Nepalilaista naisyrittäjyyttä ja perinnevaatteita
Vuodesta 1990 yrittäjänä toiminut nepalilainen Reeta Simha on yksi harvoja etuoikeutettuja naisia Nepalissa.
– Olen onnekas. Nepalissa naiset ovat alistettuja. Heitä alistaa perinne, lainsäädäntö ja miehet sekä nuoria naisia myös usein vanhemmat naiset. Anoppini ja mieheni ovat aina kannustaneet minua yrittäjäksi, sanoo Ulkomaanavun kutsusta Suomessa vieraillut Reeta Simha.
Reeta Simha asuu Kathmandussa. Hän on naimisissa ja 14-vuotiaan pojan äiti.
– Sukuni on kannustanut minua toiminaan tasa-arvon puolesta Nepalissa. Kasvatan mieheni kanssa poikamme ymmärtämään tasa-arvon merkitystä. Koulutus on tärkeintä. Yhteistyöltä Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin kanssa odotan tyttöjen ja naisten ammatillisten koulutusmahdollisuuksien ja siten toimeentulon parantamista Nepalissa, sanoo Reeta Simha.
Luonnonkuitu tuo elannon kymmenille tuhansille naisille
Simha on Nepalin naisyrittäjien liiton FWEAN edustaja. Hän tietää mitä tarkoittaa lasikatto, joka naisen pitää murtaa ollakseen uskottavuutta yrittäjänä ja asiantuntijana.
– Jos minulla olisi valta, muuttaisin aivan ensin asenteet. Nepalin naisyrittäjien liitto tekee jatkuvaa vaikuttamistyötä poliitikkojen keskuudessa. Usein meitä ei kuunnella. Se turhauttaa. Sen sijaan iloitsen, kun nuoret lukutaidottomat tytöt tulevat yrittäjäkoulutukseen. Ensin annamme heille lukutaidon ja sen jälkeen yrityshallinnon ja markkinoinnin ammattikoulutusta, kuvaa Reeta Simha.
Hän tuottaa, kouluttaa ja markkinoi Itä-Nepalissa Terathumin alueella pienissä kutomoissa tuotettuja Dhaka-tekstiilejä. Perinteisistä luonnonkuiduista, kuten hampusta kudottu Dhaka-vaate on Nepalissa yleinen vaate kaikissa ikäryhmissä.
Iholle miellyttäviä käsin kudottuja vaatteita ja asusteita käyttävät miehet ja naiset. Dhaka-tekstiilit myydään toistaiseksi kotimarkkinoilla.
Myös Nepalissa teollistunut tekstiilituotanto on syrjäyttänyt vanhaa kutomaperinnettä. Nyt perinteen pohjalta vahvistetaan naisten toimeentuloa ja ruokaturvaa.
Ulkomaanapu aloittaa vaikuttamistyön Nepalissa
Kirkon Ulkomaanapu ja Naisten Pankki edistävät naisten taloudellisten oikeuksien toteutumista Nepalissa.
Perinteisesti naisilla ei ole ollut perintöoikeutta eikä oikeutta omistaa maata Nepalissa.
– Nyt nämä oikeudet on taattu laissa, mutta laki on pelkkää paperia eikä lakeja usein noudateta tai tunneta tai niitä kierretään tahallaan. Nepalin hallitus valmistelee parhaillaan uutta perustuslakia, joka on määrä hyväksyä ensi keväänä. Haluamme vaikuttaa lainsäätäjiin niin että naiset oikeudet ja osallistuminen taataan laissa, sanoo Reeta Simha.
Naisten Pankki on tulevan talven ja kevään aikana viemässä läpi ensimmäistä poliittisen vaikuttamistyön hankettaan Nepalissa. Se tähtää naisten taloudellisten oikeuksien parantamiseen Nepalissa.
Ensi maaliskuussa Suomesta lähtee arvovaltainen elinkeinoelämän ja kansanedustajien valtuuskunta omakustanteisesti edistämään hanketta Nepaliin. Valtuuskunta vierailee Ulkomaanavun kehitysapukohteissa ja tapaa Nepalin naisyrittäjiä.
Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun rahasto ja vapaaehtoisverkosto, joka kerää lahjoituksia naisten omaehtoisen toimeentulon parantamiseen kaikkien köyhimmissä maissa. Keskeiset tukimuodot ovat kyläpankkien pienlainat sekä ammattikoulutus.
Teksti Auli Leskinen
Kuva Ville Asikainen