Naisten Pankki on kerännyt viidessä vuodessa 4,5 miljoonaa euroa kehitysmaiden naisille, saanut toimintaansa mukaan tuhansia vapaaehtoisia eri puolilta Suomea ja nostanut lukuisia naisia köyhyydestä. Miten tässä on onnistuttu ja miltä tulevaisuus näyttää?
(kuvassa:Saija Tolvanen (vas.) ja Riittakaisa Kässi)
”Olen miettinyt monta kertaa, miksi Naisten Pankki tuntuu niin läheiseltä. Ehkä siksi, että naisen on helppoa liittyä tunnetasolla tukemaan toisia naisia”, Jyväskylän vapaaehtoisryhmässä eli aluesolussa toimiva Saija Tolvanen kertoo.
”Ja on todella hienoa, että tämä on suomalainen keksintö!”
”Vapaaehtoistyötä voi tehdä monella tapaa. Kyllä sukkiakin voi kutoa, mutta itselleni se ei olisi ollenkaan oma tapa toimia”, kertoo aluesolun puheenjohtajana Jyväskylässä toimiva Riittakaisa Kässi.
”Naisten Pankin myötä olen tutustunut naisiin, joihin en muuten olisi koskaan törmännyt. Tässä porukassa saa hirveän mukavaa tekemistä ja on aivan mieletön tunne, kun saa laittaa kerättyjä varoja eteenpäin!”
”Ideoitahan meillä riittää. Haaste, niin kuin yleensäkin vapaaehtoistyössä, on löytää kaikelle tekijät”, Tolvanen lisää.
”Sitten tulee se hyvä mieli”
Tekijöitä on kuitenkin löytynyt. Aluesolut ovat viimeksi kuluneen vuoden aikana järjestäneet eri puolilla Suomea yli 500 tapahtumaa.
Tämän vuoden päätapahtumaan, syyskuiseen Kävele Naiselle ammatti -tempaukseen lähti mukaan yli tuhat suomalaista 17 paikkakunnalla. Kävely tuotti yli 30 000 euroa.
Monenlaisissa tapahtumissa konserteista kirjapiireihin ja design-kirppiksiin kerätään varoja Toisenlaisten Lahjojen kuten Ammatin myynnillä, osallistumis- ja ateriamaksulla. Kaikki pyritään järjestämään nollabudjetilla, myös ilmoitukset ja esitteiden painatukset.
”Sitten tulee se hyvä mieli. Näin monta ammattia olen saanut aikaan”, Saija Tolvanen kuvailee tunnelmaa työrupeamien jälkeen.
Suomalaiset naiset haluavat antaa toisillekin naisille mahdollisuuden pärjätä. Jos Naisten Pankki on jotakin todistanut, niin tämän. Vapaaehtoiset ovat antaneet aikaa, rahaa ja osaamista ja hyödyntäneet bisneskontakteja ja mediasuhteita.
Jos vain olisi sakset
Yksi ammatin saajista tulee olemaan sierraleonelainen Olive Fornah. Hän opiskelee Naisten Pankin tukemassa FAWE SL -järjestön (Forum for African Women Educationalist Sierra Leone) perustamassa ammattikoulussa, jossa on vain naisia.
Olive Fornah, kuva: Aila Waismaa
Opiskelemaan voi tulla, vaikka ei osaa lukea tai kirjoittaa. Myös raskaana olevat ovat tervetulleita, samoin pienten lasten äidit, sillä koulu on palkannut lastenhoitajia huolehtimaan vauvoista.
Ennen koulutukseen pääsyä 28-vuotias kahden lapsen yksinhuoltaja teki pienimuotoista myyntityötä kojussa, mutta tulot eivät riittäneet elämiseen. Vuoden kestävä catering-koulutus alkoi tammikuussa 2012.
”Tulevaisuuden haaveenani on oman ravintolan tai catering-yrityksen perustaminen”, Olive kertoo.
Juuri naisten yrittäjyyden tukeminen on Naisten Pankin arvomaailman ydintä. Pankki syntyi tukemaan naisten pienyrittäjyyttä.
2000-luvun puolenvälin jälkeen Kirkon Ulkomaanapu päätti alkaa kehittää vapaaehtoistyötään. Nuorisoverkosto Changemaker oli lähtenyt hyvin käyntiin. Mitä aikuiset voisivat tehdä? Kehitysyhteistyössä oli keskeistä naisten aseman parantaminen. Miten yhdistää suomalaiset vapaaehtoiset ja kehitysmaiden naiset?
Kirkon Ulkomaanapu kutsui ryhmän suomalaisia vaikuttajanaisia tutustumaan työhönsä Liberiassa.
Idea Naisten Pankista syntyi tammikuussa 2007 Brysselin lentokentällä, paluumatkalla Liberiasta. Kaikki olivat järkyttyneitä naisten tilanteesta köyhässä maassa.
”Jos hänellä olisi ollut sakset, hän olisi voinut ryhtyä kampaajaksi. Mutta kun ei ollut rahaa edes saksiin!” lentokentällä päiviteltiin.
Nyt tämä on osa Naisten Pankin tarinaa, jota on kerrottu yhä uusille vapaaehtoisille.
Työ vastaa tarpeeseen
Aloite hankkeista, kuten Oliven koulusta, tulee aina kehitysmaista. Naisten Pankin ohjausryhmä hyväksyy hankkeet Kirkon Ulkomaanavun esityksestä.
Kuvassa (takaa vas.) Maija Sankari, Sirkka Arpiainen, Ulla Sarasalmi, Sari Kuusela, Hanna Lassila, Hanna-Leena Karjalainen, (eturivi) Veera Hämäläinen, Jaana Hirsikangas ja Sabina Bergholm
Hankekriteerit, kuten esimerkiksi se, että kyläpankin toiminnassa pitää olla 80 prosenttia naisia, on kehitetty yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa.
Ulkomaanavusta käsin hoidetaan kaikkien hankkeiden seuranta ja hallinnointi, asiakaspalvelu, ammattimainen varainhankinta sekä valtakunnallinen viestintä, kuten tulostiedotteet ja verkkosivut. Ulkomaanapu myös kouluttaa vapaaehtoisia.
Lokakuinen ilta on jo pimentynyt, mutta Naisten Pankin vapaaehtoistyön koordinaattori Jaana Hirsikangas istuu vielä työhuoneessaan koneen ääressä. Alkamassa on verkkokoulutus Naisten Pankin hankkeista. Koulutustarjontaan lisättiin tänä vuonna verkkokoulutukset, koska osallistuminen haluttiin tehdä mahdollisimman helpoksi.
”Oikein hyvää iltaa ja tervetuloa! Muistakaa laittaa kysymyksiä”, Jaana pyytää.
Puolitoista tuntia kestävään koulutukseen osallistuu 23 naista ja yksi mies omilta tietokoneiltaan, Oulusta Kaliforniaan. He haluavat tietää esimerkiksi konkreettisia esimerkkejä saavutetuista hyödyistä ja miten hankemaat valitaan.
Jaana vastaa kysymyksiin ja samalla käydään läpi toiminnan periaatteita: Markkinoille pääsyn varmistaminen on tärkeää. Kyläpankista seuraava askel on osuuskunta.
Pääomaa, jota ei voi ottaa pois
Veera Hämäläinen, kuva: Anna Kauppila
”Olen varma, että suomalaiset tietävät nyt enemmän kehitysmaiden naisten asemasta kuin ennen Naisten Pankkia”, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen sanoo.
Tunnuslauseensa mukaan Naisten Pankki muuttaa maailmaa nainen kerrallaan.
”Kun nainen koulutetaan, muutos on pysyvä. Juuri tämä on innostanut suomalaisia. Kun naiset saavat omaa rahaa ja omanarvontuntoa, on se sellaista pääomaa, jota ei voi ottaa heiltä koskaan pois. Olemme tekemässä valtavaa muutosta.”
Hämäläinen uskoo, että tulevaisuudessa Naisten Pankin vapaaehtoisverkoston toiminta tulee vielä laajenemaan eri kaupunkeihin. Naisten Pankki voi myös kansainvälistyä, sillä Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestöt useassa maassa ovat kiinnostuneita.
”Haluamme kehittää toimintaa edelleen, tutkia sen vaikutuksia ja saada tuloksista aina vaan parempia. Tietenkin haluamme myös ottaa mukaan yhä useampia naisia ja kyliä”, Hämäläinen sanoo.
”Vapaaehtoisten ideat ja innostus ovat käsittämättömän suuri voimavara Kirkon Ulkomaanavulle. Haasteena on nyt ylläpitää innostus, kun kaikkia ideoita ei vain voida toteuttaa, ja pitää yllä vapaaehtoisten osaaminen”, Veera Hämäläinen kertoo.
Naisten Pankista saatujen hyvien kokemusten pohjalta Kirkon Ulkomaanapu on myös käynnistämässä uutta Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisverkostoa.
Liittyminen Naisten Pankin tukemaan naisten säästöryhmään oli nepalilaisen Manmaya Shrestran uuden elämän alku
Nepalissa Manmaya Shrestha katsoo nyt elämäänsä tyytyväisenä. Ennen noin viidelläkymmenellä sentillä päivässä kituuttanut nainen on saanut säästöön liki tuhat euroa. Ne hän aikoo käyttää lastensa kouluttamiseen ja pienen maapalan ostoon tulevaisuutensa turvaamiseksi.
