Espoon Pop-up-putiikissa kerättiin neljässä päivässä upeat 234 Ammattia

Kuvakollaasi naisista.
Naisten Pankin vapaaehtoisten järjestämässä Pop-up-putiikissa Espoossa myytiin vaatekaappeihin unohtuneita aarteita. Näin tuettiin paitsi kehittyvien maiden naisten kouluttautumista ammattiin myös kestävää kehitystä.

Naisten Pankin vapaaehtoiset Espoossa järjestivät huhtikuussa kuudennen kerran Pop-up-putiikin naisten tukemiseksi kehittyvissä maissa.

Vaikka tarjolla oli kaappeihin käyttämättä jääneitä vaatteita, ei Kauppakeskus Ainoaan pystytetty myymälä ollut todellakaan kirpputori. Tarjolla oli tyylikkäästi esille asetettua laatua.

Erona tavallisiin putiikkeihin oli, ettei tuotteita ollut hinnoiteltu: jokainen asiakas sai itse päättää, millaista ammattimäärää ostoksellaan tuki. Naisten Pankki kouluttaa yhden naisen ammattiin noin 30 eurolla.

Viisi naista rivissä pitämäss Naisten Pankin esitettä edessään.

Tämän vuoden uutuus olivat muotinäytökset, jotka levittäytyivät ympäri kauppakeskusta.

Kuva naistenvaatemyymälästä.

Myymälä oli rakennettu tyylillä, ja vapaaehtoiset osasivat löytää ostajille ”juuri sen hänelle oikean” vaatteen.

Nainen kukkamekossa.

Pop-up-putiikissa tehtiin upeita löytöjä.

Menestyksen resepti: minkään laadusta ei tingitä

Tuotto on ollut hyvä ennenkin, mutta nyt syntyi – kuin Naisten Pankki Espoon 10-vuotisen toiminnan kunniaksi – ennätys: yli 7 000 euroa eli 234 Ammattia!

– Huippupaikka, huipputuotteet, huipputiimi, huippumyyjät, huippustailaajat, isot, vaihtuvat asettelut näyteikkunoissa, näkyvät mainokset, onnistunut viestintä, arvioi putiikin primus motor Ritva-Liisa ”Riksu” Luomaranta suosion syitä.

– Varasimme myös riittävästi aikaa putiikin valmisteluun, ja vapaaehtoiset ehtivät tutustua tuotteisiin. Siten niitä oli helpompi suositella kävijälle ’juuri sopivana juttuna’, Naisten Pankki Espoon hallituksen puheenjohtaja Anne Elovaara täydentää.

Moni kävijä on jo kanta-asiakas, ja moni lahjoittaja tuli etsimään itselleen jotain uutta.

– Iltaisin ei tahtonut löytyä rauhallista hetkeä laskea tulosta, koska tulijoita riitti niin kauan, kunnes turvamiehet sulkivat ovet, Anne naurahtaa.

Naiset somistavat mallinukkeija.

Vaatteiden ja asusteiden esillepano oli tarkkaan mietittyä.

Hauska, yllättävä ja hyödyllinen tapahtuma

Erityisenä vetonaulana toimivat pop-up-henkeen sopivat muotinäytökset.

– Ensimmäisessä näytöksessä oli oman tiimin naisia, toisella kerralla paikallispoliitikkoja, jotka juuri oikeanlaisissa vaatteissa ja asusteissa innostuivat pyörimään Ainoan tiloissa Annen johdolla mainoskylttimme kanssa, Riksu kertoo.

Kolmas näytös syntyi itsestään, kun Jukka Rintalan iltapuvun uusi omistaja innostui siitä niin, että esitteli asua ja putiikkia pitkin Ainoaa.

Vapaaehtoisten, lahjoittajien ja ostajien lisäksi kullanarvoisia ovat olleet yhteistyökumppanit: Kauppakeskus tarjosi helposti löydettävän paikan, Stockmann lainasi sovituskopit ja vaaterekit. Muunlaista apua tuli useammaltakin Ainoan liikkeeltä.

