Kyläpankki liejuisen tien varrella

Kyläpankkitoiminta on levinnyt syrjäisiinkin kyliin Kambodzhassa. Myös Amleangiin, jonka läpi vievä maantie Kompong Speun maakunnassa on sadekaudella pelkkää saviliejua ja syviä kuoppia. Mopot ja polkupyörät, jotka kuljettavat raskaita banaani- ja puukuormia tai kokonaista perhettä, yrittävät parhaansa mukaan kiertää kuoppia. Pikkubussit on ahdettu täyteen matkustajia ja heidän nyyttejään. Ne kyntävät akseleitaan myöten savessa. Kambodzhan omaperäiset kulkuneuvot, ramokit ja kohjunit, ovat kevyiden moottoripyörien vetämiä peräkärryjä. Matkustajat istuvat tavarasäkkien päällä ja nousevat pahimmissa paikoissa työntämään kulkuvälinettä, jotta perille päästäisiin. Jalankulkijat etsivät heinäisiä paikkoja maantien laidalla, jotta varvastossut eivät liimautuisi saveen.

Amleangiin kyläpankki perustettiin vuonna 2008. Kiinnostus oli niin suurta, että kylään oli pian perustettava toinenkin pankki. Molemmissa on jäseninä 50 perhekuntaa. Aluksi kyläpankin kokous pidettiin kerran viikossa. Mutta kun pankin toiminta tuli tutuksi, kokouksia päätettiin pitää vain kerran kuukaudessa.naistenpankkilaisia_kambodzha _2012

Kokouspaikkana oli kylän kokoontumistila, katos, jossa oli kaksi laudoitettua ja kaksi avointa seinää. Osanottajat istuivat lattialle levitettyjen isojen olkimattojen päällä. Joukossa oli muutamia miehiäkin. Edessä oli kaksi pöytää ja tuolit pankkien vastuuhenkilöille, jotka tarkastivat ensin tilit. Tuloksia odoteltii  n kärsivällisesti puolitoista tuntia. Oli hyvää aikaa seurustella tuttujen kyläläisten kanssa. Sitten vastuuhenkilöt ripustivat isot fläppitaulut kahdelle seinälle. Ne olivat täynnä summia, jotka kertoivat edellisen kauden rahavirroista. Kun pankkien tilanne oli selvitetty yksityiskohtaisesti, ottivat molemmat pankinhoitajat esille rahat. Pian oli molemmilla pöydillä puolen metrin pituiset setelirivit pankin osingonjakoa ja uusien lainojen myöntämistä varten.

Kokouksessa meni koko päivä. Ei ihme, että kauempaa tulleilla naisilla oli mukana pikkuruisissa muovipusseissa kalaa tai lihapaloja lounaan valmistamista varten. Ihmeekseni maantielle ilmestyi polkupyörällä myös jäätelömyyjä. Hän soitti innokkaasti kelloja, joihin äitien vieressä istuvat lapset kaikkien maailman lasten tapaan heti reagoivat.  Pian oli lähes joka naisella ja lapsella virkistävä jäätelöpuikko kädessä.

 Yrittäjäpariskunta

Kokouksessa oli mukana 33-vuotias rouva Soth Tim.  Kasvoillaan hänellä oli avoin, tyyni ilme. Pitkä tumma tukka oli sykkyrällä niskassa. Äidin vierellä istui 5-vuotias tytär Leak. Soth Tim on kolmen lapsen äiti, joka odottaa neljättä lasta.

Soth Tim oli saanut 500.000 rielin (noin 100 euron) lainan vuonna 2010 porsaankasvatusta varten. Hän osti yhden emakon. Siankasvatusta Soth Tim opiskeli Kirkon Ulkomaanavun ja sen kumppanijärjestön Life with Dignityn järjestämällä kurssilla. Ruoaksi sioille Soth Tim osti ravintotiivistettä ja sekoitti sitä riisin ja pieneksi pilkotun banaanipuun varren kanssa. Kun emakko sai porsaita, ne kasvoivat neljässä kuukaudessa 70-80 kilon painoisiksi. Tim SOthNiiden myyntihinta oli 7.300 rieliä/kilo (noin 1,5 euroa). Voitoksi sikaa kohti tuli 100.000 rieliä (noin 20 euroa).

Soth Tim oli jo maksanut lainansa takaisin. Sen lisäksi hänellä oli pankissa 170.000 rielin (noin 30 euroa) säästö.

Kysyin, millaisia haaveita Soth Timillä oli. ”Haluan perheelleni uuden talon. Sellaisen, joka seisoo korkeilla pilareilla, niin ettei vesi pääse tulvimaan sisälle.”

”Ja sitten haluan, että lapseni käyvät koulua ja hankkivat paljon tietoa. Jos lapsilla on hyvä koulutus, he saavat kunnon työpaikat ja voivat tukea meitä vanhempia sitten, kun emme enää jaksa tehdä työtä.”

Soth Tim ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Hän syntyi heti punakhmerien väkivaltaisen hallintokauden päättyessä vuonna 1979. 1980-luvulla vain harvoilla oli mahdollisuus käydä koulua, sillä punakhmerit olivat hävittäneet kaikki koulut, ja suurin osa opettajista oli surmattu. Kun Soth Tim asioi kyläpankissa, hän painaa peukalomerkkinsä allekirjoituksen paikalle. Mutta laskutoimitukset kyllä sujuvat häneltä liikenaisena. Aviomies on käynyt sen verran koulua, että hän on luku- ja kirjoitustaitoinen.