Kun Shrestra liittyi naisten säästöryhmään, hän sai säästökirjan ja säästö- ja lainaneuvonnan lisäksi koulutusta liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja markkinoiden kartoittamisessa. Hän päätti alkaa kasvattaa kasvihuoneessa niitä vihanneksia, joille oli eniten kysyntää. Nykyisin hänellä on myös kolme vuohta ja hän kouluttaa suitsukkeiden valmistajia.
”Päätin myös jatkaa keskenjäänyttä koulunkäyntiäni. Olen mukana naisten oikeuksia ajavassa toiminnassa. Elän nyt ihmisarvoista elämää.”
Teksti: Ulla Kärki
Kuvat: Ville Asikainen, Elisabeth Back, Anna Kauppila, Ulla Kärki ja Aila Waismaa
Mitä Naisten Pankin vapaaehtoisille kuuluu? Hämeenlinnan paikallisryhmä kertoo toiminnastaan! Vahvuutemme on monipuolisuus Meiltä onnistuvat käsityöt, leipominen, pop-up-kahvilat, teemalliset kävelytapahtumat, laulutilaisuudet, asiantuntijaluennot ja kirjallisuustapahtumat. Listaa voisi vielä jatkaa, mutta tuossapa päällimmäiset,...
Lue Naiselle ammatti –kiertueella on tänä vuonna vieraana Anna-Riikka Carlson kirjallaan Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY, 2024). Yhteistyökumppanina on Werner Söderström Osakeyhtiö (WSOY). Lue Naiselle Ammatti -tapahtuma...
Naisten Pankki toimii Nepalissa maan läntisillä vuoristoalueilla. Tuemme naisten toimeentulomahdollisuuksia ja naisten omistamia säästö- ja lainaryhmiä. Työn keskiössä ovat erityisen haavoittuvassa asemassa olevat naiset. Taloudenpitoon ja yritystoimintaan liittyvien koulutusten lisäksi...
Osallistumme tänäkin vuonna Vantaankosken seurakunnan koordinoimiin joulumyyjäisiin, jotka pidetään Martinlaakson ostarilla. Teemme myyntiin taatelikakkuja ja muita kuivakakkuja, pikkuleipiä, saaristolaisleipiä jne. Myynnissä on myös pipoja, kortteja, Naisten Pankin kahvia ja teetä...
Syksyn soppis järjestetään lauantaina 19.10. klo 12.00 Myyrmäen kirkossa. YLEn musiikkitoimittaja Risto Nordell kertoo aiheesta ”Musiikkia Neitsyt Marialle ortodoksisessa, roomalaiskatolisessa ja luterilaisessa perinteessä”. Voit tutustua esityksen pitäjään jo etukäteen kuuntelemalla Riston valinta...
Naisten Pankin ohjaustiimi on saanut riveihinsä rautaista vahvistusta ja toivottaa tervetulleeksi uudet jäsenet Heidi Liesiveden (kuvassa vasemmalla) ja Johanna Arantola-Hattabin (oikealla). Uudet jäsenet tuovat mukanaan roimasti osaamista erityisesti liiketoiminnan kehittämisen,...
Käsityöpiiri Käteväiset kokoontuu kuukauden toisena maanantai-iltana klo 17 Taitokorttelin Taitogalleriassa. Se sijaitsee 2. kerroksessa Taitokorttelin tiilitalossa, jonka alakerrassa on Taito Shop. Ulko-ovi ja rappuset toiseen kerrokseen ovat Koskikadun puolella. Rappusilla...
Naisten Pankin Hämeenlinnan paikallisryhmän vapaaehtoinen ja pitkäaikainen käsityöharrastaja Maija Ratilainen löysi tavan yhdistää neulomisharrastuksen ja vapaaehtoistyön. Ratilainen neuloo vauhdikkaasti villasukkia, joita hän myy Naisten Pankin hyväksi. Vuonna 2023 lankaa kului...
Pitkäaikainen vapaaehtoisemme Kaisa Viljanen joutui toimituksen leikkimieliseen piinapenkkiin vastaamaan tiukkoihin väitteisiin vapaaehtoistoiminnasta. Lue, miten Kaisa selviää hankalistakin tilanteista! Olet ollut Naisten Pankin vapaaehtoisena jo pitkään, koska siinä pääset juomaan kahvia...
Huhtikuun lukupiiritapaamisessa keskustellaan taiteesta, taiteilijoista ja taiteilijoiden elämäkertakirjoista. Kirjana on Riitta Konttisen teos Elämänvirrassa, Alvar ja Ragni Cawén (Kustannusosakeyhtiö Siltala). Lukupiiriin voit tulla vaikka et olisi vielä lukenut kirjaa. Tapaamiseen...
Tule Naisten Pankki Helsingin vuosikokoukseen ja kuulemaan tuoreita terveisiä Naisten Pankin hankkeista Nepalissa ja Ugandassa. Tilaisuus pidetään maanantaina 4. maaliskuuta Sokos Hotel Presidentissä kello 17 alkaen. Vuosikokous alkaa kello 18....
Helmikuun lukupiiritapaamisen kirja on historiallinen romaani: Anneli Kanto, Rottien pyhimys. Lukupiiriin voit tulla vaikka et olisi vielä lukenut kirjaa. Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lukupiiritapaamisessa voit tukea Naisten Pankin työtä...
Joensuun Naisten Pankin vapaaehtoiset järjestivät joulumyyntiä perinteisen Joulutorin lisäksi myös Taitokorttelin Joulupihakojussa. Joulumyynti onnistui hyvin ja saimme kokoon summan, jolla 152 sisartamme Aasiassa ja Afrikassa saavat ammatin ja pääsevät paremman...
Haemme kokeneita markkinoinnin osaajia, jotka yhdessä paikallisten työntekijöiden kanssa arvioivat toimintaympäristöä ja yritysten lähtötilannetta sekä kehittävät kehitysyhteistyöhankkeiden ja paikallisten toimijoiden tarjoamia markkinointipalveluja yrittäjille. Hakemamme henkilöt ovat hyviä sparraajia ja kouluttajia, jotka...
Jonsuun naistenpankkilaiset järjestävät glögi- ja piparitarjoilun Valot tuhannet -konserttien yhteydessä. Konsertteja on kaksi; klo 15 ja 18. Tarjoilu alkaa ensimmäisen konsertin päättyessä n. klo 16. Tarjoilun tuotto menee kehittyvien maiden...
Aloitamme uuden vuoden 2024 ja lukupiiritapaamiset tiistaina 16.1.2024. Tammikuun lukupiiritapaamisen kirja on Sirpa Kähkösen Mustat morsiamet. Lukupiiriin voit tulla vaikka et olisi vielä lukenut kirjaa. Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen....
Joulukuun tapaaminen toteutetaan Lempirunoni -teemalla. Tule mukaan ja jaa runo, joka on puhutellut, koskettanut, innostanut ja kannustanut. Voit myös miettiä minkä runon valitsisit jouluun liittyen. Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen....
Olemme tänäkin vuonna mukana Koti Costalla -messuilla lauantaina 4.11. klo 10 – 17 Las Palmerasissa. Nyt on tilaisuus varata myynti- tai esittelypöytä 20 euron hintaan. Koko summa menee tietenkin Naisten...
Pilates on monipuolinen kehonhallintamenetelmä, joka kehittää voimaa, liikkuvuutta ja kehotietoisuutta. Tanssinopettaja, pilatesohjaaja Mariana Siljamäki pitää lempeän, mutta vahvistavan pilates-kehonhuoltotunnin, johon kaikki ovat tervetulleita. Tunnin pituus on 45 minuuttia, eikä osallistujilla...
Tule tekemään hyvää tekeviä ostoksia pyhäinpäiväksi torstaina 2.11. klo 11 alkaen K-Supermarket Länsiväylään. Naisten Pankin vapaaehtoiset ovat ahkeroineet käsin kauniita kransseja ja korvakoruja. Myynnissä on myös graafikko Oona Katajamäen suunnittelemia...
Marraskuun lukupiiritapaaminen on keskiviikkona 15.11.2023. Keskustelemme Johanna Venhon romaanista Ensimmäinen nainen (WSOY, 2019). Voit myös lukea ja tuoda mukaan keskusteluun muita Sylvi Kekkosta käsitteleviä kirjoja. Lukupiiriin voit tulla vaikka et...
Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus Aurinkorannikolla kuulla kiinnostavia ja konkreettisia tarinoita siitä, mitä Naisten Pankin hankkeilla on saatu aikaan. Saamme vieraaksemme Naisten Pankki Helsingin ex-puheenjohtajan Terttu Taurula-Snellin, joka kertoo Naisten Pankin...
Lokakuun lukupiiritapaaminen on Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä, tiistaina 10.10. Hyppäämme tieteen, tiedekirjojen ja Nobelin palkintojen maailmaan, kun luemme ja keskustelemme Claudine Monteil´n teoksesta Marie Curie ja tyttäret (Minerva...
