”Koska olen tyttö” – Tarinat Kongosta pysäyttivät
Vietimme lauantaina 10.11. Naisten Pankki Next Generationin nuorten aikuisten järjestämää tyttöjen iltaa Eurooppasalissa Helsingissä. Meillä oli kunnia saada paikalle toimittajakonkari Katja Hedberg yhdessä valokuvaaja Jukka Gröndahlin kanssa. Katja saapui Kuopiosta asti kertomaan meille koskettavaa tarinaansa naisten ja tyttöjen elämästä, sodan ja konfliktien runnomasta Kongon Demokraattisesta tasavallasta.
Olen yksi niistä, joilla on ollut suuri kunnia päästä käymään tässä upeassa maanosassa. Tämä maanosassa on nimeltään Afrikka. Olen päässyt kokemaan ja näkemään sen upean ilmaston ja luonnon, sekä tavannut ja nähnyt sen upeita ihmisiä, mutta tarinat Kongosta eivät kuitenkaan ole lähelläkään niitä. Nämä tarinat ovat jotain ihan muuta.
Voin vain aistia sen läsnäolon ja keskittymisen tunteen, kun Katja aloittaa kertomuksensa. Kuljemme matkan läpi kummallisen Kongon. Ihan kuin olisin itse ollut siellä – mietin. Liian moni tyttö on joutunut kokemaan sodan ja konfliktien julmuuden, liian moni tyttö on joutunut vasten tahtoaan miesten, sotilaiden ja kapinallisten kaltoin kohtelemaksi. Liian moni tyttö on joutunut lähtemään kodistaan, jouduttuaan raiskatuksi ja tätä kautta häpeäksi perheelleen tai miehelleen. ”Satuta miestä raiskaamalla hänen vaimonsa” on riipaiseva totuus sotilaiden keskuudessa.
Herpaannun kun Katja kertoo koskettavan tarinan Kongossa toimivasta lääkäristä. Hän auttaa heitä, tyttöjä ja naisia, joilla liian usein koulu- tai työmatka on päättynyt miesten keskeyttämäksi. Tämä lääkäri on nähnyt liikaa ja liian surullisia asioita. Liian moni heistä on kärsityt nämä suunnattomat julmuudet. Hengitykseni pysähtyy hetkeksi – nuorin heistä oli vain kahdeksantoista kuukautta. Liian moni nainen, tyttö tai lapsi on tullut kärsineeksi vasten tahtoaan. Luulin että olin kuullut jo paljon. Afrikka oli kertonut ihanaa, mutta samalla niin julmaa tarinaansa. Nämä kertomukset olivat kuitenkin jotain toista.
Katja Hedbergin kertomusten jälkeen on vaikea löytää sanoja. Tarinat ovat yhdistelmä julmaa ja raakaa totuutta, mutta samalla uskoa paremmasta. Naisten Pankki on tukenut Kongon hankkeen kautta näitä useita traumatisoituneita tyttöjä, useat heistä teiniäitejä tai entisiä lapsisotilaista. Naisten Pankki on tarjonnut sitä kaikkien arvokkainta – ammattikoulutusta ja sitä kautta yrittäjyyden aloittamista. Tämän koulutuksen myötä nämä tytöt ovat valmistuneet saippuan valmistajiksi tai esimerkiksi ompelijoiksi. Ammattinsa kautta he ovat pystyneet tarjoamaan ruokaa ja perustarpeita lapsilleen ja läheisilleen. Julmuuksiin on myös yritetty puuttua. Näistä esimerkkinä kaksi lakiasioiden voimanaista, jotka ovat yhdessä pyrkineet saamaan tekijöitä oikeuden eteen ja vastuuseen teoistaan.
Naisten Pankki aloitti hanketyönsä Kongossa vuonna 2011. Ensimmäisen kolmen toimintavuoden aikana suoranaisia hyödynsaajia oli kaksisataa, ja heidän kauttaan kokonaishyödynsaajia jopa kuusisataa. Tänä vuonna 2015, jälleen jopa viisikymmentä tyttöä valmistuu ammattiin.
Katja Hedberg lopettaa tarinansa Kongosta, koko sali on hiljaa… Nyt ymmärrän miksi teen tätä työtä – vapaaehtoistyötä, sitä kaikkein arvokkainta työtä. Arvostan ja kunnioitan suuresti näitä tarinoita, joita minulla oli mahdollisuus päästä kuuntelemaan ja kokemaan.
”Ei ole heitä, on vain meitä” on Naisten Pankin käyttämä sanonta, tämä sai tänään elämässäni täysin uuden merkityksen.
Vaikka harmillisesti Kongon tänä vuonna päättyvä Naisten Pankin hanke ei saa suunniteltua jatkoaan kehitysyhteistyöleikkausten myötä. Naisten Pankin arvokas työ Afrikassa jatkuu kolmessa eri maassa. Tätä työtä myös minä tulen omalla toiminnallani Next Generation pääkaupunkiseudun ryhmässäni tukemaan – sillä olenhan tyttö.
Muistakaamme tänään kaikkia niitä tyttöjä, joilla ei ollut samaa mahdollisuutta kasvaa ja elää tässä turvallisessa elinympäristössä, joka meillä esimerkiksi täällä Suomessa on.
Hyvää tyttöjen päivää!
Riikka Salmela
Naisten Pankki Next Generation pääkaupunkiseutu, toinen vetäjä