Nyt Soth Tim otti uuden lainan pientä sekatavarakioskia varten, joka oli jo aluillaan. Hänen miehensä korjasi polku- ja moottoripyöriä kioskin vierellä.

Kävimme kokouksen jälkeen tervehtimässä Soth Timin perhettä. Tien varressa kotitalon edessä oli pikkuruinen maalaamattomasta laudasta rakennettu koju, jossa oli maalattia. Kojun seinillä ja katossa oli nauloja, joista roikkui myyntitavaroita, polkupyörien varaosia, muovikanistereita, teepakkauksia, sokeri- ja suolapusseja, tupakkaa, tulitikkuaskeja, karamelleja ja muuta pientä, jota on hyvä saada oman kylän kioskista.

Kioskin perällä oli tyypillinen kambodzhalainen iso laveri, joka toimii pöytänä ja istuimena ja sänkynä. Nyt sen päällä istui pari lasta ruokailemassa vanhahkon naisen kanssa, joka saattoi olla lasten isoäiti. Kioski toimi siis myös perheen asuintilana. Kioskin edessä aviomies korjasi polkupyöriä ja mopoja.

Tämän kioskin kehittämiseksi Soth Tim oli nyt saamassa uutta lainaa, jotta siitä tulisi monipuolisempi sekatavarakauppa.

 Päivätyöläinen sai lainaa toimeentuloon

Myös rouva Veth Hy osallistui kyläpankin kokoukseen. Hänen tilanteensa oli hyvin erilainen kuin Soth Timillä. Veth Hy oli 53-vuotias. Hänellä oli mies ja neljä aikuista lasta. Musta, paksu kiharapilvi kehysti hänen hymyileviä kasvojaan, jotka olivat ulkotöistä ahavoituneet.Veth HY

Veth Hy oli päiväpalkkalaisena yksityisellä sokeriruokoviljelmällä. Hänen työhönsä kuului eri vuodenaikojen mukaan istuttamista, kitkemistä ja leikkaamista. Päiväpalkka oli 12.000 rieliä (noin 2,50 euroa). Myös hänen kaksi aikuista poikaansa oli töissä sokeriruokoviljelmällä traktorinkuljettajana ja esimiehenä. Aviomies oli sairas eikä pystynyt käymään ansiotyössä. Hän oli kotona ja huolehti perheen neljästä lehmästä.

Veth Hy otti kolme vuotta sitten 100.000 rielin (20 euron) lainan. Minut yllätti se, ettei hänellä ollut mitään liikeideaa, jonka hän olisi toteuttanut lainalla, vaan hän tarvitsi rahaa yksinkertaisesti perheen toimeentuloon.  Tämän lainan Veth Hy oli maksanut takaisin.

Tänään hän haki uutta 80.000 rielin (noin 16 euron) lainaa samaan tarkoitukseen kuin edellisellä kerralla: jokapäiväisen elämän kuluihin..

Minulla ei ollut tilaisuutta kysellä enempää hänen perheensä tilanteesta. Ehkä päivätyöläisiä ei nyt tarvittu sokeriruokopelloilla ja riisiä ei ollut enää tarpeeksi sadonkorjuuseen saakka. Tai ehkä mies tarvitsi lääkkeitä. Tulkkini kertoi, että lainaa myönnettiin myös arjen kuluihin.

Lainansaajien joukossa oli myös vanha mies, joka oli sikäläinen pärekatontekijä. Hänellä oli hyppysissään perinteinen taito kattolevyjen tekemiseksi palmunlehdistä.

 Kyläpankilla suuri merkitys naisille ja miehille

Kyläpankki on yhteisölle tärkeä. Kyläpankki edistää yrittäjyyttä, monipuolistaa kylän liiketoimintaa ja panee rahan kiertämään. Sen avulla perheiden toimeentulo paranee.” Näin kertoo Amleangin kyläkehitystyöntekijä Yun Sophy kyläpankin merkityksestä maaseutuyhteisöissä.

”Kyläpankkien jäsenet oppivat rahataloutta, he näkevät säästämisen ja investointien merkityksen. Ihmiset ovat tyytyväisiä, koska saavat pääomaa alhaisella korolla. Lainojen avulla luodaan uusia työpaikkoja. Nuorten ei tarvitse muuttaa kaupunkeihin työn perässä, vaan he voivat hankkia elantonsa kotiseudulla.” Yun Sophy jatkaa, “kyläpankin jäsenyys lisää myös yhteenkuuluvuutta paikkakunnalla, koska kaikki tietävät toistensa hankkeista”.

Pankin antamalla koulutuksella ja lainoilla on erityisen suuri merkitys erityisesti naisten elämään.

“Naiset saavat rohkeutta ajaa asioita yhteisössään esimerkiksi maanomistuskiistoissa ja kotiväkivallan torjumisessa. Ennen naiset vain olivat hiljaa. Nyt olemme jo niin pitkällä, että yksi nainen, joka oli kyläkehityskomitean jäsen, on valittu kyläpäälliköksi”, Yun Sophylla on ylpeyttä äänessään. “Miehetkin ovat tyytyväisiä, kun naiset oppivat uusia taitoja, joilla he hankkivat tuloja ja nostavat perheen elintasoa. Tässä on suuri muutos entiseen.”