Naisten Pankki edistää kehittyvien maiden naisten toimeentuloa valmentamalla ja kouluttamalla heitä yrittäjiksi. Naisten Pankki on perustamisestaan 2007 saakka ollut vastuullisille suomalaisille yrityksille kiinnostava yhteistyökumppani. Tarjoamme yrityksille monia yhteistyövaihtoehtoja kertalahjoituksista pitkäaikaisiin...
Vapaaehtoismessuilla on mukana lähes 40 joensuulaista yhdistystä tai seurakuntatoimijaa. Tule kuulemaan vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ja vapaaehtoisten omia kokemuksia. Messuilla on toimintapiste lapsille, Onnenpyörä, Taiteista tunteisiin -polku, Joensuun Ladun toimintapiste, digineuvontaa sekä...
Naisten Pankki on mukana Enon torilla pidettävässä Kekritapahtumassa. Tapahtuma on samalla Pielisjokiseutu-lehden 60-vuotisjuhlatapahtuma. Naisten Pankilla on tapahtumassa info/myyntipöytä. Tervetuloa!
Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....
Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....
Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....
Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat osallistujat! Ryhmän valtakunnallistamisen myötä työtä ja tehtävää riittää ja toivotamme tervetulleiksi kaikki vapaaehtoiset ympäri Suomen. Järjestämme kokoukset aina joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19.00....
Naisten Pankki Jyväskylä pystyttää jälleen perinteisen kranssien myyntipöydän K-Supermarket Länsiväylän aulaan torstaina 3.11. klo 11 alkaen. Tule hankkimaan kranssi itsellesi tai vaikkapa haudalle pyhäinpäiväksi. Voit ostaa samalla myös Naisten Pankin...
Vuoden viimeinen vapaaehtoisten ilta järjestetään 5.12. klo 17.30 Seurakuntakeskus Sofian Apila-kabinetissa (ent. Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 2. krs.). Vaihdetaan kuulumiset ja katsotaan, miten toimintaa jatketaan jälleen ensi vuonna. Lämpimästi tervetuloa...
Yhdellä 30 euron lahjoituksella nainen saa mahdollisuuden ammattiin. Kun nainen saa koulutuksen, hänen perheensä toimeentulo on turvattu ja hänen lapsensa pääsevät koulutielle. Näin apu säteilee vähitellen koko yhteisöön, parantaen sen...
Tule mukaan perinteiselle nyyttäripiknikille kaikille avoimeen tapaamiseen, jossa startataan syyskausi, vaihdetaan kuulumisia ja suunnitellaan syksyn tapahtumia. Kokoonnutaan eväiden kera Kortteliklubille, jonka löydät Postin ja Cumuluksen välistä. Voit tuoda pientä syötävää...
Vapaaehtoisten ulkoiluretki. Tapaaminen Kintulammin parkkipaikalla P1 klo 17.. Omat eväät mukaan. Luvassa rentoa yhdessäoloa luonnon helmassa. Kimppakyydit. Yhteyshenkilö: marja.nyrhinen@sci.fi. Tule mukaan
Lämpimästi tervetuloa Maailma Silmussa -tapahtumaan, jossa juhlistamme kansainvälistä naistenpäivää yhdessä Jyväskylän Seurakunnan kanssa tutustumalla naisten elämään Nepalissa. Illassa mukana Krishna Maya Pathak Adhikari kertomassa oman tarinansa. Tilaisuudessa on mahdollisuus osallistua...
Tule Naisten Pankki Helsingin vuosikokoukseen ja kuulemaan Naisten Pankin Nepalin-hankkeesta! Vuosikokous pidetään maanantaina 14. maaliskuuta kello 17 hotelli Scandic Grand Centralissa, päärautatieaseman naapurissa (Vilhonkatu 13). Kokouksessa valitaan yhdistykselle puheenjohtaja ja...
Viola Wallenius perusti parikymppisenä hyväntekeväisyysjärjestön Keniaan. Sen lisäksi hän pyörittää Makongenin kylässä suurperheen arkea, koska ”jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus turvalliseen lapsuuteen.” Viola Walleniuksen elämänmuutoksesta ja toiminnasta Keniassa kertoo hänen...
Kim Thúyn kirja Ru on omaelämänkerrallinen romaani Vietnamista, venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä uudessa maassa. Kirjailijalla on silmää pienille, tärkeille yksityiskohdille, joista jotkut saattavat herättää yllättävän koti-ikävän. Vietnamin kielessä sana ”ru”...
Hämeenlinnan Naisten Pankin askartelu-käsityöryhmä kokoontuu Wetterhoffilla Rehtorin kansliassa askartelemaan yhdessä myyjäisiä varten. Teemme mm. pieniä olkihimmeleitä, huopasydämiä ja kenties jotain muuta. Mikäli sinulla on valkoisia ja/tai puun värisiä puuhelmiä niin...
On aika luoda katse menneeseen kymmeneen toivon vuoteen, on aika tarkastella työmme tuloksia ja visioida tulevaa. Tule juhlimaan kanssamme ja innostumaan uudelleen siitä toivosta, jota Naisten Pankin työ luo maailman...
Tule Naisten Pankin vapaaehtoiseksi! Naisten Pankin varainhankintaa tukevat tuhannet aktiiviset vapaaehtoiset, jotka järjestävät tapahtumia, kampanjoita ja hoitavat yritysyhteistyötä sekä valtakunnallisesti että paikallisryhmissä ympäri Suomen. Naisten Pankin vapaaehtoisena saat mahdollisuuden käyttää...
Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma. Lähtö seurakuntakodin pihalta. Ennen lenkkiä yhteinen alkulämmittely. Vaihtoehtoina kolme erimittaista kävelylenkkiä. Lenkin jälkeen tarjoilua. Mahdollisuus lahjoittaa Kirkon Ulkomaan avun kautta hauraiden maiden naisille. Myytävänä myös arpoja!...
Suomessa koronapandemiaa on pidetty kurissa erilaisin rajoituksin ja tehokkaalla terveydenhoidolla. Meillä kaikki pääsevät testiin ja halukkaat saavat rokotteen. Vakavasti sairastuneille löytyy sairaalapaikka ja tehohoitoa. Toisin on monissa kehittyvissä maissa, joissa...
Aloitamme Alahärmän kauniissa kirkossa osallistumalla jumalanpalvelukseen klo 13. Härmän Naisyrittäjät osallistuvat avustajina jp:n järjestämiseen mm. keräämällä kolehdin, joka menee suoraan Kävele Naiselle Ammatti -kampanjalle. Jumalanpalveluksen lopuksi naisyrittäjät tarjoavat mehua ja...
Helsingin paikallisryhmä järjestää paljon tapahtumia. On teematilaisuuksia, kävelykierroksia, tyyli-iltoja, näyttelyopastuksia ja teatteriesityksiä. Unohtamatta taloudellisesti merkittävintä, joulutoria ja valtakunnallisesti koordinoituja tempauksia. Viime vuoden keväällä korona pani meidät miettimään. Opimme nopeasti pitämään...
Kauppaa pitää 31-vuotias Bimala Tamang, joka siirtyi kanojen kasvattamisesta kaupan pitäjäksi kaksi vuotta sitten. – Viljelimme mieheni kanssa aikaisemmin maata ja kasvatimme kanoja, mutta päätimme luopua siitä ja vuokrasimme tämän...
Meillä on ollut yleensä paljon tapahtumia, ja normaalivuotena noudatamme vuosisuunnitelmaa. Se pohjautuu vuosikellon kierrolle. Porukkamme koko ja jaksaminen vaikuttavat tapahtumien toteutukseen. Keväällä naistenpäivänä olemme tempaisseet kauppakeskuksessa lipaskeräyksellä. Pääsiäisenä olemme organisoineet...
Yritysyhteistyö on valittu tämän vuoden Naisten Pankin yhdeksi painopistealueeksi. Olemme iloisia tästä haasteesta! Tarvitsemme sinua mukaan saavuttaaksemme asettamamme tavoitteen ja täydentämään aktiivista tiimiämme. Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankin unelma...
Vuonna 2007 perustettu Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä ja toimeentuloa Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Aktiivisten vapaaehtoisten, työtämme arvostavien lahjoittajien ja vastuullisten yrityskumppanien voimin Naisten Pankki...
Me loviisalaiset luimme ihastuneena kotkalaisten koronavuoden toiminnasta maaliskuun Jelpparipostista. Kotkalaiset ovat olleet meille hyvä esimerkki ja ideoiden lähde. Aloitimme Loviisassa Naisten Pankin paikallisryhmän toiminnan syksyllä 2012. Heti seuraavana keväänä vierailimme...
Mikä on Jelppari-ryhmä? Jelppari-ryhmä tukee Naisten Pankin paikallisryhmiä. Toiminta Jelppareissa tarjoaa mahdollisuuden saada laajempi näkökulma Naisten Pankin työhön ja oppia uutta. Mitä Jelpparit tekevät? Valtakunnallisen Jelppari-ryhmän tehtävänä on tuoda Naisten...
Mitä voisi koronakevään aikana tehdä kotona, mutta samalla yhteisöllisesti, yhdessä muiden kanssa? – Voisimme virkata kukkia, joista tehdään perhosia, keksi Naisten Pankki Kotkan puheenjohtaja Lea Makkonen maaliskuussa. Samalla voitaisiin tuoda...
