimmat seuraukset koetaan maailman köyhimmissä maissa, joissa on heikko sosiaaliturva ja terveydenhuolto.
- Haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset, tytöt ja naiset ovat menettäneet mahdollisuuksia koulutukseen, toimeentuloon, terveyteen ja turvaan.
- Erityisen huolestuttavaa on naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ja esimerkiksi lapsiavioliittojen lisääntyminen.
- Samaan aikaan ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen vaatii osaamista ja panostusta uudenlaisiin toimintatapoihin.
Maailmanlaajuiset kriisit ovat konkreettisesti osoittaneet Naisten Pankin kestävään kehitykseen perustuvan toimintamallin tärkeyden.
Voit lukea hankemaidemme työntekijöiden terveisiä tästä jutusta. Tukemme on kannatellut lukemattomat naiset pahimman yli.
Miltä tulevaisuus sitten näyttää?
Keväällä 2020 uudistimme Naisten Pankin strategiaa. Asetimme tavoitteeksi kerätä 30 miljoonaa euroa vuoden 2025 loppuun mennessä ja tuettujen naisten määräksi 150 000.
Tavoitteenamme on Suomen ulkoministeriön tiukimman kehitysyhteistyökategorian mukaisesti, että 80 prosenttia naisista on aiempaa paremman ja jatkuvan toimeentulon piirissa.
Päätimme myös panostaa hankkeissamme entistä vahvemmin nimenomaan naisten yrittäjyyden edistämiseen. Tuemme uusien osuuskuntien ja yritysten perustamista ja kehitämme uusia tukimuotoja.
Lisäksi päätimme suunnata 10 prosenttia hankerahoituksesta uusiin, innovatiivisiin kestävää kehitystä edistäviin hankkeisiin. Voit lukea Naisten Pankin Ugandaan lanseeraaman Chiggi-kanalan toiminnasta tästä jutusta.
Naisten Pankki on aina ollut edelläkävijä kehitysyhteistyössä, joten uskomme, että pystymme vastaamaan myös tuleviin haasteisiin.
Lämmin kiitos kaikille lahjoittajillemme ja vapaaehtoisille, jotka ovat mukana työssä. Toivotamme myös tervetulleeksi kaikki uudet tukijoukot edistämään naisten yrittäjyyttä kestävän kehityksen keinoin.
Yhdessä muutamme maailmaa.
Oikein ihanaa joulun aikaa sinulle!
Anni Vepsäläinen
ohjausryhmän puheenjohtaja
Kuva: Pekka Hannila