Sananlasku:

If rice grows well, it is because of fertile soil. If household is prosperous, it is because of the women.

Jos riisi kasvaa hyvin, se on hedelmällisen maaperän ansiota. Jos perhe voi hyvin, se on naisen ansiota.

Teksti: Saara Ojanen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kädentaitojen päivä

Oletko haaveillut omatekoisesta ryijystä tai kiinnostaako makramee-solmeilu? Oletko unohtanut miten tehdään villasukan kantapää tai haluaisitko neuloa lapasiisi intialaisen peukalokiilan? Tervetuloa kokeilemaan ja oppimaan käsityötekniikoita Wetterhoffille kansainvälisenä naisten päivänä 8.3.2024 klo...

Lue lisää

Sreypovin haaveena on tietotekniikan opettajan työ

23-vuotias Noeun Sreypov syntyi Svaychantunin kylässä Kambodžassa. Hänen vanhempansa menehtyivät, kun hän oli vasta viisivuotias. Siitä lähtien hänen 17 vuotta vanhempi veli on huolehtinut sisaruskatraan kuopuksesta. Sreypovilla ei ole vanhemmistaan...

Lue lisää

Sharmilasta tuli yrittäjä: “Elämäni on muuttunut täysin”

Nepalilaista Sharmila Lamaa, 39, hymyilyttää. Hän asuu 18-vuotiaan tyttärensä kanssa Manikhelin kylässä Lalitpurin alueella lähellä Kathmandua. Sharmilalla on menestyvä käsityöyritys ja hän aikoo kouluttaa ja työllistää myös muita naisia. Kaikki...

Lue lisää

Kävele Naiselle Ammatti – Gå ett Yrke till en Kvinna 3.9.2022 Söderkulla

12:30 Ilmoittautuminen aukeaa klo 12.30 Söderkullan kirkolla, Neiti Miilintie 2, Sipoo13:00 Lähtö lähenee, pieni tietoisku ja yhteinen lämmittely by Sipoon Syke Merkittyjä reittejä on kaksi, lyhyempi reitti ja pidempi viiden...

Lue lisää

10+1 lupaavaa ennusmerkkiä nuorille naisille

Ole tyttöjen tukena. Lahjoita Stipendi tytölle >> Viime vuosina nuorten naisten tulevaisuus on ollut entistä vahvemmin heidän omissa käsissään. Pandemia on kuitenkin jarruttanut joitakin hyviä kehityskulkuja. Tyttöjen koulunkäynti on saattanut keskeytyä...

Lue lisää

Naisten Pankin Chiggi-kanala ja säästöryhmät tuovat naisille toimeentulon Ugandassa

Pääsin maaliskuussa tutustumaan Naisten Pankin Chiggi-kanalaan ja sen ympäristössä toimiviin säästöryhmiin. Chiggi-kanala on yhteiskunnallinen yritys noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Kampalasta Mityanassa. Toiminta aloitettiin vuonna 2020. Maaliskuussa kanalassa oli noin...

Lue lisää

Matkusta illaksi Ugandaan!

Naisten Pankin viestinnän yhteyspäällikkö Eija Wallenius vieraili Ugandassa loppuvuodesta. Tule katsomaan kuvia matkalta ja kuulemaan naisten kuulumisia. ”Matkalla tapasin valtavan määrän naisia, joiden elämän oma työ oli mullistanut. Kukin halusi...

Lue lisää

Hanketarinoita Kambodzasta 14.2.

Tule kuulemaan Naisten Pankin Kambodzan-hankkeista ja osallistumaan sitä edeltävään kuukausitapaamiseen verkon välityksellä maanantaina 14. helmikuuta kello 17 alkaen. Kambodza-esitys alkaa noin kello 18. Tilaisuutemme on kaikille avoin ja maksuton, eikä...

Lue lisää

Kuljemme naisten ja perheiden rinnalla koronakriisin läpi

Koronapandemia on vaikeuttanut tyttöjen ja naisten elämää monin tavoin. Kriisi on sulkenut perheitä koteihinsa ja lisännyt naisille kaatuvien kotitöiden määrää. Samaan aikaan lähisuhdeväkivalta on kasvanut. Onneksi naiset ovat saaneet elintärkeää...

Lue lisää

Naisten yrittäjyyden ja urakehityksen kannustamisella muutetaan maailmaa

Career girl on naisten yrittäjyyttä ja urakehitystä edesauttava yhteisö. Yhteisön nimi viittaa intohimoiseen omaan uraansa panostavaan naiseen, joka sallii menestyksen niin itselleen kuin muille. Yhteisön perustaneen Mariannen mukaan, kuka vain...

Lue lisää

4 ratkaisua ilmastokriisiin, jotka parantavat tasa-arvoa ja tuloksia

Anna Naisten Pankin Ilmastolahja, joka vahvistaa naisten osaamista » Ilmastokriisi uhkaa tyttöjen ja naisten oikeuksia monella tapaa. Samaan aikaan juuri heitä tarvitaan kriisin ratkaisemiseen. Naisilla on tietoja ja taitoja, joita...