Haemme nyt täydennystä kahteen merkittävään valtakunnalliseen kampanjatiimiin. Kävele Naiselle Ammatti 2021 Kävele Naiselle Ammatti -kampanja toteutetaan tänä vuonna 1.6.–30.9. Sunnuntaina 5.9. tempaistaan yhdessä ja kävellään sekä lahjoitetaan eri puolilla Suomea...
Otetaan yhteistuumin viestintä haltuun! Toivomme paikalle naistenpankkilaisia ympäri maan innostumaan ja innostamaan. Päivän aikana opimme uutta paikallisryhmien viestinnästä ja keskustelemme siitä, miten kertoa kiinnostavasti Naisten Pankista omalla paikkakunnalla. Saamme vieraaksi...
Vuoden alussa istuimme Olavinkulman Olkkarissa liimaamassa uusia logoja lippaisiin. Totesimme, että meillä on hyvä edellisvuoden toiminnan vuosikiertosuunnitelma. Sillä pitkälti mennään. Lauloimme kanttori Samulin johdolla toivevirsiä ja hengellisiä lauluja, tykkäsimme kovasti....
Joulukuun alussa vietettiin kansainvälistä vapaaehtoisuuden päivää. Päivä on tärkeä tunnustuksen osoitus vapaaehtoisilla ja vapaaehtoistoiminnalle ja tuo näkyväksi paljon työtä, joka jää muuten monesti tunnistamatta. On arvioitu, että suomalaisista 40 %...
Tiiminvetäjänä olet vastuussa tiimin toiminnasta yhdessä Next Generationin toisen tiiminvetäjän Iina Hämäläisen kanssa. Next Generation on valtakunnallinen ryhmä, joka toimii omana tiiminään virtuaalisesti ympäri Suomen mutta myös aktiivisesti yhteistyössä Naisten...
Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankin unelma on alusta lähtien ollut, että yhä useampi nainen kehitysmaissa saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä, yhä useampi perhe saa leivän, yhä useampi kylä voi paremmin...
Naisten Pankin toimintaa tukee säännöllisesti 3 400 aktiivista kuukausilahjoittajaa. Yli kolmasosa Naisten Pankin vuosittaisista lahjoitusvaroista tulee kuukausilahjoituksista. Säännöllinen lahjoittaminen on helppo ja vaivaton tapa tukea hauraassa asemassa eläviä naisia. –...
Aurinkorannikon paikallisryhmä on toiminut Fuengirolassa aktiivisesti viisi vuotta. Ns. puuhaporukkaan kuuluu noin 15 tapahtumia suunnittelevaa ja toteuttavaa naista. Viime talvena saimme iloksemme pari uutta puuhanaista mukaan puskaradion välityksellä. Toiminta eroaa...
Koronapandemian ajan hiljaiselossa Kuopiossa on paneuduttu ideoimaan toimintamme ensi vuoden kymmenvuotisjuhlia. Rennosti vai juhlavasti, isolla joukolla vai pienemmällä porukalla. Hienoja ideapoikasia varttuu jo, mutta ei vielä niistä tämän enempää. Juhlavuonna...
Joensuu vastaa Jyväskylän haasteeseen. Kiitos! Kerron mielelläni Käteväisten eli käsityöpiirimme toiminnasta, tunnenhan sen hyvin. Päästessäni eläkkeelle käsityöneuvojan työstä 6 vuotta sitten päätin lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Nyt Naisten Pankki on ykkösharrastukseni...
Olemme Jyväskylän Naisten Pankissa toteuttaneet monia varainkeruutapoja reiluna kymmenenä toimintavuotenamme. Toimintaamme ohjaa ohjausryhmä. Puheenjohtajan lisäksi siihen kuuluvat mm. kulttuuriryhmä ja käsityöryhmä. Ohjausryhmä kokoontuu noin joka toinen tai kolmas kuukausi. Tuolloin...
– Pääsimme käymään Ghuselin kylässä, joka on yksi nimikkohankkeemme kohdekylistä. Vierailimme kahdessa kodissa ja tutustuimme Naisten Pankin hankkeissa mukana olleiden naisten arkeen, Mirjam Sokka kertoo. Matka Ghuselin kylään kesti...
Saapuessamme Gayatri Sapkotan kotiin meitä vastassa on pienten tipujen villi piipitys. Gayatri perusti miehensä kanssa kanalan kaksi vuotta sitten, ja nyt hyvin hoidetussa kanalassa hyörii yhteensä 2 700 kananpoikaa. –...
Bhardeun kylän keskustan liepeillä, rinteelle rakennetun talon pihalla touhuaa Saraswoti Shrestra. Tekemistä riittääkin, sillä taloa ympäröivien viljelysten ja muutaman buffalon lisäksi talon pihasta löytyy matokomposti. Komposti on Saraswotin oma bisnes,...
Kannattaisiko kahden toisistaan maantieteellisesti kaukaisen paikallisyhdistyksen tehdä yhteistyötä? Tätä mietiskelin, kun varasin myyntipöydän kesäkuussa Hämeenlinnassa pidettäville Karjalaisille kesäjuhlille. Rohkeasti vaan sähköpostia Joensuun yhdistykselle. Olisiko teillä mitään ideaa myyntiartikkeleista juhlille? Jotain...
KATMANDU. Nara Maya Rana on pian kymmenen vuotta koordinoinut Katmandun läheisellä Lalitpurin alueella 12 osuuskassan kehittämistyötä ja tukenut alueen naisyrittäjiä. Rana työskentelee Naisten Pankin Nepalin kumppanuusjärjestössä SOLVE:ssa, joka on erikoistunut naisten osuuskassojen...
Ensimmäinen Teetupa-ilta järjestettiin vuonna 2013, jolloin kangasniemeläinen opettaja Mirjami Saastamoinen kertoi kirjoittamastaan kirjasta Taivaan tuvan tarinoita. Illan tuotto lahjoitettiin Naisten Pankille, kuten myös koko omakustanteisen kirjan tuotto. – Heräsi...
Fuengirolan alueella Espanjassa on vuodesta 2015 saakka toiminut ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolelle perustettu Naisten Pankin paikallisryhmä. Tapahtumia järjestetään niin talviasukkaille kuin turisteillekin ja rentoon porukkaan voi tutustua vaikka lomamatkallaan. –...
Jeeppi jättää meidät Ghushelin kylän keskusaukiolle, josta lähdemme kävelemään kohti kaukana yläpuolella näkyvää taloa. Kapea polku kulkee välillä hengenvaarallisen lähellä jyrkkää rotkoa, pieneenkään harha-askeleeseen ei ole varaa. Talolle ei ole...
Olkaa onnellisia te paikallisryhmät, jotka saatte paikallislehtiin juttuja toiminnastanne! Joissakin lehdissä näytti olevan jopa koko sivun mainos Naisten Pankista naistenpäivänä, mutta ei harmikseni meidän paikkakunnan yhden yhdessäkään lehdessä. Selailen yhdistyksemme...
Naisten Pankilla on yli 40 paikallisryhmää eri puolilla Suomea, muutama jo ulkomaillakin. Osa on järjestäytynyt yhdistyksiksi, osa toimii löyhempinä verkostoina ja tiimeinä. Toiminta ja varainkeruu niissä pyörii puhtaasti vapaaehtoisten voimin...
Varainkeruutapahtumia järjestäviä ryhmiä on kymmeniä ympäri Suomen. Paikallisryhmiä on 43 ja lisäksi lukuisa määrä satunnaisryhmiä. Tilastojen mukaan tapahtumia on yli viisisataa vuodessa. ”Tehhään sitä, mihin pystytään”, kertoo eräs paikallisryhmäläinen. Iso...
Tämänvuotisten Talvipäivien järjestelyistä vastasi Naisten Pankin Tampereen paikallisryhmä, jonka toiminnanjohtaja Maggie Nurminen ja puheenjohtaja Merja Talkio-Vilanen toivottivat vieraat tervetulleiksi. -Meillä Tampereella on kova tekemisen meininki, toivottavasti sama fiilis näkyy myös...
Pieni poika tulee ostoksille Kamu Sunarin kauppaan. Hän valitsee suklaapatukan ja antaa siitä rahan. Poika on jo kääntynyt lähteäkseen, kun Sunar muistuttaa häntä vielä ottamaan vaihtorahan. Kamu Sunarin kauppa on...
Laskeudumme Katmandun pienelle lentokentälle 18. marraskuuta iltapäivällä paikallista aikaa. Iltapäivä ehtii vaihtua illaksi jonottaessamme viisumeita. Saamme ensimakua ”mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy” -kulttuurista, joka tulee meille tutuksi vieraillessamme Naisten...
-Korianteria, herneitä, kurpitsaa, kurkkuja, tomaatteja, sipulia, valkosipulia… Kunkin kauden kasviksia, Manamaya Shrestha kuvailee. Shrestha on kouluttautunut luomuviljelijäksi Naisten Pankin tuella. Hänen vihannestarhansa ja peltonsa sijaitsevat pienen Bhardeun kylän kauniissa laaksossa...
Mikä/kuka sai sinut kiinnostumaan Naisten Pankista? Liisa Kapanen (kuvassa oikealla): Tein työurani Nordeassa, jossa kaksi viimeisintä vuotta toimin myös Naisten Pankin yhteyshenkilönä. Tämän yritysyhteistyön kautta tutustuin Naisten Pankin tärkeään ja innostavaan...
