Lauri Tähkä Nepalissa: lopputunnelmat ja mietteet matkan päätyttyä
Musiikin voima
Monissa kylissä saamme kuulla naisten laulavan ja tanssivan, ja Lauri Tähkän vastaavan pikkukitarallaan ja omilla lauluillaan.
Nepalissa on hinduja 81 %. Deuralissa osallistumme kuitenkin iltajuhlaan, jonka järjestää buddhalainen vähemmistöyhteisö. Juhla alkaa miltei pelottavalla rummutusseremonialla. Aikoinaan – ehkä hieman nykyisinkin – uskotaan, että rummutuksen aikana kaikki taudit häviävät. Rummutus luo taianomaisen, miltei hypnoottisen tunnelman.
Päivän aikana kyhätty epämääräinen viritelmä sähköjohtoja kovaäänisineen ja kohdevaloineen osoittautuu sudeksi. Tummassa yössä valot sammuvat pysyvästi, mutta pari otsalamppua ja Lauri Tähkän voimakas lauluääni korjaavat tilanteen nopeasti. Sait syttymään -kertosäe jää myös nepalilaisten muistiin.
Miehet ja naiset aloittavat laulunsa ja tanssiryhmä esityksensä. Nepalissa naiset laulavat miehille ja miehet naisille vuoronperään, sanat improvisoidaan vastaukseksi toisen ryhmän laulantaan. Huumori, ilo ja kiusoittelu kuuluvat asiaan.
Tähkä heittäytyy mukaan tanssimaan. Ihmiset ovat riemuissaan. Naiset opettavat vieraille tanssiliikkeitä ja tähti uusia ”muuveja” paikallisille. Ihmiset tanssivat, laulavat ja nauravat kaksinkerroin.
”Miesten ja naisten välinen tasa-arvo on maassa päälaellaan. Keskinäinen arvostus toteutuu viettelevissä tanssikohtauksissa, joissa voi eläytyä jonkinlaiseen rooliin, mutta ei oikeassa elämässä”, Lauri Tähkä muistelee.
Terveisin,
Veera Hämäläinen
Artikkeli oli julkaistu Kirkon Ulkomaanavun blogisivulla.
Lue lisää 2014/3 Tekoja lehdestä, Kirkon Ulkomaanavun blogisivustolta, tai seuraa Laurin blogin tunnelmia Kirkon Ulkomaanavun Youtube-kanavalta.