Lue lisää

3 syytä, miksi ilmastokriisi heikentää naisten asemaa

Anna Naisten Pankin Ilmastolahja, joka vahvistaa naisten osaamista » Naisten oikeuksien toteutumisella on monta estettä ja lasikattoa. Mutta tiesitkö, että naiset kamppailevat myös luonnonvoimia vastaan. – Ilmastonmuutos tuplaa haasteiden määrän...

Lue lisää

Kävele Naiselle Ammatti Nivalassa

Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma. Lähtö seurakuntakodin pihalta. Ennen lenkkiä yhteinen alkulämmittely. Vaihtoehtoina kolme erimittaista kävelylenkkiä. Lenkin jälkeen tarjoilua. Mahdollisuus lahjoittaa Kirkon Ulkomaan avun kautta hauraiden maiden naisille. Myytävänä myös arpoja!...

Lue lisää

Naisten tukeminen auttaa kehittyviä maita selviytymään kriiseistä

Suomessa koronapandemiaa on pidetty kurissa erilaisin rajoituksin ja tehokkaalla terveydenhoidolla. Meillä kaikki pääsevät testiin ja halukkaat saavat rokotteen. Vakavasti sairastuneille löytyy sairaalapaikka ja tehohoitoa. Toisin on monissa kehittyvissä maissa, joissa...

Lue lisää

Korona voi aiheuttaa Nepalissa pahempaa tuhoa kuin vuoden 2015 maanjäristys

YK on julistanut Intian naapurimaahan Nepaliin humanitaarisen kriisin merkittävästi pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Tapauksia on noin 10 000 päivässä, ja lähes puolet testituloksista on positiivisia. Luku on maailman korkein. Tilanne on...

Lue lisää

Avuntarve kasvaa Kambodžassa

Kun kulkee Kambodžassa, näkee yrittäjyyttä ja aktiivisuutta joka puolella. Aamuvarhaisesta auringonlaskuun. On toreja, ruokakojuja, sekatavarakauppoja ja erilaisten yksittäisten tuotteiden, kuten suolattujen etanoiden tai popcornin myyjiä vaeltelemassa kärryineen. Valtaosa heistä on...

Lue lisää

10 syytä, miksi muutoksella on naisen kasvot

1. Köyhyydellä on naisen kasvot Äärimmäisessä köyhyydessä elää 689 miljoonaa ihmistä, se on enemmän kuin koko EU:ssa on asukkaita. Enemmistö on naisia ja neljä viidestä asuu maaseudulla. Köyhässä yhteisössä elävä...

Lue lisää

Naisten Pankin koronakuulumisia Kambodžasta

Kun koronavirus saapui Kambodžaan maaliskuussa 2020, koulut suljettiin ja isot kokoontumiset kiellettiin. Kambodžalaisten huolet keskittyivät kahteen asiaan: heikoissa kantimissa olevaan terveydenhuoltoon ja kansainvälisistä taloussuhdanteista riippuvaiseen talouteen. Toistaiseksi koronaviruksen terveysvaikutukset ovat...

Lue lisää

Viisi hyvää syytä tukea naisten työllistymistä ja toimeentuloa

Naisten koulutus- ja tulotason nousulla on tutkitusti lukuisia myönteisiä vaikutuksia. Se esimerkiksi pienentää tehokkaasti perheiden lapsilukua ja hillitsee näin väestönkasvua. Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin toimeentulotyön ydintä ovat osuuskunnat ja...

Lue lisää

Kun minulla on korkeakoulututkinto, voin tehdä omat päätökseni

Anna Stipendi tytölle >> Viime vuoden marraskuussa Naisten Pankin vapaaehtoiset pääsivät omakustanteisella hankematkalla tutustumaan tyttöjen taloon Kambodžassa.   Tyttöjen talo sijaitsee Kralanhin kylässä, 55 kilometriä maan maailmankuuluilta Angkor Watin temppeleiltä luoteeseen. Talo tarjoaa hauraimmassa asemassa oleville tytöille mahdollisuuden tavoitella unelmiensa koulutusta. Tytöt...

Lue lisää

Pandemian vaikutukset iskevät erityisesti naisiin, mutta Naisten Pankin tuella siitä on mahdollista selviytyä

Koronapandemia aiheuttaa vakavan terveysuhan, mutta myös sen leviämistä estävät rajoitukset aiheuttavat omat haasteensa. Monissa Naisten Pankin hankemaissa esimerkiksi Ugandassa, Kambodzassa, Nepalissa ja Jordaniassa on rajoitettu kokoontumisia, myös kouluja on suljettu...

Lue lisää

Stipendin ansiosta pystyin jatkamaan koulua – Srey Nyn tarina

Anna Stipendi tytölle >> Opiskelua ja vapaaehtoistyötä Srey Ny kertoo tavallisesta päivästään. Hän herää noin kello 6 ja valmistautuu kouluun. Se alkaa kello 7. Koulu on noin puolen kilometrin päässä tyttöjen...

Lue lisää

Naistenpankkilaiset Kambodžassa: Naisvoimaa ja osuuskuntien tehoa

Kampong Spuen kylässä unohtuu tuntien rynkytys pikkubussissa. He odottavat meitä! Naisia on kylän vaatimattomalla osuuskuntatalolla valmiina esittelemään säästö- ja sijoitustoimintaa. Ennen kuin huomaammekaan, meitä jo kuljetetaan kohteelta toiselle. Ompelutoimintaa, kanankasvatusta,...