Susmita Shrestha, 24, työskentelee kosmetologina Bhardeun kylässä Lalitpurissa Nepalissa. Hän on elättänyt perhettään jo muutaman vuoden ajan. Töitä on riittänyt siitä asti, kun hän kävi Naisten Pankin tukeman kauneudenhoitoalan yrittäjän...
Anna Koskivuo toimii Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisena Keski-Afrikan tasavallassa Naisten Pankin rahoittamassa hankkeessa, jonka tavoitteena on voimauttaa paikallisia naisia ja parantaa heidän toimeentuloaan lukutaito-opetuksen, yrittäjyys-, maanviljelys- ja rauhantyökoulutuksen kautta Bozoumin...
Haltian Hannele kirjoitti kesäkuun Jelpparipostissa: ”Naisten Pankissa tapahtuu – kesälläkin! Me joogataan, tanssitaan ja ties mitä puuhataan, jotta naiset kehitysmaissa saavat mahdollisuuden parempaan elämään. Moni myös golfaa, sillä onhan Suomen...
Tapasimme Maria Virolaisen ennen lähtöä ja kyselimme hänen odotuksiaan tulevasta matkasta. Mikä sai sinut hakemaan Skills donation – ohjelmaan? – Koen itseni monin tavoin etuoikeutetuksi saadessani olla nainen, joka on...
– Pitkäaikaisina viestintäryhmäläisinä tiedämme, että materiaalin tarve on jatkuvaa. Hankekohteiden tuoreista tarinoista ja varsinkin kuvista tuntuu aina olevan vähän pulaa. Me päätimme lähteä keräämään naisten tarinoita ja kokemuksia Nepaliin, jossa...
Ennen vuotta 2009 suuri osa keskisessä Nepalissa sijaitsevan Bhardeun kylän naisista ei ollut koskaan käynyt pääkaupungissa. Kylä oli heidän maailmansa. Arki muuttui, kun Naisten Pankki aloitti toimintansa kylässä yhdeksän vuotta...
Kipakassa talvisäässä kokoontui Kotkan seurakuntakeskuksen tiloihin noin 60 naistenpankkilaista kuulemaan ajankohtaisia asioita Naisten Pankista, viihtymään, rentoutumaan ja vaihtamaan kuulumisia. Lauantaipäivän ohjelmaan kuului Naisten Pankin johtoryhmän puheenjohtajan Kati Ahvosen ja Loviisan...
– Näin Twitterissä ilmoituksen, jolla haettiin Naisten Pankin viestintäryhmään toista vetäjää. Vetäjiä on kaksi, ja he koordinoivat vapaaehtoisten viestijöiden joukkoa. Päätin hakea tehtävää, koska olin jo jonkin aikaa miettinyt mahdollisuutta...
Mikä sai sinut kiinnostumaan Naisten Pankista? – Bongasin paikan sattumalta Facebookin feediltäni. Olin jo aikaisemmin miettinyt, että haluaisin tehdä vapaaehtoistyötä, mutten keksinyt sopivaa tapaa, missä voisin hyödyntää ammattitaitoani markkinoinnista ja...
Chhon Chamren on asunut koko elämänsä vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa Phnom Tochin kylässä Siem Reapin maakunnassa. Chhon on sisaruksista kolmanneksi vanhin. Hän joutui lopettamaan koulunkäynnin yhdeksännellä luokalla, koska hänen...
Uudet hankkeet alkavat Ugandassa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Hankkeet ovat isoja, ja niissä on mukana yhteensä jopa 17 500 ihmistä. Naisten Pankin ohjausryhmä päätti uusista hankkeista kokouksessaan lokakuussa. Uusien hankkeiden lisäksi...
Röngän Rakkauden piirakat on yksi kirjallisen leivontakirjan Onnellinen pullan hienoista tarinoista, jotka suomalaiset eturivin kirjailijat lahjoittivat kirjaan. Ei ole sattumaa, että Rönkä kirjoitti piirakoista. Hän on savolaisen piirakkamestarin poika, jonka...
Santa Martan kylässä on puolentoista vuoden ajan kokoontunut 37-henkinen naisryhmä. Kouluttajiensa avulla naiset ovat oppineet muun muassa uusista, tehokkaammista viljelyskeinoista ja siitä, kuinka kasvattaa vihanneksia ja hedelmiä omalla pihalla. Terveellisemmän...
– On aina raskasta päättää työn lopettamisesta toimintamaissamme. Maailmassa on paljon avun tarpeita ja joskus on tehtävä valintoja. Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet paljon töitä löytääksemme uusia rahoittajia niin Liberiassa...
Päivä alkoi kuulumisilla Nepalista. Kirkon Ulkomaanavun teemakoordinaattori Ulla Sarasalmi kertoi Naisten Pankin työn tuloksista Nepalissa. Minna Varajärvi kertoi kokemuksistaan Skills Donation -ohjelmassa. Esimerkiksi Bhardeun alueella palvelut ovat parantuneet, perheväkivalta on...
Tältä sivulta löydät tämän hetken avoimet tehtävät. Vapaaehtoisrekry: Jäseniä Jelppari-ryhmään Hae > > Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi milloin tahansa >>
Kirjailija Rosa Liksomia haastatellut toimittaja Juhani Karila totesi teoksen olevan samaan aikaan sekä kaunis että ruma kirja. Kirjan rumuus tulee väkivallan, erityisesti perheväkivallan, kuvauksesta. Toisaalta hienovireiset luontokuvaukset ovat hyvin kauniita....
Opilin kylä, Uganda. 39-vuotias kahdeksan lapsen äiti Nighty Angenjo kuuluu Naisten Pankin tukemaan Lubanga Lakica –naisryhmään. Nightyn kaksi vanhinta lasta ovat jo naimisissa ja viisi nuorinta käyvät koulua. Nightyllä ei...
28-vuotias Olive Fornah on onnellinen opiskelija Naisten Pankin tukemassa FAWE SL -järjestön (Forum for African Women Educationalist Sierra Leone) perustamassa ammattikoulussa, jossa on vain naisia. Ammattikoulu tarjoaa opiskelumahdollisuuden monenlaisista lähtökohdista...
Liberialainen 42-vuotias Joanna Golon on sinnikäs kuuden lapsen äiti. Hän työskentelee paahteisella kaskipellolla Gaemun kylän laidalla parinkymmenen muun naisen kanssa. Kerran viikossa naiset kokoontuvat töihin yhteisviljelmälle. He kitkevät rikkaruohoja ja...
Uganda, Oding Village, Oding Parishin alue. 43-vuotiaalla Alice Anenalla on kahdeksan lasta. Alice elättää perheensä maanviljelyksellä. Lasten isä ei juuri osallistu perheen arkeen, suurena apuna Alicelle onkin hänen vanhin poikansa, 24-vuotias...
Lahjoita kilometrejä! Petteri Jokela tietää mistä puhuu, sillä hän on itse harrastanut pitkien matkojen juoksua jo 1980-luvulta alkaen. Viime vuosina hän on jakanut tietoa ja vinkkejä harrastuksestaan ultrajuoksu,fi –sivuston kautta....
Lahjoita kilometrejä! Viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari kertoi yhteistyön alkaneen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Raution ja Jaana Villasen keskustelusta, jossa kävely oli tullut puheeksi. – Asiasta innostuttiin meillä heti, ja yksimielisesti päätettiin lähteä...
Lahjoita kilometrejä! Jokaisella paikkakunnalla järjestetään oman näköisensä FinnWalk –tapahtuma Jaana Villasen saapuessa kaupunkiin, Kirsi Paananen kertoo. Esimerkiksi Kokkolassa tilaisuus on keskustassa Purje-lavalla ja mukana ovat Kokkolan yrittäjänaiset jäsenyrityksineen. – Olemme...
Boli Ipiin kylä, Gulun alue, Uganda. 35-vuotias Grace Lakot on tyytyväinen ravintolan omistaja. Hän on neljän lapsen äiti, ja hänen aviomiehensä on puuseppä. Grace kuuluu kolmatta vuotta Naisten Pankin tukemaan...
Lahjoita FinnWalk-kampanjaan Ajatus yhteisestä tekemisestä syntyi viime keväänä HomCare –koulutuksessa, jossa Riitta Pajula kuuli Jaana Villasen suunnitelmasta kävellä Suomi päästä päähän ja kerätä samalla varoja Naisten Pankille. – Kangasniemi ei...
Lahjoita FinnWalk-kampanjaan Anna Kuukasjärvi on FinnWalk–kävelijä Jaana Villasen tytär ja on siten seurannut äitinsä huikeaa hanketta alusta lähtien. – Olemme koko perhe äidin henkisenä tukena ja tsempanneet häntä tässä projektissa. Kävelyn...
Lahjoita FinnWalk-kampanjaan Markku Alangon 25-vuotiseen työuraan mahtuu tuottajan, suunnittelijan, käsikirjoittajan ja ohjaajan tehtäviä. Digitalisaation myötä työt ovat painottuneet erilaisten mainos-, netti- ja somevideoiden tuotantoon. – Vähitellen alkoi tulla halu tehdä...
