Naisten työn tukeminen parantaa ruokaturvaa, auttaa tytöt koulutielle ja vahvistaa maailmantaloutta käsittämättömän suurella summalla
Maailma painii kriisistä toiseen, mutta yksi ratkaisu jää liian usein huomaamatta: naisten työllistymisen tukeminen.
– Naisten kautta vaikutetaan suoraan lasten elämään positiivisesti. Tiedämme, että kun äidillä on oma työ ja tulot, etenkin tytöt pääsevät todennäköisemmin kouluun ja saavat paremmat edellytykset tulevaisuudelleen, sanoo Naisten Pankin ohjaustiimin puheenjohtaja Saara Lehmuskoski.
Naisten aseman vahvistaminen yksin maatalous- ja elintarvikealalla parantaisi Ukrainan sodan dramaattisesti heikentämää globaalia ruokaturvaa merkittävästi. Lisäksi se kasvattaisi maailmanlaajuista bruttokansantuotetta jopa biljoonalla dollarilla (FAO).
Jos naisilla olisi yhtä suuret tulot elämänsä aikana kuin miehillä, globaali vauraus kasvaisi 172 biljoonalla dollarilla, kertoo Maailmanpankin raportti sukupuolten välisestä epätasa-arvosta.
Kestävää hyvinvointia ei voi rakentaa ilman puolta maailman väestöstä
Yksi biljoona on tuhat miljardia eli kysymys on lähes käsittämättömän suurista summista, jotka vaikuttaisivat moneen muuhunkin maailmanlaajuiseen kehityskysymykseen.
– Naisten tasavertainen osallistuminen työelämään tasaisi tuloeroja ja avaisi naisille mahdollisuuksia vaikuttaa laajemmin yhteiskunnassa. Kestävää hyvinvointia ei voi rakentaa ilman puolta maailman väestöstä, Lehmuskoski sanoo.
YK hoputtaa toimenpiteisiin, sillä jopa 342 miljoonaa naista ja tyttöä uhkaa pudota äärimmäiseen köyhyyteen vuoteen 2030 mennessä, jos tasa-arvotyöhön ei panosteta. Se taas tietää ongelmien kertautumista seuraaville sukupolville.
Haetaan: naisten oikeuksien puolustajia
Osana naistenpäivän kampanjaa Naisten Pankki julkaisi Oikotie-sivustolla työpaikkailmoituksen, jossa haetaan naisten oikeuksien puolustajia. Todellisuudessa työpaikka on pyyntö lahjoittaa yhdelle naiselle kehittyvässä maassa ammatti.
– Olemme mukana kampanjassa tukeaksemme naisten työllistymistä ja yrittäjyyttä kehittyvissä maissa, sekä edistääksemme tasa-arvoisempaa työelämää, sanoo markkinointijohtaja Kati Saarela Schibsted Nordic Marketplacesilta.
– Toivomme mahdollisimman monen näkevän työpaikkailmoituksen, pysähtyvän asian pariin ja lahjoittavan naiselle työpaikan.
Naistenpäivän kampanjaa tukevat myös BDO, Sherpa, Mediateko ja Mediatalo Keskisuomalainen (Meks).
– BDO:lla kaikkea tekemistämme ja työskentelytapaamme ohjaa toimintamme ydin – People helping people achieve their dreams. Naisten Pankin pitkäaikaisena kumppanina olemme ilolla mukana myös tämän vuoden kampanjassa rakentamassa tasavertaisempaa maailmaa jokaiselle ja tukemassa naisten koulutusta yrittäjyyteen sekä liiketoimintaan, kertoo BDO:n Head of Communications & Brand Eini Karimaa.
Suosikkijuontaja Marja Hintikka on mukana kampanjassa
Kampanjaa tukeva juontaja ja toimittaja Marja Hintikka kannustaa jokaista osallistumaan.
– Naisten työ tuo turvaa, toivoa ja päätösvaltaa. Lahjoittajan näkökulmasta on myös yksinkertaista, että 30 eurolla tarjoat naiselle ammatin, Hintikka toteaa.
Ruohonjuuritasolla iso yhteiskunnallinen muutos kohti tasa-arvoa lähtee liikkeelle siitä, kun naiset ovat ansiotyössä, sillä omat tulot tuovat naisille valtaa vaikuttaa oman elämänsä suuntaan.
Naisten Pankki kouluttaa haavoittuvaisessa asemassa olevia naisia ammattiin ja yrittäjyyteen Afrikan ja Aasian maissa. Vuodesta 2007 jo 92 000 naista on saanut mahdollisuuden toimeentuloon.
Tietoa naisten työstä ja sen esteistä:
- Maailmanpankin mukaan yhteensä 2,4 miljardilla naisella ei ole samoja taloudellisia mahdollisuuksia kuin miehillä.
- Vain 63 prosenttia 25–54 vuotiaista naisista on ansiotyössä, kun miehistä vastaava luku on 94 prosenttia. Naisten taakkana on suurempi osa koti- ja hoivatyöstä, joka on palkatonta.
- Naiset tekevät lähes kolme kertaa enemmän kotitöitä kuin miehet. Koti- ja hoivatyöhön hupeneva aika on pois ansiotyöstä, opiskelusta sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
- Oma työ ja sen tuoma taloudellinen valta päättää elämästään on monelle naiselle yhä kaukainen haave. Esimerkiksi 18 maassa aviomies voi lain mukaan kieltää naiselta työnteon.
- Kolmasosa maailman ruoantuotannosta tapahtuu pienillä perhetiloilla, joiden jokapäiväisistä töistä erityisesti kehittyvissä maissa ovat vastuussa naiset. FAO:n mukaan naiset omistavat kuitenkin vain 13 prosenttia maanviljelyyn käytetystä maasta ja heillä on heikompi pääsy maatalouden tarvikkeisiin.
Aloituskuva: Ugandalainen Sylvia Namugenyi, 32, on kouluttautunut Naisten Pankin tuella yrittäjyyteen ja nyt hänellä on menestyvä oma kampaamo. Kuva: Hugh Rutherford.
Kuvat medialle:
Voit ladata mediakäyttöön kuvia Naisten Pankin työstä täältä >>
Lisätietoja:
Eija Wallenius, Naisten Pankin viestintäpäällikkö, 050 313 6710, eija.wallenius@kua.fi
Naisten Pankin työtä voi tukea lahjoittamalla:
- Verkossa: www.naistenpankki.fi/lahjoita
- MobilePaylla numeroon 41109
- Tekstaa NAISELLE30 numeroon 16499 (30 €)