Lue lisää

Tyttöjen talo on täynnä toivoa – Stipendi antaa mahdollisuuden koulunkäyntiin

Kralanhin kylässä, 55 kilometriä Kambodžan maailmankuuluilta Angkor Watin temppeleiltä luoteeseen, sijaitsee talo, jonka asukkaiden elämä on muuttunut Naisten Pankin stipendien ansiosta. Talon 35 asukasta huolehtivat muutoksesta pääosin itse. Päivä alkaa...

Lue lisää

Hae mukaan vapaaehtoisten matkalle Kambodžaan

Hae mukaan matkalle >> Naisten Pankin vapaaehtoisten omakustanteisia matkoja hankemaihin on järjestetty vuodesta 2009. Tunnelmia vuoden 2018 matkasta Nepaliin voit lukea esimerkiksi täältä. Matkan aikana vapaaehtoiset pääsevät tutustumaan Kambodžassa tehtävään kehitysyhteistyöhön...

Lue lisää

”Stipendi muutti elämäni” – koulutus antoi vapauden uskoa omiin kykyihin

-Äitisi on vain maalaisnainen. Miten hänellä muka olisi varaa lähettää sinut kouluun? sanoi naapuri vuosia sitten Saoruo Koulle. Nuudelinmyyjän 21-vuotias tytär opiskelee toista vuotta hotelli- ja ravintola-alaa yliopistolla Siem Reapin...

Lue lisää

Naisten Pankki laajentaa toimintaansa perustamalla Ugandaan kanalan

Ugandan pääkaupungin Kampalan lähiseudulle perustettava kanala vastaa monenlaisiin tarpeisiin. Yrityksen perustaminen ja naisten työllistymisen tukeminen sitä kautta on Naisten Pankille uudenlainen toimintatapa. Naisten Pankin kehittämisryhmän vetäjän Satu Mehtälän mukaan tavoitteena...

Lue lisää

Köyhä yksinhuoltaja nousi politiikkaan – Naisten Pankin työ Nepalissa tuottaa tulosta

Pieni poika tulee ostoksille Kamu Sunarin kauppaan. Hän valitsee suklaapatukan ja antaa siitä rahan. Poika on jo kääntynyt lähteäkseen, kun Sunar muistuttaa häntä vielä ottamaan vaihtorahan. Kamu Sunarin kauppa on...

Lue lisää

Naisten Pankin työ laajenee – uutena aluevaltauksena Jordania

Naisten Pankin ohjausryhmä on tehnyt päätöksen Social and Economic Empowerment of Women –hankkeen aloittamisesta Jordaniassa. Hankkeessa annetaan yrittäjyyskoulutusta 180 naiselle. Lisäksi hankkeessa annetaan starttirahaa naisyrittäjille sekä koulutusta laina- ja säästöryhmille....

Lue lisää

Manamaya Shresthan talo tuhoutui Nepalin maanjäristyksessä – Laina naisten osuuskunnalta mahdollistaa uuden talon rakentamisen

-Korianteria, herneitä, kurpitsaa, kurkkuja, tomaatteja, sipulia, valkosipulia… Kunkin kauden kasviksia, Manamaya Shrestha kuvailee. Shrestha on kouluttautunut luomuviljelijäksi Naisten Pankin tuella. Hänen vihannestarhansa ja peltonsa sijaitsevat pienen Bhardeun kylän kauniissa laaksossa...

Lue lisää

Kauneushoitolan pitäjä nauttii työstään – Naisten Pankin tukema koulutus antoi mahdollisuuden yrittäjyyteen

Susmita Shrestha, 24, työskentelee kosmetologina Bhardeun kylässä Lalitpurissa Nepalissa. Hän on elättänyt perhettään jo muutaman vuoden ajan. Töitä on riittänyt siitä asti, kun hän kävi Naisten Pankin tukeman kauneudenhoitoalan yrittäjän...

Lue lisää

Suominen Oyj:n ja Naisten Pankin yhteistyö jatkuu

Suominen Oyj:n tämän vuoden kummihanke on kolmivuotinen Cooperation for Women’s Economic Development (CWED II) Kambodzassa, joka on jatkoa edelliselle, vuonna 2017 päättyneelle hankkeelle. Uuden hankkeen budjetti on 750 000 euroa, ja...

Lue lisää

Työ Liberiassa jatkuu paikallisten voimin

Liberiassa Naisten Pankin työllä on hankkeiden kautta tuettu yli 1 500 haavoittuvassa asemassa olevaa naisvetoista perhekuntaa. Lähes kaikkien (90 %) hyödynsaajien elintaso on noussut köyhyysrajan yläpuolelle, ja välillisesti työ on hyödyttänyt...

Lue lisää

Tarinat talteen joukkorahoituksen avulla

– Pitkäaikaisina viestintäryhmäläisinä tiedämme, että materiaalin tarve on jatkuvaa. Hankekohteiden tuoreista tarinoista ja varsinkin kuvista tuntuu aina olevan vähän pulaa. Me päätimme lähteä keräämään naisten tarinoita ja kokemuksia Nepaliin, jossa...

Lue lisää

Pussykka on naisten puolella huumorimielellä

Pussykka syntyi idean äidin Jenny Hällforsin pieleen menneestä käsityöstä. – Minulle naureskeltiin työpaikalla, että näen ’kirkkoveneitä’ joka paikassa. Satuin sitten tekemään yhden käsityön, jonka huomasin muistuttavan juuri tätä naisen intiimiä...