Lahjoita Ammatteja! – Googlettelin näitä asioita ja törmäsin Naisten Pankkiin. Koin heti eettisen tunteenpurkauksen! Huomasin, että Naisten Pankki hakee vapaaehtoisia ja laitoin viestiä. 31-vuotias Nina on konsultointialan yrittäjä, jonka perheeseen...
Paikka on täytetty. Kiitos mielenkiinnostasi! Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankin unelma on alusta lähtien ollut, että yhä useampi kehitysmaiden nainen saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä, yhä useampi perhe saa leivän,...
Jo 10 vuoden ajan Naisten Pankin vapaaehtoiset ovat työskennelleet yhdessä ilolla kehitysmaiden naisten ja perheiden köyhyyden vähentämiseksi. Raumalainen Raija Marjomäki on nähnyt useasti, kuinka tahto tehdä hyvää kasvaa ja leviää....
Miksi työmme on tärkeää? Naisten Pankki unelmoi siitä, että yhä useampi kehitysmaiden nainen saa mahdollisuuden nousta köyhyydestä. Tänä vuonna Naisten Pankin unelmaa on toteutettu jo 10 vuotta. On siis syytä...
Myanmarissa, Pyaponin kunnassa, on kylä nimeltä Tha Htay Kone. Kylän nimi on tarkoin valittu, ja se tarkoittaa miljardööriä. Kylässä asuu 45-vuotias Daw Khin Moe Moe Khaing. Daw Khin Moe Moe...
Loviisalainen Minna Norrila oli jo jonkin aikaa suunnitellut osallistuvansa vapaaehtoistyöhön. Työnantaja OP tasoitti siihen polkua käynnistämällä Hiiop 100 –ohjelman, jonka mukaan jokainen työntekijä voi osallistua työnantajan kustannuksella yhdeksi päiväksi vapaaehtoistyöhön....
Opilin kylä, Uganda. Kylässä asuvan, 18-vuotiaan Jennifer Lawinon elämä voisi olla hyvin erilaisella tolalla tällä hetkellä. Orpo, 2-vuotiaan pojan äiti on kohdannut nuoresta iästään huolimatta paitsi onnistumisia, myös suuria epäonnen...
Päivätyökeräys toteutettiin helmikuussa abien lukuloman aikaan ja siihen osallistui valtaosa ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista. – Suurin osa oli pääsääntöisesti auttanut kotona, esimerkiksi siivonnut tai tehnyt lumitöitä. Kuulin myös että...
Kun ottaa puhelun Turkuun Tarja Wingrenille, luurin toisesta päästä vyöryy suuri innostuksen aalto. Siellä naistenpankkilaiset Wingren ja Mira Ekbom sekä Katariinanseurakunnan pappi Anna Hälli suunnittelevat huhtikuussa järjestettävää, reformaation merkkivuoteen liittyvää...
Tapahtuma oli osa Suomi 100 -juhlavuotta, ja sen järjestäjinä toimivat SI Tammerkoski, Naisten Pankki Tampere, Tampereen Kokoomuksen Naiset, Tampereen Suomalaisen Klubin Klubinaiset ja Tampereen Seudun Sotilaskotiyhdistys. Tilaisuus aloitettiin pitämällä juhlahetki...
Nway Nway Latt asuu Hta-neen kylässä Pyaponin kunnassa Myanmarin lounaisosassa. 21-vuotias nainen jätti koulun kesken terveyssyistä juuri ennen kuudennen luokan loppukoetta. Vaikka perheellä ei ollut talousvaikeuksia, hän halusi osallistua toimeentulon...
Uganda on yksi maailman köyhimmistä maista, jonka lähihistoria on verinen ja sotaisa. Ongelmana ovat edelleen köyhyys, korruptio ja varsinkin miesten runsas alkoholin käyttö. -Siitä huolimatta me näimme paljon toivoa ja...
7 hanketta, 3 manteretta Afrikassa naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuettiin Liberiassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa. Kambodžassa Naisten Pankki aloitti uuden hankkeen, jolla parannetaan pienyrittäjien yrittäjyystaitoja ja vahvistetaan yrittäjyysosuuskuntia. Aasiassa työskenneltiin...
Tämä vapaaehtoistehtävä on täytetty! Kiitos mielenkiinnostasi. Mukaan vapaaehtoistoimintaan voit lähteä täyttämällä tämän lomakkeen. Kävele Naiselle Ammatti Helsingissä 10.9. Kävele Naiselle Ammatti –tapahtuma järjestetään tänä vuonna sunnuntaina 10.9. samanaikaisesti lukuisilla paikkakunnilla...
Mikä Naisten Pankin toimintatavassa erityisesti sytyttää, ministeri Kai Mykkänen? “Naisten Pankki on ainutlaatuinen menestystarina. Muutaman aktiivisen naisen aloitteesta on kasvanut merkittävä toimija. Tällä hetkellä juuri pienyrittäjyydelle on valtavasti kysyntää erityisesti...
Jyväskyläläinen yhteiskuntatieteilijä Annina Valtanen tutki syyskuussa valmistuneessa pro gradu -tutkielmassaan Naisten Pankin vapaaehtoisten motivaatiota. Hän selvitti, mitkä asiat toiminnassa mukana olevia vapaaehtoisia motivoivat ja mitkä asiat puolestaan vähentävät intoa tehdä...
Tule mukaan ideoimaan ja toteuttamaan Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaa yhdessä kokeneen työryhmän kanssa. Kävele Naiselle Ammatti on toteutettu jo kahdeksan vuotta ja tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta isommaksi. Viime...
Vuonna 2017 Naisten Pankki tukee naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa kuudessa kehitysmaassa lähes 1,1 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna hankkeiden parissa on 16 408 ihmistä. Afrikassa pitkäjänteistä työtä jatketaan Liberiassa, Sierra Leonessa ja...
Bhattedanda on erittäin kaunista vuoristoaluetta; se on noin kahden kilometrin korkeudella merenpinnasta. Naisyrittäjien viljelyalueet sijaitsevat vuoristoalueen eteläisellä puolella, joka sopii hyvin maatalouteen. Meillä oli mahdollisuus tavata kaksi naisyrittäjää. Bibi...
Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä. Lauantaina 3. joulukuuta vapaaehtoisten tekemä työ nostetaan jalustalle, kun Suomessa vietetään Vapaaehtoisten päivää. On aika kiittää jokaista vapaaehtoista arvokkaasta työstään! Teemapäivän tarkoituksena on juhlistaa ja tuoda...
Kävele Naiselle Ammatti on Naisten Pankin vuoden merkittävin varainhankinnallinen tempaus. Vuonna 2016 tapahtumia järjestettiin 60 paikkakunnalla Suomessa ja Euroopassa ja tapahtuman avulla kerättiin liki 90 000€ kehitysmaiden naisille. Vuonna 2017...
Mitä dramaturgin pitää tehdä? Vapaaehtoinen dramaturgi vastaa Naisten Pankin 10-vuotisjuhlan käsikirjoituksesta. Pääsymaksullista juhlaa vietetään useamman sadan juhlijan voimin toukokuun 11. päivä Helsingin ytimessä. Tavoitteemme on viihdyttää, liikuttaa ja vaikuttaa yleisö illan ohjelmalla. Elämyksellisen...
Koinadugu on syrjässä, mutta se on rehevää aluetta, muuta maata korkeammalla sijaitsevaa aluetta, jossa sekä vihannekset että myös karjanrehu kasvaa hyvin. Kun täällä Bo´ssa, Eteläisen provinssin pääkaupungissa kertoo menevänsä Kabalaan,...
Kiitos mielenkiinnostasi! Nämä positiot on jo täytetty innokkailla, osaavilla vapaaehtoisilla! Mikäli vapaaehtoistyö Naisten Pankin somen parissa kiinnostaa, ole yhteydessä Naisten Pankin valtakunnalliseen viestintätiimin vetäjiin: tiina.toivakka (at) toivakkaoy.fi ja kaisa.viljanen (at)...
Olen Opettajat ilman rajoja -ohjelman töissä Sierra Leonessa kuluvan syksyn. Jo pestini toisella viikolla minulla oli tilaisuus käydä Naisten Pankin tukemilla kouluilla Sierra Leonen pohjoisosissa Makenissa ja Kabalassa. Ensisijassa tytöille suunnattuja...
LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU! Lokakuun 1. ja 2. päivä järjestettävillä Naisten Pankin syyspäivillä on luvassa jälleen monenlaista ohjelmaa. Viikonlopun aikana kuullaan panelistien keskustelua hyväntekeväisyydestä ja Naisten Pankin luomasta mielikuvasta ja...
Naisten Pankin ohjausryhmä päätti maanantaisessa kokouksessaan uusista hankesitoumuksista. Vuoden 2017 alussa alkaa neljä uutta kolmevuotista hanketta: Kambodzassa, Nepalissa, Myanmarissa ja Ugandassa. Uusissa hankkeissa on mukana 11 500 naista. Näiden lisäksi Naisten Pankki jatkaa...
Nyt olen päässyt kyliin tapaamaan sekä naisten osuuskuntien jäseniä että naisyrittäjiä. On mukana ollut muutama mieskin. Kahdeksan maastopäivän aikana kävimme viidessä Lalitpurin alueen VDC:ssä. Suomalaisittain VDC:t ovat kuin kuntia. Olen...