– Ainoa-yhteistyöhön meidät pyydettiin toimittuamme ensimmäiset vuodet muualla, Riksu kertoo.

Ja halu saada Riksun kuvaama ”pursuava innostus” Kauppakeskukseen on jatkunut.

Kaksi naista Naisten Pankin oranssisissa keräysliiveissä.

”Tätä kaikkea tehdään ilon kautta”, Ritva-Liisa Luomaranta ja Anne Elovaara painottavat.

Pop-upit ovat loistava tapa kerätä varoja

Tapahtuma tuottaa noin puolet Espoon ryhmän vuoden tuloksesta, ja konseptia on vuosien myötä kehitetty. Mukana on pidetty toimivat elementit, mutta myös kokeiltu aina jotain uutta.

Tapahtuman jälkeen vapaaehtoisilta kerätään palautetta, ja muistin tueksi seuraavaa vuotta varten kootaan käsikirjaa.

– Toki järjestelyissä tulee välillä yllätyksiä, mutta onhan ratkaisujen löytäminen yhdessä myös tekemisen suola, Anne muistuttaa.

Neljän myyntipäivän lisäksi tarvitaan ennakkotyötä ja loppusiivousta.

– Ponnistus on iso, mutta vapaaehtoisia on aina ollut tulossa niin runsaasti, ettei hommaa kaadu kenellekään kohtuuttomasti. Nyt tarjolla oli 50 työvuoroa, mutta moni ei malttanut pysyä poissa, vaikkei vuoroa olisikaan.

– On upeaa nähdä, kuinka jokainen löytää oman roolinsa eri vaiheissa. Ja miten tekemisen meininki sekä hyvä mieli tarttuu, Anne painottaa.

Kirjoittanut: Erja Saarinen
Kuvat: Ritva-Liisa Luomaranta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paikallisryhmän kuulumisia Hämeenlinnasta

Mitä Naisten Pankin vapaaehtoisille kuuluu? Hämeenlinnan paikallisryhmä kertoo toiminnastaan! Vahvuutemme on monipuolisuus Meiltä onnistuvat käsityöt, leipominen, pop-up-kahvilat, teemalliset kävelytapahtumat, laulutilaisuudet, asiantuntijaluennot ja kirjallisuustapahtumat. Listaa voisi vielä jatkaa, mutta tuossapa päällimmäiset,...

Lue lisää

Naisten Pankin ohjaustiimin uudet jäsenet esittäytyvät

Naisten Pankin ohjaustiimi on saanut riveihinsä rautaista vahvistusta ja toivottaa tervetulleeksi uudet jäsenet Heidi Liesiveden (kuvassa vasemmalla) ja Johanna Arantola-Hattabin (oikealla). Uudet jäsenet tuovat mukanaan roimasti osaamista erityisesti liiketoiminnan kehittämisen,...

Lue lisää

Naisten Pankin syyspäivät 2023

Tervetuloa Naisten Pankin syyspäiville Helsinkiin 7.-8.10.2023! Naisten Pankin 2023 syyspäivien teemana on hyvinvointi ja vastuullisuus. Pohdimme yhdessä tulevaisuuden vapaaehtoistyötä, kehitämme vuorovaikutusta ja pysähdymme vastuullisuusasioiden äärelle. Olet lämpimästi tervetullut mukaan kuulemaan...

Lue lisää

Vapaaehtoisrekry: Kävele Naiselle Ammatti -kampanja etsii someviestijöitä

Kävele Naiselle Ammatti eli KNA on Naisten Pankin suurin vuosittainen varainhankinnan tapahtuma, joka järjestetään seuraavan kerran sunnuntaina 10.9.2023. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea ja eri tapahtumien järjestämistä tukee vapaaehtoisista koostuva valtakunnallinen...

Lue lisää