Lue lisää

Gitasta kasvoi menestynyt yrittäjä

Ennen vuotta 2009 suuri osa keskisessä Nepalissa sijaitsevan Bhardeun kylän naisista ei ollut koskaan käynyt pääkaupungissa. Kylä oli heidän maailmansa. Arki muuttui, kun Naisten Pankki aloitti toimintansa kylässä yhdeksän vuotta...

Lue lisää

Osuuskuntatyötä tukemassa

                                      Ritva Ohmeroluoma kertoo, miten suomalaiset osuuskunnat käynnistyivät 1900-luvun alussa. Esimerkiksi maidon...

Lue lisää

Chhon Chamren toteuttaa unelmaansa Naisten Pankin tuella Kambodžassa

Chhon Chamren on asunut koko elämänsä vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Phnom Tochin kylässä Siem Reapin maakunnassa. Chhon on sisaruksista kolmanneksi vanhin. Hän joutui lopettamaan koulunkäynnin yhdeksännellä luokalla, koska hänen...

Lue lisää

Naisten Pankin työ kehitysmaiden naisten tukemiseksi laajenee vuonna 2018

Uudet hankkeet alkavat Ugandassa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Hankkeet ovat isoja, ja niissä on mukana yhteensä jopa 17 500 ihmistä. Naisten Pankin ohjausryhmä päätti uusista hankkeista kokouksessaan lokakuussa. Uusien hankkeiden lisäksi...

Lue lisää

Suominen Oyj kiinnostui Naisten Pankin aitoudesta ja läpinäkyvyydestä

Suominen Oyj valmistaa kuitukankaita, joita käytetään erilaisissa pyyhintä- ja hygieniatuotteissa, kuten kosteuspyyhkeissä, vaipoissa sekä muissa terveyden-ja haavainhoitoon liittyvissä tuotteissa. Herra Suominen perusti yrityksen jo vuonna 1898 Nakkilaan, jossa sijaitsee yhä...

Lue lisää

Osuuskuntien toiminta kohentunut tänä vuonna Kambodžassa

Suominen Oyj on osallistunut maaliskuusta lähtien Naisten Pankin tukemaan osuuskuntahankkeeseen Kambodžassa. Cooperation for Women’s Economic Development -hanke vahvistaa 17 maatalousosuuskuntaa, joiden kautta parannetaan naisten sosiaalista ja taloudellista asemaa. Kambodzassa, kuten...

Lue lisää

Koskettava Kambodza –ilta Oulussa

Naisten Pankin Oulun paikallisryhmä järjesti pääsiäisen jälkeen Koskettava Kambodža –illan yhteistyössä Heli Isohookanan ja Kalevan kanssa. Idea illan järjestämiseksi syntyi tammikuussa Naisten Pankin Kevätpäivillä, kun Naisten Pankin oululaiset vapaaehtoiset kuulivat Helin kokemuksista Skills Donation...

Lue lisää

Halu pelastaa johdatti Ninan mukaan FinnWalkiin

Lahjoita Ammatteja! – Googlettelin näitä asioita ja törmäsin Naisten Pankkiin. Koin heti eettisen tunteenpurkauksen! Huomasin, että Naisten Pankki hakee vapaaehtoisia ja laitoin viestiä. 31-vuotias Nina on konsultointialan yrittäjä, jonka perheeseen...

Lue lisää

Naisten Pankin työ Kambodžassa ja Myanmarissa

Naisten Pankki on kymmenen vuotta tehnyt työtä köyhyyden voittamiseksi kehitysmaissa. Naisten Pankki on toiminut 14 maassa, 3 mantereella. Yli 42 000 naista on saanut toimeentulon koulutuksen, kyläpankkien ja osuuskuntien avulla....

Lue lisää

Turussa reformaatiota juhlistetaan nostamalla maljaa Katariinalle

Kun ottaa puhelun Turkuun Tarja Wingrenille, luurin toisesta päästä vyöryy suuri innostuksen aalto. Siellä naistenpankkilaiset Wingren ja Mira Ekbom sekä Katariinanseurakunnan pappi Anna Hälli suunnittelevat huhtikuussa järjestettävää, reformaation merkkivuoteen liittyvää...

Lue lisää

Kanankasvatuksella parempi elintaso

Mun Sinheoun, 39, ja hänen miehensä Norm Roeun, 39, asuvat Leachin kunnassa sijaitsevassa Tanukin kylässä, Pursatin maakunnassa Länsi-Kambodžassa. Perheessä on kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Mun Sinheoun on ollut Leachin...

Lue lisää

Vihannesten viljelykoulutus paransi toimeentuloa

Hor Rem, 33, ja hänen miehensä Pov Roeurn, 38, asuvat talossaan Kra Baochrumin kylässä, Pursatin maakunnassa Länsi-Kambodžassa. Heillä on kaksi poikaa ja tytär. Hor Rem on maanviljelysosuuskunnan ja vihannesryhmän jäsen....

Lue lisää

2017 Naisten Pankilta 1,1 miljoonaa euroa kehitysmaiden naisille

Vuonna 2017 Naisten Pankki tukee naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa kuudessa kehitysmaassa lähes 1,1 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna hankkeiden parissa on 16 408 ihmistä. Afrikassa pitkäjänteistä työtä jatketaan Liberiassa, Sierra Leonessa ja...