Ensimmäiset päivät ovat menneet aika tehokkaasti työn touhussa. Olen päässyt tutustumaan sekä Kirkon Ulkomaanavun että Luterilaisen maailmanliiton (LML) paikalliseen henkilökuntaan ja toimistoihin. Ihmiset ovat olleet erittäin ystävällisiä, tulevat tervehtimään ja...
Laitetaanpa silmät kiinni ja kuvitellaan Suomen kesä parhaimmillaan. Mitä siihen kuuluu? Aurinkoa totta kai, sininen taivas, mansikat, kukat, pörriäiset, veden liplatus ja tuulen vire. Entäs kesälomatyöt? Usea meistä löytää itsenä...
”Naisten asema ja kehitysyhteistyö ovat minulle tärkeitä. Kun näin hakuilmoituksen Skills donation-ohjelmaan, ajattelin heti, että tämähän on aivan mainio tilaisuus”, kertoo Itkonen. Itkonen lähtee arvioimaan Naisten Pankin rahoittamaa Ulkomaanavun hanketta...
Vetäjä / vetäjäpari Helsingin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumalle Seitsemännen kerran järjestettävä Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma on Naisten Pankin merkittävin ja näkyvin varainkeruutempaus. Tapahtuma järjestetään 11.9.2016, samanaikaisesti lukuisilla paikkakunnilla Suomessa ja...
Laxmi sai Naisten Pankin hankkeen avulla viljelykoulutusta ja pyörittää nyt lannoiteyritystä. Naisten Pankin tuella kylän naisryhmä on hakenut lannoitteelle luomusertifikaatin, luonut sille brändin ja myy pakattua tuotetta pääkaupungin kauppoihin. Laxmin lapset...
Haemme Naisten Pankin Nepalissa rahoittamaan POWER-hankkeeseen yrittäjyyden ja/tai osuustoiminnan asiantuntijaa evaluaatiotiimin jäseneksi. Evaluaation kenttäosuus Nepalissa on noin kahden viikon mittainen ja ajoittuu välille 20.6. – 15.7.2016. Skills donation -vapaaehtoisohjema Hakemamme...
Matokompostille naurettiin aluksi Laxmi Shresthan kotikylässä, mutta tänään kompostilannoitteen myynti tuo rahaa perheelle ja lannoitteen käyttö parantaa satoa omalla kasvimaalla. Naisten Pankin tuella kylän naisryhmä on hakenut lannoitteelle luomusertifikaatin, luonut...
Nepalilainen Susmita Shrestha, 21, kävi Naisten Pankin tukeman kauneudenhoitoalan yrittäjän koulutuksen, toteutti suunnitelmansa ja perusti kotikyläänsä kauneushoitolan. Nyt hän elättää itsensä leikkaamalla ja suoristamalla hiuksia, tekemällä kasvohoitoja, kulmien muotoiluja ja...
Vuonna 2016 Naisten Pankilla on hankkeita 7 maassa, kolmella eri mantereella. Hankkeissa on tänä vuonna mukana yli 6250 ihmistä, joista valtaosa on naisia. Afrikassa naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuetaan Liberiassa, Sierra...
Lämmin kiitos kaikille vapaaehtoisille. Tämä on teidän päivänne! Vapaaehtoistyö on ennen kaikkea yhdessä tekemistä. Työ on konkreettista ja ihmisen kokoista tekemistä. Siitä tulee tunne merkityksellisyydestä. Minun panokseni riittää, minun työlläni...
Naisten Pankki on tuhansien naisten vapaaehtoisverkosto, joka kerää varoja kehitysmaiden naisten toimeentulon mahdollistamiseksi. Johtoryhmään kuuluvat puheenjohtajien lisäksi valtakunnallisten työryhmien vetäjät ja Kirkon Ulkomaanavun edustajat. Nykyisistä puheenjohtajistamme toisen paikka vapautuu tammikuun...
Mikkeliläinen Opettajat ilman rajoja -verkoston vapaaehtoinen Pirkko Hatara koulutti lokakuun alussa Liberiassa Naisten Pankin äitikerhojen ammattitaitojen opettajia. Koulutusta annetaan leivonnassa, ompelussa, saippuan valmistuksessa ja tilkkutöissä. Koulutuksessa laadittiin opintosuunnitelmat kullekin linjalle ja mietittiin...
Pilvet vyöryvät kuin valkea harsoverho Bhattendadan yli. Kylä sijaitsee parin kilometrin korkeudella vuoristossa, joka ympäröi Nepalin pääkaupunkia Kathmandua. Kylässä toimii naisten osuuskunta, jota suomalainen Naisten Pankki tukee yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun...
Naisten Pankin tukema Bhattendadan kylä kärsi pahoin Nepalin maanjäristyksessä. Palasimme kylään viisi kuukautta maanjäristyksen jälkeen katsomaan, miten kylän asukkaat ovat pärjänneet. Video: Antti Helin
Joensuulaiset Laulavat leidit järjestävät iloisia laulutilaisuuksia, joissa syntyy uusia Ammatteja naisille yhdessä laulaen. Alkuperäisen idean laulajaisista loi Naisten Pankin Joensuun paikallisosaston aktiivijäsen Liisa Kuivalainen: – Tilaisuuksia yhteisiin lauluhetkiin ja virsien...
Kirjapiirin perusti jyväskyläläinen kieltenopettaja ja kääntäjä Erja Mononen. Hän halusi yhdistää kaksi itselleen läheistä asiaa; kielten opettamisen ja muiden auttamisen. Mukana on vain naisia, sillä kokenut opettaja on huomannut, että...
Sangita Thing, 26, näyttää kahta littaan rutistunutta metallista vesiastiaa. Ne ovat kaikki, mitä hänen kodistaan jäi jäljelle. Kaikki muu on hautautunut raunioihin. ”Minulla ei ole ruokaa, ei edes yhtä ainoaa...
Evakuointilentoja tekevien helikopterilentäjien mukaan kokonaisia kyliä on hautautunut maanvyörymien alle syrjäisissä vuoristolaaksoissa lähellä maanjäristyksen keskusta. Kathmandunlaakson lähelläkin maanjäristys on tuhonnut suurimman osan rakennuksista lukemattomissa maalaiskylissä. Yksi sellaisista kylistä on reilun...
”Sydämeni hakkaa yhä” Sabita Moktan, 24, kuokkii hajamielisen näköisenä talonsa raunioita. Jäljellä on vain pätkä seinää oven ympärillä. Aina välillä hän heittää irtotiilen pois edestä. Hän tekee työtä hitaasti ja...
Naisten Pankilla on Nepalissa hanke, joka keskittyy naisten taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien edistämiseen. Hanke on Lalitpurin alueella, joka on pahiten maanjäristyksestä kärsineiden alueiden joukossa. Tämän hankkeen osuuskuntien jäsenistä on ilmoitettu...
Kuva: Jaana Kautto Lalitpurin alueella sijaitsevan Bhardeun kylän säästöryhmän naisia helmikuussa 2011, kun Keskisuomalainen vieraili Naisten Pankin avustamissa kohteissa. Satu Kakkorin artikkelissa Keskisuomalaisessa kerrotaan: ”Vaikeiden tieyhteyksien päässä sijaitseva Lalitpurin alue...
Päivän starttasi perustajajäsen Satu Mehtälä. Puheessaan hän kuvasi Naisten Pankin kehityskaarta ja käänteentekevää Liberian-matkaa vuonna 2007, jonka tuliaisina tuotiin idea Naisten Pankin perustamisesta sekä toiminnan perusajatuksen kiteyttävä ”juurilaulu”. Jeunay Mackendy,...
-Tosiaktiiveja meillä on kolmisen kymmentä, ja postituslistalla vähän vajaa 400, kertoo Leila Kontkanen, joka oli perustamassa Joensuun ryhmää viitisen vuotta sitten. Leila itse innostui Naisten Pankista asuessaan Helsingissä ja kertoo...
Vuonna 2015 Naisten Pankilla on yhdeksän hanketta kolmella mantereella: Guatemalassa, Liberiassa (2 hanketta), Sierra Leonessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa. Näiden kahdeksassa maassa toteutettavien hankkeiden sitoumukset ovat...
Neljä kambodzhalaista ja Kirkon Ulkomaanavun toimeentulon asiantuntija matkasivat Nepalissa syrjäiseen Bhattetandaan tutustumaan Naisten Pankin tukemaan naisten osuuskassaan. Nepal tarjoaa kauneintaan, sinappi kukkii keltaisena Kathmandun laaksoa ympäröivien kukkuloiden rinteillä ja kapea...
Laxmi Shrestha, 32, viljelee luomutomaattia Bhardeun kylässä Lalitpurissa kahden muun naisviljelijän kanssa. Hän on ollut osuuskunnan jäsen jo kahdeksan vuotta. Tomaattifarmia varten hän otti lainan kolme vuotta sitten, mutta nyt laina on...
Bishnu Maya Tamang, 42, on Bhardeun Shree Gupteshowri Women Development Multipurpose -osuuskunnan varapuheenjohtaja. Hän kertoo liittyneensä osuuskuntaan vuonna 2007. Sitä ennen hän oli muuttanut Bhardeun kylään toiselta paikkakunnalta ja kertoo alkuaikojen...
