Hyviä uutisia Sierra Leonesta
MJ motellin yöpöydällä Sierra Leonen Kabalassa odotti yllätys tai oikeastaan kaksi. Pöydällä oli ensinnäkin urheiluraamattu, joka ainakin minulle oli uusi tuttavuus. Eikä tässä tarkoiteta Valioliigan sarjaohjelmaa, vaan ihan oikeata raamattua, johon oli ekstrana poimittu hyviä tarinoita urheilumaailmasta sekä urheiluun viittaavia raamatunkohtia.Toinen yllätys oli se, että raamatun vieressä oli koraani. Kirjat nököttivät nätisti vierekkäin. Niistä sopi valita.Sierra Leone on asukasluvultaan Suomen kokoinen maa. Siihen yhtäläisyydet melkein loppuvatkin. Sierra Leone on YK:n kehitystilastojen häntäpäässä – ei tosin enää viimeinen.
Maassa käytiin todella raakaa sisällissotaa 1990-luvulla, mikä tarkoitti tuhansia kuolleita, raiskattuja ja silvottuja ihmisiä. Kaduilla voi edelleen nähdä ihmisiä, joilta toinen käsi ja jalka on hakattu irti. Se oli taistelijoiden tapa tuhota ihmisen elämä.
Yhdessä asiassa Sierra Leone on kuitenkin hyvä esimerkki. Maassa elävät sopuisasti rinnakkain kristityt ja islaminuskoiset. Siksi ne kirjatkin olivat luontevasti rinnakkain.
Naistenpankkilaiset osallistuivat Makenessa ja Kabalassa yhteisille aterioille, ammattiopiskelijoiden valmistujaisiin sekä kanttiinin avajaisiin. Jokainen tapahtuma aloitettiin kahdella rukouksella, kristillisellä ja islaminuskoisella. Kaikki sierraleonelaiset osasivat molemmat rukoukset.
Uskontojen sisäisten ja välisten sotaisuuksien maailmassa Sierra Leone on pieni ihme. Sierraleonelaiset selittävät sovun vuosisatojen ajan solmituilla seka-avioliitoilla. Lähes kaikissa perheissä ja suvuissa on sekä kristittyjä että muslimeja. Sodi siinä sitten.
Koulussa uskontoja opetetaan rinnakkain, eikä sekään ole kuuleman mukaan ongelma.
Luvut uskontokuntien osuuksista vaihtelevat. Kaikkien lähteiden mukaan muslimit ovat enemmistö. Kristittyjä on toiseksi eniten ja jonkin verran perinteisten heimouskontojen harjoittajia.
Sierra Leonen uskontorauha on lähes liian hyvä ollakseen totta. Sen soisi jatkuvan. Kiihkoilua on saatu jo huomattava yliannos.
Terveisin,
Reetta Meriläinen
Naisten Pankin vaikuttajanaiset palasivat Liberiaan, jossa he vierailivat seitsemän vuotta sitten ja josta palattuaan he päättivät perustaa Naisten Pankin kehitysmaiden naisten yrittäjyyden tueksi. Omakustanteisella matkalla ovat mukana:
Ministeri Elisabeth Rehn, kansanedustaja Heidi Hautala, Ilmarisen henkilöstö- ja viestintäjohtaja Päivi Sihvola, yrittäjä Satu Mehtälä, kustantaja Leena Majander-Reenpää, kuvaaja Antti Reenpää, yrittäjä Kirsi Saloranta, toimittaja Reetta Meriläinen, toimitusjohtaja Olli Muurainen, kansanedustaja Päivi Lipponen, erityisasiantuntija Ritva Semi, UM:n neuvonantaja Jussi Karakoski, arkkitehti Heikki Luminen sekä vierailijaprofessorit Jyri Komulainen ja Hannele Cantell. Matkanjohtajina ovat Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen ja ohjelmatyön ja organisaation kehittämisen johtaja Marja Jörgensen.