Lue lisää

Vuonna 2017 Naisten Pankki tuo 16 000 naista toimeentulon pariin

Naisten Pankin ohjausryhmä päätti maanantaisessa kokouksessaan uusista hankesitoumuksista. Vuoden 2017 alussa alkaa neljä uutta kolmevuotista hanketta: Kambodzassa, Nepalissa, Myanmarissa ja Ugandassa. Uusissa hankkeissa on mukana 11 500 naista. Näiden lisäksi Naisten Pankki jatkaa...

Lue lisää

Lisärahoitusta Kambodžan hankkeelle

Naisten Pankin ohjausryhmä on myöntänyt 170 000 euron (85 000 € + 85 000 €) lisärahoituksen kambodžalaiselle  Cooperation for Women’s Economic Development -hankkeelle. Mahdollisuus lisärahoitukseen aukesi, kun työ Kongon demokraattisessa tasavallassa yllättäen lakkautettiin Suomen hallituksen...

Lue lisää

Naisten osuuskunnat käynnistyvät Kambodžassa

Suomessa vieraili helmikuun alussa kambodžalainen Ty Ratana, joka toimii Naisten Pankin tukeman hankkeen paikallisena projektipäällikkönä, Life with Dignity-kumppanijärjestössä. Viime vuodet Ratana on suorittanut maisterinopintojaan, jotka koostuivat opinnoista Vietnamissa, Kambodžassa sekä Genevessä, ja...

Lue lisää

Osuuskunta tukee naisten yrittäjyyttä Kambodžhassa

Rouva Satt Sochenda, 45, asuu Bos Puoyn kylässä Kambodžhassa. Leachin kunnassa. Hän on toiminut Leachin naisten maatalousosuuskunnan (women agriculture cooperative) puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien. Osuuskunta perustettiin vuonna 2012  ja se...

Lue lisää

Naisten Pankki työskentelee 7 maassa vuonna 2016

Vuonna 2016 Naisten Pankilla on hankkeita 7 maassa, kolmella eri mantereella. Hankkeissa on tänä vuonna mukana yli 6250 ihmistä, joista valtaosa on naisia. Afrikassa naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuetaan Liberiassa, Sierra...

Lue lisää

Siankasvatusta Kambodžassa Naisten Pankin tuella

Kvienin kylässä, Kambodžassa toimii Naisten Pankin rahoittama laina- ja säästöryhmä. Ryhmän puheenjohtaja Soun Theara oli muutama vuosi sitten köyhä nainen. Elämä muuttui, kun hän sai kaksi sikaa: toisen siskoltaan ja...

Lue lisää

Video: Naisten Pankki Haitissa

2012–2014 Naisten Pankki rahoitti hanketta Haitissa Parc Macayan alueella, maan luoteisosassa.  Tavoitteena oli parantaa alueen naisten toimeentuloa, tarjota heille perusopetusta ja edistää tasa-arvoa. Vuoden 2014 loppuun mennessä hankkeen tulokset olivat...

Lue lisää

Porsaankasvatuksella perheelle koti

Kambodžalainen Tou Leaknak, 45, on Siem Reapin provinssissa sijaitsevan Kdolsin kylän laina- ja säästöryhmän puheenjohtaja. Leaknakin muutamasta porsaasta alkunsa saanut liiketoiminta on kasvanut Naisten Pankin tukemaan ryhmään liittymisen jälkeen huimasti...

Lue lisää

Kanankasvatuksen kautta lapset kouluun

Elämä ei ole ollut helppoa. Vähävaraisella perheellä ei ollut varaa pitää lapsia koulussa, joten Pichin vanhimmat lapset ovat käyneet koulua vain pari ensimmäistä luokkaa. Kymmenen vuotta sitten Pich jäi myös...

Lue lisää

Elintarvikekaupasta voittoa

Kambodzhalaisen Rorn Kakadan elämä muuttui, kun hän pääsi kotikylässään Doun Pechissä mukaan Naisten Pankin tukemaan naisten ryhmään. Kakada on oppinut mm. oikeuksistaan naisena, terveydenhuollosta, maataloudesta sekä siitä, kuinka saada pienimuotoisesta...

Lue lisää

Naisten Pankin hanketyö vuonna 2015

Vuonna 2015 Naisten Pankilla on yhdeksän hanketta kolmella mantereella: Guatemalassa, Liberiassa (2 hanketta), Sierra Leonessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Näiden kahdeksassa maassa toteutettavien hankkeiden sitoumukset ovat...

Lue lisää

Neljä tarinaa Kambodžasta

Women: Hope and Growth -hanke Rouva La Ev, nuudelimyyjä Rouva La Ev, 42, on kyläpankin jäsen ja Khmer-nuudelin myyjä Phtas Rungin kunnassa, Kambodžassa. La Evillä on viisi elätettävää perheessään. La...

Lue lisää

Kambodža

Naisten Pankki on tukenut Kambodžassa naisten toimeentuloa ja pienyrittäjyyttä jo vuodesta 2008...