Päivi kertoo tutustuneensa Naisten Pankin toimintaan jo sen perustamisvuonna 2007. Kun Tampereelle alettiin seuraavana vuonna puuhata omaa alueryhmää, syntyi oululaisella Päivillä ajatus perustaa vastaava ryhmä myös kotipaikkakunnalle. -Mukaan lähti muutama...
Naisten Pankki on vuodesta 2010 alkaen tukenut Sierra Leonessa kahta naisten ja tyttöjen ammatillista koulutuskeskusta Makenin ja Kapalan kaupungeissa. Vuosittain 120 nuorta naista saa keskuksista ammatin ja mahdollisuuden toimeentuloon. Oppilaiden valinnassa...
Viestintätiimimme vastaa kaikesta Naisten Pankin ulkoisesta viestinnästä tv-mainoksista vuosikatsausten laatimiseen. Ota yhteys viestintäryhmän vetäjiin ja kerro lisää missä voisit olla avuksi: reetta.ranta(at)naistenpankki.fi, arja.oikarinen(at)naistenpankki.fi .
Naisten Pankki toimii vapaaehtoisvoimin ja haemme nyt lisää osaajia tärkeisiin hankkeisiin. Emme edellytä jatkuvaa läsnäoloa, vaan pyrimme toimimaan laajan verkostomme avulla projektikohtaisesti, vapaaehtoisten omien aikataulujen ehdoilla joko pareissa tai ryhmissä....
Naisten Pankki siirtää pienen osan hankerahoistaan Ebolan-vastaiseen terveysvalistukseen ja neuvontaan viruksen piinaamissa Liberiassa ja Sierra Leonessa. Ebolan takia ihmisten liikkumista on rajoitettu, kouluja suljettu ja rajoja pantu kiinni. Koska Naisten...
MJ motellin yöpöydällä Sierra Leonen Kabalassa odotti yllätys tai oikeastaan kaksi. Pöydällä oli ensinnäkin urheiluraamattu, joka ainakin minulle oli uusi tuttavuus. Eikä tässä tarkoiteta Valioliigan sarjaohjelmaa, vaan ihan oikeata raamattua,...
Naisten Pankki Jyväskylä kokoaa yhteen vapaaehtoiset Jyväskylän alueella. Järjestämme sekä itse että yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kanssa vuosittain useita tapahtumia, joissa keräämme varoja kehitysmaiden naisten omaehtoisen toimeentulon tukemiseksi ja heidän perheidensä...
Suntali Lama, 31, pitää pientä kauppaa ja pientä ravintolayritystä syrjäisen Devichourin kylän laitamilla Lalitpurissa. Hän on Devichourin osuuskunnan jäsen. Donitsibineksensä hän aloitti, kun osuuskunta valitsi hänet valmistamaan välipaloja viereisen koulun...
Vietin viime viikon laadukkaassa daamiseurassa – matkasin Naisten Pankin edustajien kanssa Liberiaan ja Sierra Leoneen. Molemmat maat ovat vanhoja, entisen Amerikasta palanneiden orjien asuttamia valtioita. Molemmat toipuvat nyt pitkäaikaisista sodista....
Makenin kylässä 29-vuotias Aminata Koroma kertoo aikanaan lopettaneensa koulun kesken pituutensa vuoksi. ”Olin jo silloin paljon luokkakavereitani pitempi.” Epäilemättä kaunis ja ryhdikäs nuori nainen onkin tavanomaista sierraleonelaista naista pitempi. Hänellä...
Liberia ja Sierra Leone ovat kymmenisen vuotta päättyneiden sisällissotiensa jälkeen pyrkineet rakentamaan infrastruktuuriaan, monipuolistamaan elinkeinorakennettaan ja kohentamaan kansalaistensa syvästi vaurioitunutta fyysistä ja henkistä terveyttä. Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluvina ne tarvitsevat...
Liikutuksen kyyneliä nuorten naisten valmistujaisjuhlassa Kabalassa, Sierra Leonessa. Pitkän sodan vuoksi tältä sukupolvelta jäi koulu käymättä. Nyt tytöt ja naiset ovat päässeet ammattikouluun, opiskelleet ja juhlassaan he saavat todistuksen ja...
”En pysty sanoin kuvailemaan tunnetta, kun saan opettaa näitä ylempien kastien naisia. Aiemmin olen joutunut teitittelemään ja rouvittelemaan heitä”, Resma Bishanke kertoo, ja silmät kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Bishanke...
Musiikin voima Monissa kylissä saamme kuulla naisten laulavan ja tanssivan, ja Lauri Tähkän vastaavan pikkukitarallaan ja omilla lauluillaan. Nepalissa on hinduja 81 %. Deuralissa osallistumme kuitenkin iltajuhlaan, jonka järjestää buddhalainen...
Lauri Tähkä tutustui Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin kehitysyhteistyöhankkeisiin syyskuussa 2013. Lue lisää 2014/3 Tekoja lehdestä, Kirkon Ulkomaanavun blogisivustolta, tai seuraa Laurin blogin tunnelmia Kirkon Ulkomaanavun Youtube-kanavalta.
Matkallaan Lauri Tähkä tapasi lukuisia naisia, jotka ovat saaneet tukea yritystoimintaan. Naisten yrittäjyyden ja dalitien eli kastittomien ihmisoikeuksien puolesta työskentely leimaa Kirkon Ulkomaanavun rahoittamaa työtä Nepalissa. ”En miettinyt hetkeäkään, kun...
Nepalilainen Radha Chaudhary työskenteli koko lapsuutensa, eikä siksi pystynyt koskaan toteuttamaan unelmaansa korkeakoulututkinnosta. Onneksi Radhalla riitti sinnikkyyttä ja hän sai toteutettua erään toisen haaveensa – haaveen itsenäisemmästä elämästä. Naisten Pankin...
Olemme menossa Kofin ja Josephin kanssa tapaamaan kumppaniamme FAWE SL:a (Forum for African Women Educationalist Sierra Leon). Heillä on kolmas tyttöjen ammattikoulutuksen valmistujaisjuhla kahdessa koulussa sekä Makenissa että Kabalassa. Freetownista...
Sierra Leonessa oli tammikuussa jälleen Naisten Pankin tukeman ammattikoulun valmistujaisjuhlien aika. Kun tuli opiskelijan kiitospuheen aika, Elizabeth Yeabu Masarayn ääni alkoi väristä ja valmiiksi kirjoitettu puhe takelteli. Ei ihme, kun...
”Nimeni on Sangita Nepali. Olen nepalilainen ja alun perin kotoisin Makwanpurin alueelta, mutta avioiduttuani muutin noin sadan kilometrin päähän Lalitpuriin, lähemmäs pääkaupunkia Kathmandua. Ennen kiertelin muiden kodeissa ompelemassa vaatteita, mutta...
28-vuotias Olive Fornah on yksi onnellisista opiskelijoista Naisten Pankin tukemassa FAWE SL -järjestön (Forum for African Women Educationalist Sierra Leone) perustamassa ammattikoulussa, jossa on vain naisia. Opiskelemaan voi tulla, vaikka ei...
Sierra Leonessa toimii kaksi Naisten Pankin tukemaa naisten ja tyttöjen koulutuskeskusta. Opiskelijat ovat kasvaneet sisällissodan vaurioittamissa olosuhteissa ja monet ovat kouluja käymättömiä yksinhuoltajia. Joka vuosi keskuksista valmistuu 120 oppilasta ammattiin,...
Naisten Pankin Nepalin matkalle osallistuneet suomalaispäättäjät uskovat, että Nepalissa on mahdollista vaikuttaa myönteisen kehityksen puolesta. Maassa on parhaillaan menossa perustuslakiprosessi ja yhteiskunnalliset rakenteet ovat muotoutumassa. Tärkeitä kysymyksiä ovat maauudistus ja...
Vuodesta 1990 yrittäjänä toiminut nepalilainen Reeta Simha on yksi harvoja etuoikeutettuja naisia Nepalissa. – Olen onnekas. Nepalissa naiset ovat alistettuja. Heitä alistaa perinne, lainsäädäntö ja miehet sekä nuoria naisia myös usein...
Ensimmäiset askeleet naisten sosiaalisen ja taloudellisen tasa-arvoisuuden eteen on Nepalissa jo otettu. Säädettyjä lakeja kuitenkin sovelletaan kirjavasti, ja naisilta puuttuu tietoja ja taitoja huolehtia oikeuksistaan. Nepalin kansalliskokouksen jäsenistä jo kolmannes...
Makenin koulutuskeskus sai toiminnastaan kansainvälistä näkyvyyttä ja kiitosta, kun paikallinen koulutusjärjestö ”Forum for African Women Educationalists” (FAWE) jakoi todistuksen 60 nuorelle naiselle. Hanketta kiitteli muun muassa Sierra Leonen opetusministeri Minkailu Bah....
Gita Shrestha alkoi viljelyn tosissaan, kun hän oli ensin saanut koulutusta siihen mitkä vihannekset sopivat maaperään, milloin kylvetään ja milloin kerätään sato. ”Tässä on valkosipulia ja korianteria. Tähän olen kylvänyt...