Lue lisää

Sopheak nousi köyhyydestä Kambodžassa

Douch Sopheakin vanhempien kuoleman jälkeen huolenpito kahdesta pikkusiskosta ja kahdesta pikkuveljestä jäi nuoren naisen ja hänen aviomiehensä vastuulle.  Oli selvää, että ilman ulkoista rahallista tukea perheen elintaso tulisi romahtamaan. Elättääkseen...

Lue lisää

Maatalousosuuskunta tukee tyttöjen koulunkäyntiä Kambodžassa

Reaksmei Sameakkin kunnan maatalousosuuskunta on ylpeä koululaistytöille antamastaan tuesta. Tuen avulla kunnan köyhimmät oppilaat voivat käydä koulua säännöllisesti. Maatalousosuuskunta perustettiin vuonna 2012 Naisten Pankin ja Kirkon Ulkomaanavun tuella. Sen jälkeen,...

Lue lisää

Naisten Pankki auttoi Radhaa saamaan toimeentulon

Nepalilainen Radha Chaudhary työskenteli koko lapsuutensa, eikä siksi pystynyt koskaan toteuttamaan unelmaansa korkeakoulututkinnosta. Onneksi Radhalla riitti sinnikkyyttä ja hän sai toteutettua erään toisen haaveensa – haaveen itsenäisemmästä elämästä. Naisten Pankin...

Lue lisää

Siankasvattaja Yin Sokhom

Jo kyläpankin toiminnan alkaessa hän otti lainan, jolla osti porsaan. Nyt sika on porsinut jo kahdeksan kertaa, jokaisesta porsaasta hän on saanut myydessään 50 dollaria. Nytkin neljä porsasta pyörii siistissä...

Lue lisää

Kambodzhalaisessa osuuskunnassa näkyy toivo ja ihmisarvoinen elämä

Prambei Mum -nimisessä kambodzhalaisessa kylässä, keskeisellä paikalla, on Naisten Pankin tukeman hankkeen osuuskunnan varasto ja tapaamispaikka. Saavumme muutaman vierailijan kesken pihaan, ja vastassa meitä on osuuskunnan neljä naista ja yksi...

Lue lisää

Bun Davy perusti kahvilan

29-vuotias Bun Davy asuu Oreuseyn kylässä Kambodžassa. Hänellä on kaksi pientä lasta. Davyn mies on rakennustöissä työmaalla, joka on hyvin kaukana perheen kodista. Bun Davy sai kyläpankista 50 dollarin lainan,...

Lue lisää

Kotiin pääsyssä on elämän kauneus

”Elämä leirillä oli vaikeaa” Alice oli 20-vuotias, kun hän joutui pakenemaan kotoa. ”Silloin oli paljon tappamista. Kasvatin vihanneksia puutarhassa, mutta sissit veivät sadon. Meillä ei ollut mitään syötävää ja sissit...

Lue lisää

Salyn yritys menestyy

Khim Saly on 31-vuotias kambodzhalainen Bat Rumduol kylästä. Hän on ollut naimissa vuodesta 2000 alkaen rakennustyömiehen kanssa ja heillä on kolme lasta. Salyllä on ollut jo pitkään pieni kioski kylässään. Ennen...

Lue lisää

Terveisiä kambodzhalaisesta kylästä

Oudon Boy ”Mä en nuku täällä, lähden tästä kylästä, enkä ikinä tule takaisin…” Jep jep. Näin taisin sanoa ihan vielä hetki sitten. Istun tätä kirjoittaessani Oudon Boy –nimisessä pienessä kylässä...

Lue lisää

Voimaantuneita naisia Kambodzhassa

Battambang Takana ihana päivä. Aamu avautui juuri niin kauniina, kuin se täällä Kaakkois-Aasiassa vaan voi. Avaan hotellin ikkunat ja annan lämmön ja valon valloittaa minut. Yön kosteus näkyy hienoisena sumuna...

Lue lisää

Yrittäjiä Kambodzhassa

Pursat Istun kirjoittamassa tätä pitkän päivän päätteeksi Pursatissa, Kambodzhan maaseudulla olevassa pikkukaupungissa sen parhaassa hotellissa hyttysten huolella puremien, ehkä mortadellaa muistuttavien nilkkojeni kanssa. Takana on tunteita herättävä päivä. Pomppasimme jeeppeihin...

Lue lisää

Kumppaniverkoston tapaamista Phnom Phenissä

Phnom Phen Päivä valkeni Phnom Penhissä kauniina. Aloitimme aamun tutustumalla kuninkaan palatsiin. Upeat istutukset, mielettömän kauniit rakennukset, loistava opas tekivät aamustamme harmonisen ja kauniin. Samaan aikaan kaikki ympärillä oleva kauneus...

Lue lisää

Kuulumisia Kambodzhan matkalta

Phnom Phen – Good Morning, Helsinki.   Kirjoitan tätä täältä Phnom Phenistä, kuumalta ja kostealta Hotel Goldianan parvekkeelta.   Olemme yhdessä yhdeksän muun suomalaisen kanssa omakustanteisella kenttämatkalla Kambodzhassa, tutustumassa Naisten Pankkien...

Lue lisää

”Olen saanut itseluottamusta”

Gita Shrestha alkoi viljelyn tosissaan, kun hän oli ensin saanut koulutusta siihen mitkä vihannekset sopivat maaperään, milloin kylvetään ja milloin kerätään sato. ”Tässä on valkosipulia ja korianteria. Tähän olen kylvänyt...

Lue lisää